Το «χρυσό µίλι» της Λεµεσού µε τα δύο πρόσωπα

10 Min Read


Το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στο χώρο µεταξύ των δύο λιµανιών της Λεµεσού, σε συνδυασµό και µε τις ανάγκες της πόλης και πρωτίστως των ίδιων των πολιτών, καθιστούν όσο ποτέ άλλοτε επιτακτική την ανάγκη λήψης πολιτικών αποφάσεων για το µέλλον της συγκεκριµένης περιοχής, η οποία κουβαλά πίσω της µια ιστορία δεκαετιών που έχει να κάνει ιδιαίτερα µε την οινοβιοµηχανική εξέλιξη της Κύπρου.

Η περιοχή, αν και αποτελεί πλέον το «χρυσό µίλι της Λεµεσού», όπως έχει χαρακτηριστεί, παρουσιάζει σήµερα δύο εντελώς διαφορετικά πρόσωπα.

Από τη µια είναι οι πύργοι και οι άλλες σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις και τα παλιά εργοστάσια που έχουν κηρυχθεί διατηρητέα επί δηµαρχίας Ανδρέα Χρίστου και µε αρµόδιο Υπουργό Εσωτερικών την Ελένη Μαύρου, αλλά παραµένουν δυστυχώς χαµένα στο έλεος του χρόνου. Εξαίρεση αποτελούν κάποιες περιπτώσεις που άρχισαν να αξιοποιούνται από ιδιώτες που κατάλαβαν την αρχιτεκτονική και ιστορική τους αξία και άρχισαν να τα µετατρέπουν κυρίως σε χώρους για πολιτιστικές, επιχειρηµατικού χαρακτήρα διοργανώσεις.

Από την άλλη, είναι το καθαυτό παραλιακό µέτωπο της περιοχής που παρουσιάζει µια εικόνα εγκατάλειψης, την οποία χαρακτηρίζουν οι παλιές εγκαταστάσεις επαγγελµατικών δραστηριοτήτων, η προβληµατική προσβασιµότητα και, σε αρκετές περιπτώσεις, κάθε είδους σκουπίδια και άχρηστα υλικά που συσσωρεύονται από απασχολούµενους στην περιοχή αλλά και ασυνείδητους πολίτες που πάνε εκεί µόνο και µόνο για να αφήσουν τα σκουπίδια τους.

Γι’ αυτό το «χρυσό µίλι» και ειδικότερα για την πολυσυζητηµένη Ακταία Οδό, για την οποία έχουν παρουσιαστεί εδώ και πολλά χρόνια σχέδια εξωραϊσµού, τόσο ο ∆ήµος Λεµεσού όσο και οι οργανωµένοι φορείς της πόλης πιέζουν συστηµατικά το κεντρικό κράτος για εκείνες τις ενέργειες που θα ανοίξουν το δρόµο για την αναµόρφωση της περιοχής. Κάτι τέτοιο θα προσδώσει µια ριζικά διαφορετική εικόνα στη δυτική περιοχή της Λεµεσού που ανέκαθεν αποτελούσε µαύρο στίγµα για την πόλη.

Μετά από πολύχρονη αναµονή και παρεµβάσεις, ιδιαίτερα εκ µέρους του Εµπορικού και Βιοµηχανικού Επιµελητηρίου, έγινε πέρσι η ανακοίνωση του Σχεδίου Περιοχής Κέντρου Λεµεσού, που περιλαµβάνει και την περιοχή µεταξύ της µαρίνας και του νέου λιµανιού που έχει σχεδιαστεί πολεοδοµικά ως ειδικού χαρακτήρα, µε ψηλά κτίρια που θα στεγάσουν τα γραφεία µεγάλων εταιρειών, αραιά χωροθετηµένα µε αρκετούς χώρους στάθµευσης και αρκετό πράσινο και στην οποία παραλιακά θα εκτείνεται η Ακταία Οδός, που θα είναι πεζοδροµηµένη και δενδροφυτεµένη και θα συνιστά το στολίδι της περιοχής.

«Στην περιοχή αυτή οραµατιζόµαστε τη νέα Λεµεσό, η οποία θα εξελιχθεί στο οικονοµικό κέντρο της Λεµεσού, γι’ αυτό και ζητούµε από τα εµπλεκόµενα Υπουργεία να ξεκινήσουν άµεσα το σχεδιασµό της Ακταίας Οδού. Χωρίς την κατασκευή του δρόµου αυτού, δεν θα µπορέσουν να ξεκινήσουν οι µεγάλες αναπτύξεις της περιοχής, κάποιες εκ των οποίων έχουν ήδη εξασφαλίσει άδειες οικοδοµής», αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΒΕΛ Ανδρέας Τσουλλόφτας, τονίζοντας την ανάγκη για «άµεση µετακίνηση των υφιστάµενων υποστατικών του καρνάγιου προς το Βασιλικό, τον καθαρισµό της παραλίας από τα µπάζα και την κατασκευή των απαραίτητων υποδοµών.

Το Financial Center και το όραµα για την Ακταία Οδό

Ως το Financial Center ολόκληρης της Κύπρου βλέπει ο επιχειρηµατικός κόσµος να εξελίσσεται στα επόµενα λίγα χρόνια η περιοχή µεταξύ της µαρίνας και του νέου λιµανιού της Λεµεσού, γι’ αυτό και ασκούνται πιέσεις για δράση από το κράτος και τις τοπικές Αρχές ώστε να προωθηθούν οι σχεδιασµοί και οι υποδοµές που αφορούν τη διαµόρφωση της Ακταίας Οδού.

