Πάει στο Προεδρικό για εξηγήσεις η Επιτροπή Ανάπτυξης Λάρνακας

5 Min Read


Πριν τις 11 Ιανουαρίου 2025 θα καθοριστεί η συνάντηση του Προέ­δρου της Δημοκρατίας με την Επιτρο­πή Ανάπτυξης Λάρνακας για το θέμα του λιμανιού και ο λόγος είναι απλός. Στις 11 Ιανουαρίου είναι προγραμ­ματισμένη η εκδήλωση διαμαρτυρίας στην πόλη για τις αποφάσεις ανάθε­σης της διαχείρισης του λιμανιού και της μαρίνας σε ιδιώτες διαχειριστές. Η κινητοποίηση είχε σχεδιαστεί αρ­χικώς για τις 14 Δεκεμβρίου, αλλά αναβλήθηκε και μετατέθηκε στις 11 Ιανουαρίου έπειτα από την κίνηση της κυβέρνησης να ανακαλέσει την απόφαση για ιδιώτη διαχειριστή στη μαρίνα. Αυτό όμως, όπως καθίσταται σαφές, ικανοποιεί μόνο κατά το ήμισυ τους φορείς της Λάρνακας, οι οποίοι θα πάνε στο Προεδρικό Μέγαρο με μια βασική ερώτηση προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη: «Γιατί απορρίπτεται η πρόταση της Αρχής Λιμένων για επενδύσεις σχεδόν 90 εκατομμυρίων ευρώ στο λιμάνι;»

Έχοντας «καεί» από την παταγώδη αποτυχία της διαδικασίας ιδιωτικο­ποίησης του λιμανιού και της μαρίνας για 19 ολόκληρα χρόνια, η Λάρνακα απαιτεί από την κυβέρνηση να λάβει υπόψη την πρόταση της Αρχής Λιμέ­νων, η οποία, στο παρόν στάδιο, είναι η μόνη που μπορεί να αναλάβει ανα­πτυξιακά έργα στο λιμάνι. Με αυτό ως δεδομένο, η Επιτροπή Ανάπτυξης ανεβαίνει το λόφο του Προεδρικού με προειδοποιητική διάθεση προς τον Πρόεδρο και την κυβέρνηση, όπως κατέστησε σαφές ο δήμαρχος Λάρ­νακας: «Εμείς θα εξηγήσουμε στον Πρόεδρο γιατί θεωρούμε πως είναι εις βάρος της ανάπτυξης η απόφαση για διαχειριστή στο λιμάνι για πέντε χρό­νια. Θα ζητήσουμε να μας εξηγήσουν γιατί απορρίπτουν την Αρχή Λιμένων και την πρότασή της για έργα και εάν δεν ικανοποιηθούμε, θα προχωρήσου­με στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που εξαγγέλθηκε για τις 11 Ιανουαρίου», υπογράμμισε ο Ανδρέας Βύρας, κα­θιστώντας για άλλη μια φορά σαφές ότι μετά την τραγική κατάληξη της ενιαίας ανάπτυξης έπειτα από σχεδόν είκοσι χρόνια, η πόλη δεν πρόκειται να αποδεχθεί να εισέλθει ξανά σε μια ατέρμονη διαδικασία. Αυτός είναι και ο λόγος που η μέθοδος του ιδιώτη δι­αχειριστή για πέντε χρόνια αποτελεί κόκκινη γραμμή, καθώς θεωρείται σί­γουρο ότι θα αποτελέσει την απαρχή μιας νέας παρατεταμένης περιόδου αοριστίας για το μέλλον του λιμανιού. Ως εκ τούτων, δεν φαίνεται να πείθει ούτε η διαβεβαίωση του Υπουργού Μεταφορών και Έργων ότι στη σύμβα­ση για τη διαχείριση του λιμανιού θα περιληφθεί ειδική πρόνοια για δυνα­τότητα τερματισμού της πριν τα πέντε χρόνια, δεδομένου ότι θα εξευρεθεί επενδυτής ώστε να μη δημιουργηθεί οποιαδήποτε καθυστέρηση στην υλο­ποίηση των αναπτυξιακών έργων.

Σε αντίθεση με το λιμάνι, πιο ομα­λά κυλούν τα πράγματα με τη μαρίνα, όπου έχει γίνει αποδεκτή η πρόταση της Επιτροπής Ανάπτυξης Λάρνακας για ανάληψη της διαχείρισης από το Κυπριακό Ινστιτούτο Θάλασσας και Ναυτιλίας CMMI, κάτι που διατηρεί τη μαρίνα κάτω από ενός είδους δη­μόσιο έλεγχο και κρατά ζωντανή και την τρέχουσα διαδικασία υλοποίησης έργων υποδομής από το κράτος υπό το συντονισμό του Δήμου Λάρνακας. Ο Υπουργός Μεταφορών και Έργων ενημέρωσε γραπτώς τον δήμαρχο και κατ’ επέκταση την Επιτροπή Ανάπτυ­ξης Λάρνακας ότι εγκρίνεται η πρότα­ση για εμπλοκή του CMMI στη διαχει­ριστική πτυχή της μαρίνας της πόλης και τώρα τρέχουν τα διαδικαστικά και η νομική διευθέτηση αυτής της μετά­βασης από το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων στο Ινστι­τούτο Θάλασσας και Ναυτιλίας. Ήδη έχει πραγματοποιηθεί και συνάντη­ση με τον διευθύνοντα σύμβουλο του CMMI, Ζαχαρία Σιόκουρο, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι το Ινστιτούτο είναι σε θέση ν’ αναλάβει να τρέξει τη λειτουρ­γία της μαρίνας της Λάρνακας. Ο δε Υπουργός Μεταφορών και Έργων δή­λωσε ότι δική του επιθυμία είναι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί σε τρεις μήνες.

Τάσος Περδίος



Share This Article