Το ∆ασικό Κολέγιο Κύπρου αποτέλεσε πρωτοποριακό βήµα στην ανάπτυξη της Ανώτερης Εκπαίδευσης στην Κύπρο και στη διάρκεια των 60 και πλέον χρόνων λειτουργίας του αποφοίτησαν από αυτό χίλιοι περίπου σπουδαστές από την Κύπρο και πολλές χώρες του εξωτερικού, µε κατάρτιση στον τοµέα της δασοπονίας. Η ίδρυση, η εκπαιδευτική και γενικότερη δράση του συνιστούσε, εκτός όλων των άλλων ωφεληµάτων και ένα σηµαντικό πυρήνα ζωής και προσφοράς για τον τόπο και ιδιαίτερα για την περιοχή του Τροόδους.
Τα προβλήµατα που προέκυψαν µετά το κλείσιµό του
Η απόφαση της κυβέρνησης να σταµατήσει το ∆ασικό Κολέγιο να δέχεται νέους σπουδαστές, µε δικαιολογητικό την οικονοµική κρίση του 2013, είχε ως αποτέλεσµα, κατά γενική παραδοχή, τη σοβαρή υποστελέχωση και κατ’ επέκταση την προβληµατική λειτουργία του Τµήµατος ∆ασών, σε ό,τι αφορά ειδικότερα την αειφόρο διαχείριση των δασών, αλλά και την αντιµετώπιση των δασικών πυρκαγιών.
Στο διάστηµα από την αναστολή της παροχής συστηµατικής εκπαίδευσης σε σπουδαστές, το ∆ασικό Κολέγιο συνέχισε τη δραστηριότητά του προσφέροντας υπηρεσίες εκπαίδευσης του προσωπικού του Τµήµατος ∆ασών, όπως και άλλων κρατικών φορέων, αλλά και ιδιωτών.
Πρόσφατα, ανακοινώθηκε από την αρµόδια Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, η απόφαση της κυβέρνησης για επαναλειτουργία από την πρώτη του νέου χρόνου του ∆ασικού Κολεγίου.
Η προετοιµασία για την επαναλειτουργία του
Η γνωστοποίηση αυτού του γεγονότος έχει προκαλέσει θετικά συναισθήµατα, τόσο σε παλιούς απόφοιτους του Κολεγίου, όσο και σε νέους ανθρώπους οι οποίοι, εκτός των άλλων, θεωρούν ότι τους προσφέρεται µια καλή ευκαιρία όχι µόνο κατάρτισης σε ζητήµατα που έχουν να κάνουν µε τη γνώση και την προστασία των δασών και γενικότερα της κυπριακής φύσης, αλλά και άµεσης εργοδότησης σε έναν τοµέα µε πολλές ανάγκες.
Το Τµήµα ∆ασών, στο οποίο υπάγεται το Κολέγιο, βρίσκεται σε αυξηµένη εγρήγορση προκειµένου να ολοκληρωθούν έγκαιρα όλες οι απαραίτητες διαδικασίες που θα επιτρέψουν να επαναλειτουργήσει το ∆ασικό Κολέγιο ως Σχολή Ανώτερης Εκπαίδευσης. Στις βασικές προτεραιότητες του Τµήµατος ∆ασών είναι η διαµόρφωση της διδακτέας ύλης και η ετοιµασία, σε συνεργασία µε το Υπουργείο Παιδείας, των εξετάσεων που θα δώσουν οι φοιτητές για την εισδοχή τους στο Κολέγιο.
Οι κανονισµοί λειτουργίας του ∆ασικού Κολεγίου ετοιµάζονται από το Τµήµα ∆ασών σε συνεργασία, σε συµβουλευτικό επίπεδο, µε το Τµήµα ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης και προσωπικού.
Σε εξέλιξη βρίσκεται και η αναβάθµιση των κτιριακών εγκαταστάσεων του ∆ασικού Κολεγίου στον Πρόδροµο, οι οποίες όπως εκτιµάται θα είναι έτοιµες σύµφωνα µε τα χρονοδιαγράµµατα, ώστε να δεχθούν τους πρώτους φοιτητές τον Σεπτέµβριο του 2025.
Σύµφωνα µε τον διευθυντή του Τµήµατος ∆ασών, ∆ρα Σάββα Ιεζεκιήλ, το πρόγραµµα σπουδών έχει ετοιµαστεί από το ∆ασικό Κολέγιο και έχει διαβιβαστεί στον αρµόδιο Φορέα ∆ιασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης για έγκριση, ενώ ελέγχτηκε και από εξωτερικούς καθηγητές.
Χαρακτηρίζοντας την επαναλειτουργία του ∆ασικού Κολεγίου ως «χαρµόσυνο γεγονός για τους πολίτες του τόπου, αφού αποτελεί µέρος της ιστορίας του Τµήµατος ∆ασών και για 50 – 60 χρόνια το τροφοδοτούσε µε δασικό προσωπικό, άριστο στην κατάσβεση πυρκαγιών και µε άριστη γνώση των δασών και των δασικών οικοσυστηµάτων», ο ∆ρ Ιεζεκιήλ επισηµαίνει το γεγονός ότι το προσωπικό αυτό συνεισέφερε σε δύο επίπεδα, στη διαχείριση και προστασία των δασών, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος του τόπου.
