Κριτική αστικών θεωριών για το μισθό και η «αποζημίωση» (ιβ)

3 Min Read


Επιμέλεια: Νίκος Κουζούπης

Ο μαρξισμός από την αρχή εμφά­νισης αυτής της θεωρίας είχε απορρί­ψει, όπως και παρόμοιες άλλες τέτοιες εκχυδαϊσμένες επινοήσεις της αστικής πολιτικής οικονομίας, ότι δήθεν οι τιμές των εμπορευμάτων προσδιορί­ζουν ή και ρυθμίζουν τους μισθούς των εργαζομένων. Σ

την πράξη η όποια αύξηση στους μισθούς επιδρά όχι στο ύψος της τι­μής των παραγόμενων προϊόντων, αλλά στο ύψος των κερδών του επι­χειρηματία, μειώνοντας κατά τι την κερδοφορία τους.

Δεν είναι τόσο δύσκολο να γίνει αντιληπτό ότι η μακροοικονομική πληθωριστική σπειροειδής θεωρία εναποθέτει την ευθύνη για τη χειρο­τέρευση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων στην ίδια την εργατική τάξη με τις απαιτήσεις της για μισθο­λογικές αυξήσεις. Σύμφωνα, λοιπόν, με την αντίληψη αυτή, εξάγεται το αβίαστο συμπέρασμα ότι η χειροτέρευ­ση της θέσης των εργαζομένων στον καπιταλισμό δεν είναι αποτέλεσμα της δράσης των οικονομικών καπιταλιστι­κών νόμων, αλλά είναι συνέπεια της πάλης των εργαζομένων για μισθολο­γικές αυξήσεις.

Οι εργαζόμενοι και οι συντεχνίες τους ως εκ τούτου αντιμετωπίζονται σχεδόν ως οι μοναδικοί ένοχοι για την αύξηση του πληθωρισμού και των συνδεόμενων με αυτόν οικονομικών δυσκολιών. Έτσι, καταβάλλεται μια συντονισμένη προσπάθεια από την αστική τάξη, τους επιχειρηματικούς κύκλους και τους ιδεολόγους τους για να πεισθούν οι εργαζόμενοι να απορ­ρίπτουν την οργανωμένη πάλη και τις όποιες απαιτήσεις τους για αυξήσεις στους μισθούς.

Στον καπιταλισμό συχνά επινοού­νται νέες θεωρητικές αντιλήψεις και πρακτικά μέτρα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και ήδη χρη­σιμοποιούνται από την αστική τάξη με σκοπό να ενισχύσουν οι επιχει­ρηματικοί κύκλοι την εκμετάλλευση των εργαζομένων και ταυτόχρονα να τεκμηριώνουν ιδεολογικά τις νέες με­θόδους εκμετάλλευσης. Τέτοιες αντι­λήψεις εδραιώνονται υπό τη σημαία του λεγόμενου «εξανθρωπισμού της εργασίας» ή της «βελτίωσης της ποι­ότητας της εργασίας» κ.ά. Συστατικό μέρος αυτών των αντιλήψεων και των συνδεδεμένων με αυτές πρακτικών μέτρων είναι η λεγόμενη θεωρία της «αποζημίωσης».

Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, ο μισθός χρησιμοποιείται μόνο για την ικανοποίηση των φυσιολογικών ανα­γκών των εργαζομένων και γι’ αυτό είναι επαρκής.



Share This Article