Ανούσια η αναθεώρηση στρατηγικής χωρίς σχέδια δράσης για το Κλίμα

10 Min Read


  • Τα χρήματα της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 δεν διατέθηκαν στην ώρα τους και δόθηκαν τελευταία στιγμή για να γίνουν μη αναπτυξιακές και μη πράσινες υποδομές
  • Παρακολουθούμε αποσπασματικές πολιτικές και χρηματοδοτήσεις, οι οποίες ωστόσο επειδή δεν εντάσσονται σε ένα ευρύτερο σχέδιο, δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα
  • Το πρώτο σχέδιο δράσης εκπονήθηκε το 2016 και από τότε δεν γνωρίζουμε τι υλοποιήθηκε και τι όχι

Μετά τα αποτελέσματα της έρευνας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για το κλίμα, η οποία έδειξε πως η πλειοψηφία των Κυπρίων αναγνωρίζουν την ανάγκη να προσαρμόσουν τον τρό­πο ζωής τους στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, μέσω του Τμήματος Περιβάλλοντος, δρομολογεί αναθεώρηση της Εθνικής Στρα­τηγικής για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή.

Ανάμεσα σ’ άλλα, η αναθεωρημένη στρατηγική περιλαμβάνει αναλυτική αξιολόγηση κλιματικού κινδύνου και τρωτότητας, η οποία ανέδειξε τους κύριους κλιματικούς κινδύνους σε 15 τομείς, όπως η γεωργία, η βιοποικιλότητα και η διαχείριση των υδάτων. Ωστόσο, τίθενται δύο βασικά ερωτήματα: πόσο ουσιαστική είναι αυτή κίνηση – πρωτοβουλία και από πότε αναθεωρούνται οι Εθνικές Στρατηγικές για το Κλίμα;

Του  Κυριάκου Λοΐζου

Η συζήτηση για το πώς επη­ρεάζεται η Κύπρος από την κλι­ματική κρίση γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και έχει πλέον εμπεδωθεί πως εξαιτί­ας της θέσης μας βρισκόμαστε ανάμεσα στις περιοχές υψηλού κινδύνου τις αμέσως επόμε­νες δεκαετίες. Στρατηγικές και χρηματοδοτήσεις, όχι μόνο δεν απέφεραν καρπούς, αλλά αντι­θέτως η Κύπρος βρίσκεται συ­χνά αντιμέτωπη με διαδικασίες επί παραβάσει για τις δεσμεύ­σεις που πρέπει να τηρήσει για το Κλίμα.

Το σημαντικό είναι να έχου­με στρατηγικούς στόχους, οι οποίοι θα συνοδεύονται από action plans (σχέδια δράσης) και να παρακολουθείται κατά πόσον αυτές οι δράσεις υλοποι­ούνται και με ποιο αποτέλεσμα, αναφέρει στη «Χαραυγή» η Δρ Ξένια Λοϊζίδου, ειδική για τα Θέματα Κλίματος, τονίζοντας πως αυτή διαδικασία δεν εφαρ­μόζεται στην Κύπρο.

Σε ό,τι αφορά την εν λόγω αναθεώρηση της Εθνικής Στρα­τηγικής για το Κλίμα, λέει πως η αναθεώρηση κάθε τόσο απλώς «γεμίζει» ένα κουτάκι στις νο­μικές μας υποχρεώσεις στην Ευρώπη, ενώ, εξηγεί η κα Λο­ϊζίδου, αυτό που δεν βλέπουμε είναι οργανωμένες, συνολικές δράσεις. «Παρακολουθούμε κάποιες αποσπασματικές πο­λιτικές και χρηματοδοτήσεις, οι οποίες, ωστόσο, επειδή δεν εντάσσονται σε ένα ευρύτερο σχέδιο, δεν έχουν κανένα απο­τέλεσμα. Στα πλαίσια του Τα­μείου Ανασυγκρότησης για την περίοδο 2021-2027, στα 1,2 δισ. ευρώ που μας δόθηκαν, τα 700 εκατ. έπρεπε να δαπανηθούν για δράσεις και υποδομές για ενίσχυση της γεωργίας, της βι­ομηχανίας και όλης της οικονο­μικής δραστηριότητας, ανάμεσα σ’ αυτά και η πράσινη μετάβαση, την ασπίδα που δημιουργούμε στις χώρες μας ενάντια στην κλιματική κρίση», υπογραμμίζει και επισημαίνει ότι βρισκόμαστε κοντά στο 2025 και ακόμη κά­νουμε λόγο για «αναθεώρηση της Στρατηγικής για το Κλίμα». «Σκεφτείτε, πόσω μάλλον για τα σχέδια δράσης που πρέπει να ξεκινήσουν και να υλοποιη­θούν μέχρι το 2027, δηλαδή σε δύο χρόνια».

