Ψάχνουν τη λύση στους Προσωπικούς Ιατρούς για τη συμφόρηση στα ΤΑΕΠ

4 Min Read


Ο ρόλος που πρέπει να διαδραμα­τίσουν οι προσωπικοί ιατροί (ΠΙ) στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από την πίεση που δέ­χεται το Γενικό Σύστημα Υγείας με τις αυξημένες νοσηλείες και κυρίως με την αυξημένη κίνηση στα ΤΑΕΠ των νοσοκομείων επισημαίνεται τόσο από πλευράς ασθενών, όσο και από πλευ­ράς ΟΚΥπΥ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, σημεί­ωσε τον τρόπο λειτουργίας του θεσμού των προσωπικών ιατρών και των εφη­μερευόντων τονίζοντας ότι η γρίπη εάν δεν προκαλεί επιπλοκές είναι θέμα των Π.Ι. και όχι των ΤΑΕΠ, των οποίων η δουλειά είναι να σώζουν τη ζωή των ασθενών. Πρόσθεσε ακόμη ότι υπάρ­χουν και οι εφημερεύοντες που δεν χρησιμοποιούνται όπως θα έπρεπε ή ενδεχομένως ο κόσμος να μη γνωρίζει για αυτή την υπηρεσία.

Παράκληση να μπορεί και ο κόσμος να επικοινωνεί με τους Προσωπικούς Ιατρούς απηύθυνε μιλώντας στη «Χα­ραυγή» και ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, Χα­ράλαμπος Παπαδόπουλος. Μπορεί να είναι μια ίωση που με τη σωστή αγωγή στο σπίτι να αντιμετωπίζεται. Τόνισε ωστόσο ότι δεν πρέπει να γίνονται δι­αγνώσεις από το τηλέφωνο. Υπάρχουν παράπονα ότι παραπέμπονται ασθε­νείς απευθείας από τους Π.Ι. στα ΤΑΕΠ χωρίς να προηγηθεί εξέταση. «Θα έπρεπε να παίξουν έναν πιο σημαντι­κό ρόλο οι Π.Ι. σε όλο αυτό το διάστη­μα όπου διάφορες ιώσεις, ιδιαίτερα του αναπνευστικού, βρίσκονται σε έξαρση. Οι πρώτες επισκέψεις πρέπει να γίνο­νται στα ιατρεία των Π.Ι. Είναι σημα­ντική η καθοδήγηση από πλευράς Π.Ι. Να δούμε με βάση και τα όσα ζητά η ΟΣΑΚ για τα ποιοτικά κριτήρια να αλ­λάζουν και πώς λειτουργούν οι Π.Ι., ιδιαίτερα σε περιόδους αυξημένων λοιμώξεων, πόσες επισκέψεις δηλώ­νονται στα ιατρεία των Π.Ι. και πόσες αφορούν τηλεφωνικές εξυπηρετήσεις. Πόσος κόσμος σπεύδει στα ΤΑΕΠ πριν να προϋπάρχει επίσκεψη στους Προ­σωπικούς Ιατρούς;»

Σε ό,τι αφορά γενικότερα τη συμ­φόρηση στα ΤΑΕΠ και την παραμονή εκεί για ώρες ή μέρες ασθενών αφού υπάρχουν και ελλείψεις κλινών, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι αυτό το θέμα δεν θα έπρεπε να ήταν καν προς συζήτηση.

«Η λογική των Πρώτων Βοηθειών είναι ακριβώς να δίνονται οι Πρώτες Βοήθειες και οι ασθενείς είτε να γί­νονται εισαγωγή εάν χρειάζεται για να συνεχισθεί η θεραπεία τους είτε να αποδεσμεύονται και να επιστρέφουν σπίτι τους. Το ότι κάθεται κόσμος για ώρες ή για μέρες δεν είναι κάτι το αποδεκτό ούτε το φυσιολογικό». Ως ένα θετικό βήμα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΣΑΚ, είναι η απόφαση του Υπουργείου Υγείας να συμπεριλη­φθούν και κάποιες κλίνες των ιδιωτι­κών νοσηλευτηρίων που είναι εντός ΓεΣΥ, σε μια προσπάθεια να αντιμετω­πιστεί το πρόβλημα.

Ελένη Κωνσταντίνου



Share This Article