Χρειάζεται αλλαγή φιλοσοφίας για να μπορέσει η κυβέρνηση να απαντήσει στο μεγάλο πρόβλημα του στεγαστικού που ταλαιπωρεί τον κόσμο, όπως διεμήνυσε η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους.
Ερωτηθείσα από τη «Χαραυγή» για το πώς εκτιμά τα μέχρι σήμερα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του στεγαστικού, η Σωτηρούλα Χαραλάμπους τονίζει ότι τα προγράμματα που εξαγγέλλει και εφαρμόζει η κυβέρνηση -τα οποία εν πολλοίς πατούν πάνω σε αυτά της προηγούμενης κυβέρνησης- έχουν μια μεγάλη δομική αδυναμία. «Η αδυναμία αυτή έγκειται στο γεγονός ότι η φύση του στεγαστικού προβλήματος σήμερα στην Κύπρο άλλαξε.
Πριν 20 χρόνια μπορούσε ο κόσμος να δανειστεί και με μια οικονομική επιχορήγηση μειωνόταν το δανειζόμενο ποσό. Ή με ένα οικόπεδο το κράτος βοηθούσε τον κόσμο να αποκτήσει τη γη που δεν είχε.
Αυτή τη στιγμή, με περίπου το 45% των εργαζομένων να είναι με μισθούς των €1.500, με το κόστος της απόκτησης κατοικίας να έχει εκτοξευθεί λόγω της ακρίβειας, αλλά και γιατί προκλήθηκε υπέρμετρη ζήτηση από εταιρείες που φέρνουν υψηλόμισθο προσωπικό που μπορεί να πληρώσει, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της στέγης με τα παλιά εργαλεία. Καλοδεχούμενα τα σχέδια, όμως έχουν δομικά προβλήματα. Δεν απαντούν στο πρόβλημα χρηματοδότησης που έχει ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου. Το άλλο βασικό πρόβλημα είναι ότι δίνοντας κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα για να αυξήσει τη διαθεσιμότητα κατοικιών, με τους ρυθμούς που γίνεται αυτό, ο συσχετισμός μεταξύ κοινωνικής στέγης και ιδιωτικής στέγης δεν ανατρέπεται».
Επίσης, η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ σημείωσε την έκπληξή της όταν άκουσε ότι ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, είπε ότι το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων μπορεί να κτίζει και να διαθέτει κοινωνική στέγη. «Όταν εμείς τα λέγαμε αυτά και επί δικής τους διακυβέρνησης, τότε όλοι τα αφόριζαν με επιχειρήματα ότι είναι κομμουνιστικές πολιτικές.
Χαίρομαι για αυτή τη θέση, αλλά τι έκαναν όταν ήταν κυβέρνηση; Έδιναν “χρυσά” διαβατήρια και αύξησαν το κόστος της γης».
Ο ρόλος της Τ.Α. και των κοινωνικών ταμείων
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και τα κοινωνικά ταμεία θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο στην απάμβλυνση του στεγαστικού προβλήματος. Το πρώτο που πρέπει φυσικά να γίνει, όπως τόνισε η ΓΓ της ΠΕΟ, είναι μια άλλη φιλοσοφία η οποία κατά βάση να έχει να κάνει με το πώς παρεμβαίνει το κράτος στην αύξηση της διαθεσιμότητας της στέγης. Είτε για απόκτηση με ενοικιαγορά είτε για ενοίκιο. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο εάν μπουν «παίκτες», όπως είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα κοινωνικά ταμεία, πρόσθεσε.