Κλιµακωτή εισδοχή σπουδαστών για κάλυψη των αναγκών
Με βάση τις µεγάλες ανάγκες που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια για δασικό προσωπικό, όπως αναφέρει ο διευθυντής του Τµήµατος ∆ασών, έχει αποφασιστεί όπως την πρώτη χρονιά λειτουργίας του ∆ασικού Κολεγίου γίνουν δεκτοί γύρω στους 25 – 30 φοιτητές. Την επόµενη χρονιά, γύρω στους 20 και στην πορεία θα µειώνονται µέχρι να φτάσουν στο επίπεδο να φοιτούν και να προσλαµβάνεται (σε 3 – 4 χρόνια) ο ίδιος αριθµός µε τον αριθµό του προσωπικού που θα αφυπηρετεί από το Τµήµα.
Σε ό,τι αφορά τη στελέχωση του Κολεγίου, υπάρχει ήδη ο διευθυντής και το απαραίτητο γραµµατειακό προσωπικό, ενώ στη συµπλήρωση του εκπαιδευτικού προσωπικού θα συνεισφέρουν τόσο καταρτισµένοι υπάλληλοι από το Τµήµα ∆ασών, όσο και από άλλες υπηρεσίες όπως το Τµήµα Μετεωρολογίας, από το οποίο θα επιστρατευθεί λειτουργός και το Τµήµα Γεωλογικής Επισκόπησης.
Περαιτέρω, όπως αναφέρεται, θα υπάρξει συνεργασία και µε εξωτερικούς καθηγητές.
Εκατοντάδες απόφοιτοι από την Κύπρο και 48 άλλες χώρες
Από την ίδρυσή του το 1951, το ∆ασικό Κολέγιο υπήρξε περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης στον τοµέα της ∆ασοπονίας προσφέροντας τρεις κύκλους σπουδών: τον Τριετή, τον Ανώτερο Εξαµηνιαίο και τον Μικρής ∆ιάρκειας.
Από την ίδρυσή του µέχρι και το 2015 έχουν φοιτήσει σε αυτούς τους κύκλους σπουδών 540 Κύπριοι και 350 σπουδαστές από 48 συνολικά χώρες κυρίως της Αφρικής και της Ασίας.
Από το 1998 το ∆ασικό Κολέγιο έχει ενεργό συµµετοχή σε ευρωπαϊκά προγράµµατα κινητικότητας για εκπαίδευση και κατάρτιση, όπως το Leonardo Da Vinci, το Life Long Learning Program, το Erasmus και το Erasmus+.
Το 2013, ύστερα από απόφαση της κυβέρνησης, αναστάλθηκε η εισδοχή νέων σπουδαστών και ο τελευταίος τριετής κύκλος σπουδών ολοκληρώθηκε το 2014-15.
Το 2015 αποφασίστηκε όπως το ∆ασικό Κολέγιο διευρύνει τη λειτουργία του ως Επιµορφωτικό και Εκπαιδευτικό Κέντρο, ώστε να ικανοποιούνται στο µέγιστο οι ανάγκες της Κυπριακής ∆ασοπονίας. Μετά από υποβολή σχετικής αίτησης, η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου ∆υναµικού έχει αξιολογήσει και πιστοποιήσει το ∆ασικό Κολέγιο ως Κέντρο Επαγγελµατικής Κατάρτισης και ως ∆οµή Επαγγελµατικής Κατάρτισης.
Από το 2018, το ∆ασικό Κολέγιο έχει αναλάβει και τη διαχείριση του Πυρήνα Μάθησης του Τµήµατος ∆ασών. Στα πλαίσια αυτά υπάρχει στενή συνεργασία µε την Κυπριακή Ακαδηµία ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης. Το 2019, εγκρίθηκε η έναρξη αναβάθµισης του ∆ασικού Κολεγίου σε Σχολή Ανώτερης Εκπαίδευσης Τεχνικής/Επαγγελµατικής Κατεύθυνσης και η υποβολή στο Φορέα ∆ιασφάλισης και Πιστοποίησης Ποιότητας στην Ανώτερη Εκπαίδευση, προγραµµάτων σπουδών που θα προσφέρονται από το ∆ασικό Κολέγιο για αξιολόγηση και πιστοποίηση.
Τα τελευταία χρόνια, υλοποιούνται στο χώρο σειρές ∆ραστηριοτήτων Μάθησης σε διάφορα θέµατα. Στα κύρια θέµατα περιλαµβάνονται µεταξύ άλλων η ορθή και ασφαλής χρήση αλυσοπρίονων, η κατάσβεση δασικών πυρκαγιών για επαγγελµατίες δασοπυροσβέστες, η εκπαίδευση υπεύθυνων πυρόσβεσης και εθελοντών για δασικές πυρκαγιές, η αναγνώριση και χαρτογράφηση των οικοτόπων της Κύπρου και η διαχείριση δικτύου Natura 2000.