Έλλειψη προόδου στην εφαρμογή της Ειρηνευτικής Συμφωνίας στην Κολομβία

4 Min Read


Οκτώ χρόνια μετά την υπογραφή της Τελικής Συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Κολομβίας και των ανταρτών FARC-EP για τον τερματισμό της σύγκρουσης και την οικοδόμηση μιας σταθερής και διαρκούς ειρήνης, πραγματοποιήθηκε από τις 16 έως τις 20 Νοεμβρίου 2024 η 7η Διεθνής Απο­στολή της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών (ΠΔΟΓ) για παρακολούθηση της εφαρμογής της Ειρηνευτικής Συμφωνίας. Επικεφαλής της αποστολής ήταν η Σκεύη Κουκου­μά, Γ.Γ. της ΠΟΓΟ και αντιπρόεδρος της ΠΔΟΓ και συμμετείχαν αντιπρόσωποι από τη Βραζιλία, την Κούβα, την Κύ­προ, τον Ισημερινό, το Ελ Σαλβαδόρ, το Μεξικό, το Περού, το Πουέρτο Ρίκο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η αποστολή της ΠΔΟΓ είχε σκοπό την παρακολούθηση της προόδου και των προκλήσεων στην εφαρμογή της πτυχής που αφορά την ισότητα των φύλων της Ειρηνευτικής Συμφωνίας και πραγματοποίησε πολλές συναντή­σεις με κρατικούς θεσμούς και επιτρο­πές, όπου ο κάθε ένας έχει ξεχωριστή αρμοδιότητα στην υλοποίηση της Συμφωνίας. Στην Έκθεση διαπιστώνε­ται ότι η Ειρηνευτική Συμφωνία είναι ακόμη σε ισχύ και θέτει σημαντικές προκλήσεις στην εφαρμογή της, δε­δομένων των καθυστερήσεων και της κωλυσιεργίας που δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Από τις σημαντικότερες διαπιστώ­σεις της αποστολής είναι η έλλειψη ικανοποιητικής προόδου στην εφαρμο­γή της Ειρηνευτικής Συμφωνίας που σχετίζεται με την έλλειψη συντονισμού της κυβέρνησης με τις περιφέρειες, την έλλειψη βούλησης από τις τοπικές κυβερνήσεις για τα αναπτυξιακά σχέ­δια και τις πολιτικές ανάπτυξης που επιτρέπουν τη σύνδεση της υπαίθρου με την πόλη. Καθυστέρηση επίσης πα­ρουσιάζεται στη νομοθετική ρύθμιση που θα επιταχύνει τη συνολική αγρο­τική μεταρρύθμιση και τη μεταρρύθμι­ση στη δικαιοσύνη. Μεγάλη ανησυχία διαπιστώνεται για την κατάσταση της βίας και της δολοφονίας κοινωνικών ηγετών, ανθρώπων που υπέγραψαν τις ειρηνευτικές συμφωνίες και ιδιαίτερα η πολιτική βία που αυξάνεται στη ζωή των γυναικών, των υπερασπιστών της ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιω­μάτων, για το στιγματισμό και τις δια­κρίσεις που βιώνουν οι γυναίκες που υπέγραψαν τη Συμφωνία και οι ηγέτες από παράνομες ένοπλες ομάδες, τις περιφερειακές πολιτικές δυνάμεις και την οικονομική ελίτ που αντιτίθενται στη σημερινή κυβέρνηση και την ειρη­νευτική διαδικασία.

Ανάμεσα στις θετικές διαπιστώσεις της αποστολής είναι η ετοιμασία ενός σχεδίου για την επιτάχυνση της εφαρ­μογής της Τελικής Ειρηνευτικής Συμ­φωνίας, η οποία θέτει στο επίκεντρο τα εδάφη που πλήττονται περισσό­τερο από τη βία, τη δέσμευση για την ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου, τη δέσμευση μιας νέας γενιάς αξιω­ματούχων που έχουν την τεχνική και πολιτική κατανόηση της Ειρηνευτικής Συμφωνίας και των αλλαγών που αξί­ζει η χώρα, καθώς και τη νομοθετική πρόοδο που αφορά τα δικαιώματα των γυναικών και τη διαφορετική αντιμε­τώπιση της δυναμικής των συγκρού­σεων.



Share This Article