Απέσυραν τις αιτήσεις τους για καθεστώς Διεθνούς Προστασίας μόνο 194 Σύροι

9 Min Read


Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, στην Κύπρο διαμένουν γύρω στις 13 χιλιάδες Σύροι, στην πλειοψηφία τους άνδρες. Αν και στο παρόν στάδιο ο αριθμός που έχει ζητήσει να επιστρέψει στη Συρία είναι μικρός, εκφράζονται ήδη ανησυχίες ότι μαζική αποχώρησή τους θα επηρεάσει τον οικοδομικό κλάδο, όπου απασχολείται μεγάλος αριθμός.

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στη Συ­ρία, μικρός αριθμός Σύρων που διαμέ­νουν στην Κύπρο απέσυραν τις αιτήσεις που είχαν υποβάλει για παραχώρηση διεθνούς προστασίας, ενώ άλλοι παραι­τήθηκαν από το καθεστώς επικουρικής προστασίας που τους είχε παραχωρη­θεί, καθότι προτίθενται να επαναπα­τριστούν. Σύμφωνα με ενημέρωση της οποίας έτυχε η «Χαραυγή» από το Υφυ­πουργείο Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας, από τη Δευτέρα 9 Δεκεμ­βρίου μέχρι την Τετάρτη 18 Δεκεμβρί­ου υποβλήθηκαν συνολικά 194 απο­σύρσεις αιτήσεων και 36 παραιτήσεις (ανακλήσεις καθεστώτος Διεθνούς Προ­στασίας). Αριθμός Σύρων εκτιμάται ότι έχουν ήδη αναχωρήσει από την Κύπρο με δικές τους διευθετήσεις.

Η εκτίμηση, όμως, είναι ότι πολλοί περιμένουν να σταθεροποιηθεί η κατά­σταση για να πάρουν αποφάσεις.

Το ΥΜΔΠ διευκολύνει τις επιστροφές στη Συρία

Από την πλευρά του το Υφυπουργείο έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να διευκολύνει την επιστροφή αυτών που επιθυμούν να επιστρέψουν στη Συρία μέσω του προγράμματος εθελουσίων επιστροφών.

Αναφορικά με τι θα πρέπει να πράξει κάποιος που ενδιαφέρεται ή προτίθεται να επιστρέψει, το Υφυπουργείο απά­ντησε ότι οι Σύροι υπήκοοι μπορούν να ζητήσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα εθελούσιων επιστροφών (AVR), ένα πρόγραμμα που ήδη προσφέρεται σε αιτούντες άσυλο και αλλοδαπούς χωρίς νόμιμο δικαίωμα διαμονής στην Κύπρο, το οποίο παρέχει βοήθεια σε όσους επι­θυμούν να επιστρέψουν οικειοθελώς στις χώρες καταγωγής τους με οργα­νωμένο, ασφαλή και αξιοπρεπή τρόπο, δηλ. με την απόκτηση ταξιδιωτικών εγ­γράφων, κάλυψη των εξόδων ταξιδιού και οικονομική βοήθεια, σε μετρητά, πριν από την αναχώρηση προς τη χώρα προέλευσης. Σημειώνεται ότι το πρό­γραμμα χρηματοδοτείται από την ΕΕ.

Στο ερώτημα εάν κατά την εκτίμη­ση του Υφυπουργείου, λόγω της αντι­στροφής των ρόλων στη Συρία, υπάρχει ενδεχόμενο άφιξης νέων προσφύγων, οπαδών του Άσαντ, η απάντηση ήταν ότι «προς το παρόν, δεν υπάρχουν εν­δείξεις για νέο κύμα μεταναστευτικών ροών από τη Συρία προς τη χώρα μας, αλλά σε περίπτωση που κάτι τέτοιο προ­κύψει, παραμένουμε σε εγρήγορση και ετοιμότητα για άμεση και αποτελεσματι­κή διαχείριση».

Τέλος, στο ερώτημα τι πρέπει να γίνει με τα ανή­λικα ασυνόδευτα παιδιά που βρίσκονται στην Κύ­προ, η απάντηση ήταν ότι το ΥΜΔΠ δεν έχει αναλά­βει ακόμα την αρμοδιότητα για τη διαχείριση του ζη­τήματος των ασυνόδευτων ανηλίκων. Η ανάληψη της αρμοδιότητας θα πραγμα­τοποιηθεί με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου εντός του 2025.

Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες: Δεν είναι ιδανικές οι συνθήκες για επιστροφή

Όλοι οι Σύροι υπήκοοι που έφυγαν από τη χώρα τους λόγω των συγκρού­σεων της τελευταίας δε­καετίας έχουν το δικαίωμα να επιστρέ­ψουν στη χώρα τους μετά την ανατροπή της κυβέρνησης του Μπασάρ Αλ Άσαντ, τόνισε στη «Χαραυγή» η Ύπατη Αρμο­στεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Τονίζοντας ότι οι συνθήκες για επι­στροφή τους στη χώρα δεν είναι ιδα­νικές, αφού ακόμα ισχύει η εμπόλεμη κατάσταση και η αστάθεια στη χώρα, συνέστησαν υπομονή μέχρι να ξεκαθα­ρίσουν τα πράγματα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Ύπατη Αρμοστεία, ήδη αρκετοί Σύροι υπήκοοι που βρίσκονται στην Κύπρο απευθύνουν ερωτήματα προς την Υπη­ρεσία, ζητώντας συμβουλές και πληρο­φορίες αναφορικά με το τι θα πρέπει να πράξουν και να αποφασίσουν τελικά οι ίδιοι πώς θα ενεργήσουν, αφού η αλλα­γή του καθεστώτος δεν σημαίνει ότι η ανθρωπιστική κρίση έχει λήξει.