Για τις µεγάλες αναπτύξεις έχουν δοθεί χαλαρώσεις στο ύψος για να είναι αραιά τα κτίρια που θα καλύψουν εκτάσεις-φιλέτα των 5-10 χιλιάδων τετραγωνικών το καθένα, όλα αγορασµένα για µεγάλες επενδύσεις, κάποιες από τις οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ και άλλοι ενδιαφερόµενοι είναι έτοιµοι να αρχίσουν να κτίζουν. Ήδη έχουν εγκριθεί γύρω στις 10 άδειες που αφορούν τέτοιου είδους αναπτύξεις.

Ωστόσο για τον πολύ κόσµο της Λεµεσού, το πιο σηµαντικό έργο στην περιοχή είναι η διαµόρφωση της Ακταίας Οδού. Μια διαδροµή µήκους 2 περίπου χιλιοµέτρων, η οποία θα αποτελέσει µια νέα δηµόσια ακτογραµµή και παραλία ευχάριστης χρήσης και αναψυχής για το ευρύ κοινό, που η λειτουργικότητά της θα βασίζεται στη βιώσιµη κινητικότητα, µε µεγάλους ανοικτούς χώρους πρασίνου, µε πεζόδροµους και ποδηλατοδρόµους. Μια προµενάδα που θα πλαισιώνεται από τα διατηρητέα βιοµηχανικά κτίρια της περιοχής, τα οποία µπορούν και πρέπει να συντηρηθούν και να αξιοποιηθούν.

Αυτός είναι και ο στόχος του δηµάρχου, Γιάννη Αρμεύτη, ο οποίος προεκλογικά αλλά και µετά την εκλογή του τονίζει µε κάθε ευκαιρία ότι όραµά του είναι να καταστεί η Ακταία Οδός, ένας νέος µόλος, µε µεγάλους πεζόδροµους που να συνδέει την πόλη και το κέντρο της µε τις δυτικές συνοικίες και το δάσος των ευκαλύπτων βόρεια της αλυκής Ακρωτηρίου, ενώνοντας έτσι την πόλη και δηµιουργώντας νέες διαδροµές για πεζούς και ποδηλάτες.

Έντονο το ενδιαφέρον και η έγνοια του Γιάννη Αρµεύτη και για τις διατηρητέες βιοµηχανικές εγκαταστάσεις της περιοχής που αποτελούν ένα σηµαντικό ιστορικό απόθεµα της βιοµηχανικής κληρονοµιάς και ιστορίας της Λεµεσού. Τα κτίρια αυτά µε τη µατιά του δηµάρχου φαντάζουν να µετατρέπονται σε µουσεία και πολυχώρους πολιτισµού και άλλων χρήσεων δηµοσίου ενδιαφέροντος, µέσα από τους οποίους θα αναδεικνύεται µια σηµαντική πτυχή της ταυτότητας της πόλης.

Σε αναµονή για µεταφορά των εγκαταστάσεων του καρνάγιου

Την ολοκλήρωση το συντοµότερο δυνατόν της διαδικασίας αναθεώρησης του Τοπικού Σχεδίου Λεµεσού (η τελευταία έγινε το 2007) αναµένει µε αγωνία ο κόσµος της Λεµεσού, δεδοµένης της ανάπτυξης που παρουσιάζει η  πόλη τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το επίµαχο ζήτηµα της µετακίνησης των καραβοµαραγκών και των άλλων εργαστηρίων που λειτουργούν στην περιοχή, να σηµειωθεί ότι ο αρµόδιος Υπουργός ενηµέρωσε τον ∆ήµο Λεµεσού ότι βρίσκεται σε εξέλιξη µελέτη για τον καθορισµό νέας θέσης για εγκατάσταση του καρνάγιου. Με την ολοκλήρωση της µελέτης αναµένεται ότι ο ∆ήµος Λεµεσού  θα µπορέσει να προχωρήσει στα επόµενα βήµατα, ώστε να απελευθερωθεί ο χώρος για την υλοποίηση της Ακταίας Οδού.

Μια τέτοια εξέλιξη θα προσφέρει στους κατοίκους και τους επισκέπτες έναν όµορφο και βιώσιµο χώρο για ποδηλασία και άλλες δραστηριότητες κατά µήκος και αυτής της παραλίας της Λεµεσού. Ο ∆ήµος, όπως επισηµαίνεται, επιθυµεί να ξεκινήσει το σχεδιασµό των απαιτούµενων υποδοµών, ώστε η σύνδεση να ολοκληρωθεί το συντοµότερο δυνατό. Το έργο θα περιλαµβάνει υποδοµές κατασκευασµένες από υδατοπερατά και ελαφρά υλικά, ενώ θα δοθεί έµφαση στο φωτισµό και το πράσινο ενισχύοντας την αισθητική του παραλιακού µετώπου. Η πρώτη φάση του σχεδιασµού θα καλύψει τη διαδροµή από την περιοχή της µαρίνας µέχρι και την οδό Αλεξάνδρειας και η δεύτερη φάση, που θα περιλαµβάνει και τη δηµιουργία µικρής γέφυρας, θα καλύψει το δυτικό άκρο µέχρι το νέο λιµάνι.

Πάντως, ίδιοι οι καραβοµαραγκοί και άλλοι επαγγελµατίες που δραστηριοποιούνται σε υποστατικά της περιοχής του καρνάγιου, µας ανέφεραν ότι δεν έχουν ακόµα καµιά επίσηµη ενηµέρωση για το θέµα της µετακίνησής τους, επισηµαίνοντας ότι στην περιοχή Βασιλικού δεν έχει γίνει ακόµα καµιά υποδοµή ώστε να µπορούν να δραστηριοποιηθούν.



Share This Article