«Το Συμβούλιο του ΟΗΕ δεν πρέπει να λάβει ξανά μια απόφαση (ψήφισμα) όπως παλιά, όπου θα επαναλαμβάνει ότι η βάση της λύσης είναι η ΔΔΟ», δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, σε συνέντευξή του στην «Κίπρις», εκφράζοντας την προσδοκία τα ΗΕ «να αναφέρουν το γεγονός ότι η ομοσπονδία έπαψε να αποτελεί βάση διαπραγμάτευσης και αυτό να περιλαμβάνεται στο ψήφισμα που βγάζει μια φορά το χρόνο ο ΟΗΕ».
Ο Ερσίν Τατάρ στη συνέντευξή του προσδοκεί σε αναφορά πως δεν υπάρχει κοινό έδαφος για επανέναρξη διαπραγματεύσεων σε επίσημα έγγραφα των ΗΕ και αναφορά στο ψήφισμα σε «κοινή βάση» που ο Οργανισμός θα υποστηρίζει, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για το θέμα των οδοφραγμάτων.
Επανέλαβε επίσης το αίτημα για απευθείας επαφές, απευθείας πτήσεις και απευθείας εμπόριο που πρέπει να ικανοποιηθεί για να σταματήσει η διεθνής κοινότητα να εμποδίζει την πρόσβαση των Τουρκοκυπρίων στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα για πολιτικούς λόγους. Πρόσθεσε ότι αυτό είναι δυνατό με την εξάλειψη της υφιστάμενης ανισότητας μεταξύ των πλευρών.
Ο κ. Τατάρ είπε ακόμα ότι κανένα μοντέλο που δεν αντικατοπτρίζει τα δεδομένα επί του εδάφους μπορεί να είναι επιτυχημένο, λέγοντας για άλλη μια φορά ότι στα 56 χρόνια διαπραγμάτευσης δεν λειτούργησε το μοντέλο της ομοσπονδίας κι αυτό, σημείωσε, είναι πολύ σημαντικό για την αναζήτηση ενός πιθανού συμβιβασμού.

Είναι σημαντικό, πρόσθεσε ο Τ/κ ηγέτης, ότι η Μαρία Ολγκίν, η οποία υπηρέτησε ως προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ για 6 μήνες, κατέγραψε επίσημα το γεγονός ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών για έναρξη διαπραγματεύσεων, κάτι, όπως ανέφερε, το οποίο καταγράφηκε και στη δήλωση του Αντόνιο Γκουτέρες μετά το άτυπο δείπνο στις 15 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη.
Υποστήριξε ότι έχει σημασία αυτό να μπει και σε επίσημα έγγραφα. «Υπάρχουν δύο διαφορετικοί δρόμοι τώρα. Όμως έχει γίνει σαφές ότι η “ομοσπονδία” έπαψε να αποτελεί βάση διαπραγμάτευσης και έχει πλέον μετατραπεί σε ξεκάθαρη ε/κ θέση», είπε.
Προσδοκούν από τα ΗΕ, εξήγησε, να αναφέρουν το γεγονός ότι η ομοσπονδία έπαψε να αποτελεί βάση διαπραγμάτευσης και αυτό να περιλαμβάνεται στο ψήφισμα που βγάζει μια φορά το χρόνο ο ΟΗΕ.
Το ΣΑ του ΟΗΕ, συνέχισε, δεν πρέπει να λάβει ξανά μια απόφαση (ψήφισμα) όπως παλιά, όπου θα επαναλαμβάνει το ίδιο περιεχόμενο και θα είναι τεχνική. Πρέπει τουλάχιστον ν’ αναφέρεται σε «βάση στην οποία θα συμφωνήσουν τα δύο μέρη», είπε. «Θέλουμε αυτή τη σημαντική αναφορά να την κάνουν τα συνολικά 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, 5 μόνιμα και 10 μη μόνιμα», σημείωσε.
Αναμένει νέο κατάλογο για σημεία διέλευσης
Ο κ. Τατάρ ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι δεν αποδέχθηκε την πρόταση της ε/κ πλευράς για νέα σημεία διελεύσεων.
Συζήτησε το θέμα με τον Κόλιν Στιούαρτ, είπε, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι είναι αναγκαίο ένα νέο οδόφραγμα στη Λευκωσία (Μια Μηλιά) και πρόσθεσε ότι δεν αποδέχθηκε το αίτημα των Ε/κ για άνοιγμα μιας διάβασης που θα διευκολύνει και θα ωφελεί μόνο τους Ε/κ και περιμένουν μια νέα πρόταση από τον Νίκο Χριστοδουλίδη ειδικά για το θέμα των οδοφραγμάτων