Αυτό, υποδεικνύει η επιστή­μονας, είναι αδύνατο να συμβεί και ως εκ τούτου θα χάσουμε και αυτή την προγραμματική περίοδο, και στο τέλος του 2026 θα ξεκινήσουν αυτά τα χρήμα­τα να διατίθενται σε αμφιβόλου ανάγκης έργα, μη αναπτυξιακά, όπως είναι δρόμοι, τσιμεντένιες πλατείες κ.ά. «Αυτό συμβαίνει γιατί τα χρήματα της προγραμ­ματικής περιόδου 2014-2020 δεν διατέθηκαν στην ώρα τους και δόθηκαν τελευταία στιγμή για να γίνουν μη αναπτυξιακές και μη πράσινες υποδομές», το­νίζει η Ξένια Λοϊζίδου.

Κληθείσα να σχολιάσει την αναφορά του Υπουργείου Περι­βάλλοντος ότι κάθε δύο χρόνια προβλέπεται να δημοσιεύο­νται εκθέσεις προόδου και ότι η στρατηγική θα αξιολογείται κάθε έξι χρόνια, η ειδική για το Θέματα Κλίματος σημειώνει πως αυτά είναι κυρίως για το θεαθήναι, «αν σκεφτεί κανείς ότι το πρώτο σχέδιο δράσης εκ­πονήθηκε το 2016 και από τότε δεν γνωρίζουμε τι υλοποιήθηκε και τι όχι».

Επιπρόσθετα, αναφέρει πως έχουμε δεσμευτεί να κάνουμε πολλά πράγματα για τη βιοποι­κιλότητα, από τότε που ξεκίνησε η Ευρώπη να μιλά για την προ­στασία της βιοποικιλότητας. Αν πάρουμε τη Σύμβαση της Βαρ­κελώνης (για τη θαλάσσια βιο­ποικιλότητα), όπως λέει, είχαμε αυτή την υποχρέωση από τη δε­καετία του 1980. «Είναι λυπηρό το γεγονός πως κάθε δύο χρό­νια, το μόνο που κάνουν είναι να αναθεωρούν τη Στρατηγική για το Κλίμα, διότι δεν υπάρ­χουν και τα σχέδια δράσης που θα έπρεπε να συνοδεύουν την εκάστοτε στρατηγική».

Σε ό,τι αφορά την υλοποίη­ση των μέτρων, κατά την οποία, έτσι όπως αναφέρει η έκθεση της αναθεώρησης, θα υποστη­ριχθεί από πολυεπίπεδες πηγές χρηματοδότησης, όπως ευρω­παϊκά κονδύλια, τον εθνικό προϋπολογισμό και ιδιωτικές επενδύσεις, η κα Λοϊζίδου σχο­λιάζει καταληκτικά πως αυτό σημαίνει ότι για τα επόμενα δύο χρόνια θα ψάχνουμε χρηματο­δότηση.

