Παραδοχή από τον Διοικητή της ΚΤΚ για το ρόλο που έπαιξε η πίεση από το ΑΚΕΛ

4 Min Read


Τον καθοριστικό ρόλο τον οποίο δι­αδραμάτισε η πίεση από το ΑΚΕΛ για τις εξαγγελίες των τραπεζών για μείωση των επιτοκίων και των χρεώσεών τους, αναγνώρισε με έμμεσο, αλλά ξεκάθαρο τρόπο ο Διοικητής της Κεντρικής Τρά­πεζας, Χριστόδουλος Πατσαλίδης.

Σε δηλώσεις του χθες στο πλαίσιο συ­νάντησής του με δημοσιογράφους, διευ­κρίνισε ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν έχει αρμοδιότητα όσον αφορά τον καθορισμό των χρεώσεων και των επιτοκίων που επιβάλλουν οι τράπεζες στους πελάτες τους.

Σημείωσε επίσης ότι μπορεί οι τράπε­ζες να επηρεάζονται από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσον αφορά τα επιτόκια, αλλά είναι οι ίδιες που αποφασίζουν πώς τα καθο­ρίζουν ανάλογα με τις επιδιώξεις τους. Επιπρόσθετα, ο Χρ. Πατσαλίδης ανέφε­ρε ότι η Κεντρική Τράπεζα έχει στείλει αρκετές φορές το μήνυμα προς τις τρά­πεζες, να μην αφήνουν τους εαυτούς τους εκτεθειμένους σε κινδύνους φήμης που δυνατό να δημιουργήσουν αστά­θεια. Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, άλλα­ξε και η οδηγία για την εσωτερική δια­κυβέρνηση στις 27 Νοεμβρίου, ώστε οι τράπεζες όταν αξιολογούν τις σχέσεις με τους πελάτες τους να λαμβάνουν υπό­ψιν τον κίνδυνο φήμης. Ανέφερε ακόμη ότι αυτό σημαίνει πρακτικά πως η Κε­ντρική Τράπεζα Κύπρου ως μέρος της εποπτείας της προσπαθεί να διασφαλί­σει ότι γίνεται σωστή συζήτηση, ώστε να υπάρξει μια ισορροπημένη προσέγγιση που να λαμβάνει υπόψιν και τον κίνδυ­νο φήμης.

Με την πιο πάνω τοποθέτησή του ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας επιβεβαίωσε με έμμεσο, αλλά ξεκάθαρο τρόπο ότι καταλυτικό ρόλο στις μειώσεις οι οποίες εξαγγέλθηκαν από τις τρά­πεζες, όσον αφορά τα επιτόκια και τις χρεώσεις τους, διαδραμάτισε η πίεση η οποία ασκήθηκε στο σύστημα λόγω της πρωτοβουλίας, η οποία αναπτύχθηκε από το ΑΚΕΛ και η οποία στηρίχθηκε από το σύνολο της κοινωνίας.

Σκέψεις για αύξηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων

Εν τω μεταξύ, ο Χρ. Πατσαλίδης είπε ότι η Κεντρική Τράπεζα αξιολογεί τις κε­φαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, υπό το πρίσμα αυξανόμενων μακροοικονο­μικών και γεωπολιτικών κινδύνων και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επι­βληθούν αυξημένες απαιτήσεις από την Εποπτική Αρχή.

Όπως ανέφερε, οι κυπριακές τράπεζες έχουν την πιο υψηλή ρευστότητα στην Ευρώπη. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αυτό μπορεί να αλλάξει, είτε από εξωτερικούς είτε από εσωτερικούς κινδύνους. Σημεί­ωσε, επίσης, ότι το πολιτικό περιβάλλον στην Ευρώπη και διεθνώς μεταβάλλε­ται συνεχώς, ενώ οι κυπριακές τράπεζες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο φή­μης μετά τα πρόσφατα γεγονότα.

Όπως είπε ο Διοικητής, το νέο οργα­νόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στην τρά­πεζα να αντιμετωπίσει νέους κινδύνους που αναδεικνύονται. Μεταξύ αυτών, πρόσθεσε, είναι η γεωπολιτική αστάθεια, η κλιματική αλλαγή, οι τεχνολογικές εξελίξεις, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η ψηφιοποίηση και οι νέες μορφές πλη­ρωμών, η αυξανόμενη απειλή κυβερνοε­πιθέσεων, ο εμπορικός προστατευτισμός και η ανάπτυξη των κρυπτοστοιχείων.



Share This Article