Αύξηση των ποινών για χρήση κινητού κατά τη διάρκεια της οδήγησης, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης ή ναρκωτικών, μη χρήση της ζώνης ασφαλείας και μη χρήση του κράνους προκρίνει ομόφωνα το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας, το οποίο συνήλθε χθες στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων υπό την προεδρία του Υπουργού Μεταφορών Αλέξη Βαφεάδη με συμμετοχή και του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Μάριου Χαρτσιώτη. Το Συμβούλιο αναμένεται να προχωρήσει με επίσημη εισήγηση προς τις αρμόδιες Αρχές προκειμένου να υπάρξει τροποποίηση της νομοθεσίας για αυστηροποίηση των εν λόγω αδικημάτων.
Ο κ. Χαρτσιώτης είπε μετά τη συνεδρία ότι «μετά και τα πρόσφατα θανατηφόρα ατυχήματα, είχαμε πει γενικότερα ότι οι τρόποι αποτροπής δεν είναι πάρα πολλοί και τα όπλα που έχει η Πολιτεία δεν είναι αριθμητικά πολλά», εξηγώντας ότι τα όπλα που διαθέτει η Πολιτεία είναι πρώτα απ’ όλα η αυστηροποίηση των ποινών, η εντατικοποίηση των ελέγχων της Αστυνομίας γενικότερα, αλλά και η εντατικοποίηση των διαφωτιστικών εκστρατειών που γίνονται κατά καιρούς «προκειμένου ο κόσμος -και όλοι μας- να συμμορφωνόμαστε με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας».
Συμπλήρωσε ότι μετά από τα στατιστικά στοιχεία που έχουν παρατεθεί σήμερα από την Αστυνομία, φαίνεται ότι τα περισσότερα θανατηφόρα, αλλά και ως επί το πλείστον τα ατυχήματα οφείλονται σε πραγματικά ηθελημένες και εκ προθέσεως ενέργειες οδηγών και όχι και σε μία πρόσκαιρη απροσεξία. Ως εκ τούτου, συνέχισε, έγινε εισήγηση από πλευράς Αστυνομίας για αυστηροποίηση συγκεκριμένων ποινών σε αδικήματα τα οποία πραγματικά διαπράττονται εκ προθέσεως και ηθελημένα.
Ο κ. Βαφεάδης συμπλήρωσε ότι η μη χρήση κράνους στους 7 από τους 10 θανάτους ήταν ο λόγος που έχασαν τη ζωή τους μοτοσικλετιστές και πρόσθεσε ότι σε 16 περιπτώσεις από 20 θανάτους τα άτομα δεν φορούσαν ζώνη ασφαλείας στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου. «Πρέπει να δούμε πώς θα επαναφέρουμε τον αποτρεπτικό χαρακτήρα, διότι δεν θέλουμε να χάνουμε συμπολίτες μας, διότι δεν φορούσαν τη ζώνη ασφαλείας ή δεν φορούσαν το κράνος», είπε ο Υπουργός Μεταφορών.