Από πλευράς του ο λειτουρ­γός Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ιδρύματος προστασίας του περιβάλλοντος Terra Cypria, Κλείτος Παπαστυλιανού, ανα­φέρει σχετικά πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καθυστερήσει να αναθεωρήσει τόσο την εθνι­κή στρατηγική για την προσαρ­μογή στην κλιματική αλλαγή, όσο και το εθνικό σχέδιο δράσης για την απερήμωση (ερημοποί­ηση), ενώ την ίδια στιγμή έχει λάβει πολύ πρόσφατα προειδο­ποιητική επιστολή στα πλαίσια μιας νέας διαδικασίας επί πα­ραβάσει για την καθυστέρηση υποβολής του εθνικού σχεδίου δράσης για την ενέργεια και το κλίμα. Όπως εξηγεί, στρατηγικά αυτά τα έγγραφα είναι αλλη­λένδετα και θα πρέπει να συνα­ξιολογηθούν ενιαία και ολοκλη­ρωμένα, ειδικά το σχέδιο που αφορά την κλιματική αλλαγή.

«Η αναθεώρηση ορθά περι­λαμβάνει διαφόρους τομείς δι­ότι χρειάζεται μια διαθεματική και επιστημονική προσέγγιση στην ανάληψη δράσης, ωστόσο μένει να δούμε τη συνέχεια», τονίζει.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Κύπρος βρίσκεται συχνά στο μάτι του κυκλώνα για τις πα­ραβάσεις που αφορούν το κλί­μα και συγκεκριμένα τα σχέδια δράσης για προσαρμογή στις ευρωπαϊκές οδηγίες.

Χρήση ανακτημένου νερού και πιλοτικά έργα αφαλάτωσης με ανανεώσιμες πηγές

Ορισμένα από τα κυριότερα μέτρα που προωθούνται μέσω της αναθεώρησης για τη γεωρ­γία, σύμφωνα με το Υπουργείο, περιλαμβάνουν τη χρήση ανα­κτημένου νερού και πιλοτικά έργα αφαλάτωσης με ανανεώσι­μες πηγές.

Για τη βιοποικιλότητα, ανα­φέρεται, προνοείται η δημι­ουργία βάσεων δεδομένων για την παρακολούθηση ειδών και προστασία των οικοτόπων. Για την πολιτιστική κληρονομιά, προστίθεται, προνοείται η ενί­σχυση της προστασίας ιστορι­κών μνημείων και ανάπτυξη σχεδίων συντήρησης. Για τη διαχείριση υδάτων, συμπληρώ­νεται, προβλέπεται ανάπτυξη δικτύων διανομής ανακτημένου νερού και αφαλάτωση με ανα­νεώσιμες πηγές. Για τη δημόσια υγεία προβλέπεται συγκρότηση συστημάτων έγκαιρης προει­δοποίησης για ακραία καιρικά φαινόμενα. Για τον τουρισμό, αναφέρεται, «προβλέπεται η προστασία των παράκτιων περι­οχών από τη διάβρωση και δι­αχείριση των περιβαλλοντικών κινδύνων, με στόχο τη βιωσιμό­τητα των τουριστικών υποδο­μών». Για τις υποδομές προω­θείται η ανθεκτικότητα κτιρίων και υποδομών μέσω σχεδιασμού που προστατεύει από ακραία φαινόμενα, καθώς και επενδύ­σεις σε καινοτόμες τεχνολογίες για υλικά και δομές που αντέ­χουν στις κλιματικές πιέσεις.

«Η αναθεωρημένη στρατηγι­κή θα περιλαμβάνει συγκεκρι­μένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης με καθορισμένους δείκτες, συστή­ματα παρακολούθησης και αξι­ολόγησης, διασφαλίζοντας ότι η πρόοδος θα παρακολουθείται τακτικά και θα προσαρμόζεται βάσει των αναγκών», σημειώ­νεται.

Κάθε δύο χρόνια, αναφέρε­ται, «προβλέπεται να δημοσι­εύονται εκθέσεις προόδου, ενώ η στρατηγική θα αξιολογείται κάθε έξι χρόνια».



Share This Article