Ήδη, σημείωσαν, Σύροι πρόσφυγες έχουν επιστρέψει αυθόρμητα στη Συ­ρία από την Τουρκία και τον Λίβανο και ένας μικρότερος αριθμός από την Ιορ­δανία. Τονίζεται, όμως, ότι οι Σύροι που βρίσκονται εντός και εκτός της χώρας εξακολουθούν να χρειάζονται προστα­σία και υποστήριξη.

Η Ύπατη Αρμοστεία υπογραμμίζει παράλλη­λα την αρχή της μη επα­ναπροώθησης (ή των μη αναγκαστικών επιστρο­φών) και το δικαίωμα των Σύρων να έχουν πρόσβα­ση στο άσυλο, αφού μπο­ρεί οι κίνδυνοι προστασίας που σχετίζονται με τους διωγμούς από την προ­ηγούμενη κυβέρνηση να έχουν υποχωρήσει, αλλά άλλοι κίνδυνοι για ιδι­αίτερα ευάλωτες ομάδες μπορεί να εξακολουθούν να υφίστανται ή να προ­κύψουν νέοι.

Η Αρμοστεία καλεί επίσης τα κράτη να επι­δείξουν υπομονή και να αποφύγουν βιαστικές εκτιμήσεις ή δραστικές αποφάσεις μέχρι να υπάρ­ξει μεγαλύτερη σαφήνεια.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Οι κίνδυνοι παραμένουν

Παρόμοιες θέσεις κατέθεσε στη «Χα­ραυγή» και εκπρόσωπος της Ευρωπα­ϊκής Επιτροπής, ο οποίος τόνισε πως ένας σημαντικός αριθμός από Σύρους πρόσφυγες έχει ήδη αρχίσει να επιστρέ­φει στη Συρία, αλλά οι κίνδυνοι παραμέ­νουν τόσο για τα άτομα όσο και για τις εθνοτικές ομάδες. Έτσι, ενώ όλοι οι πρό­σφυγες έχουν το δικαίωμα να επιστρέ­ψουν, αυτό πρέπει να είναι εθελοντικό, ασφαλές και αξιοπρεπές.

Για τους Σύρους που αποφασίζουν να επιστρέψουν, η Ευρωπαϊκή Ένωση εί­ναι έτοιμη να τους υποστηρίξει σε κάθε βήμα, αναφέρεται στη δήλωση.

Όπως αναφέρθηκε, η Επιτροπή γνωρίζει τις ανακοινώσεις (αποφάσεις αναστολής των αιτήσεων ασύλου για Σύρους) που έγιναν από τα κράτη-μέλη και παραμένει σε στενή επαφή με τις εθνικές αρχές, υπογραμμίζοντας ότι οι αιτήσεις ασύλου πρέπει να αξιολογού­νται σε ατομική βάση.

Σημειώνεται επίσης ότι λόγω της αβέβαιης κατάστασης στη χώρα, τα κρά­τη-μέλη μπορούν να αναβάλουν την ολοκλήρωση της εξέτασης της αίτη­σης ασύλου και να επανεξετάζουν την κατάσταση τουλάχιστον κάθε 6 μήνες. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, η μέγιστη διάρκεια της διαδικασίας ασύλου είναι 21 μήνες.

Δεν επηρεάζεται προς το παρόν η οικονομία της Κύπρου

Στο μεταξύ, στο στάδιο που διανύ­ουμε δεν φαίνεται να δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα από την επιστροφή στη χώρα τους Σύρων που εργάζονται κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα και στις οικοδομές.

Μιλώντας στη «Χαραυγή» ο Ανδρέ­ας Κωνσταντίνου της Συντεχνίας Οικο­δόμων της ΠΕΟ, ανέφερε ότι στο παρόν στάδιο δεν φαίνεται να υπάρχει επιθυ­μία ή πρόθεση για μαζική φυγή Σύρων, πολλοί από τους οποίους εργάζονται στην οικοδομική βιομηχανία.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι αυτή τη στιγμή στην οικοδομική βιομη­χανία υπολογίζεται να είναι πέραν των 7.000 Σύρων, με το μεγαλύτερο ποσοστό να βρίσκεται στη Λάρνακα. «Αντιλαμ­βάνεστε ότι εάν υπάρξουν μαζικές επι­στροφές, τότε θα προκύψει πρόβλημα», σημείωσε.

Εξάλλου, ο Γ.Δ. της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, εκτίμησε ότι η ευρύτερη οι­κονομία δεν θα υποστεί επιπτώσεις, αν και παραδέχθηκε ότι κάποιοι κλάδοι θα επηρεαστούν -ιδιαίτερα στον κατασκευ­αστικό και τον οικοδομικό τομέα.

Σημείωσε ότι υπάρχει σύστημα απα­σχόλησης αλλοδαπών από τρίτες χώρες, η οποία επικαιροποιείται και πρόσθεσε ότι θα καλυφθούν τα κενά που ενδε­χομένως θα επηρεαστούν.



Share This Article