Αδιανόητο µια ηµικατεχόµενη χώρα να ξεπλένει το κατοχικό Ισραήλ

9 Min Read


Του Γιάννη Κακαρή

Την ώρα που το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία και εγκλήµατα πολέµου κατά του παλαιστινιακού λαού, ο Νίκος Χριστοδουλίδης φιλοξενούσε στο προεδρικό µέγαρο τον Πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ. Μάλιστα, σε µια προσπάθεια να προστατέψει τον Ισραηλινό Πρόεδρο από ενοχλητικές ερωτήσεις, η κυβέρνηση απαγόρευσε την παρουσία δηµοσιογράφων.

Εκατοντάδες διαδηλωτές έξω από το Προεδρικό, όµως, ανταποκρινόµενοι στο κάλεσµα του Παγκυπρίου Συµβουλίου Ειρήνης, φώναζαν συνθήµατα όπως «Στη Γάζα σκοτώνουν άµαχους και παιδιά, µε την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά», «Τα ανθρώπινα δικαιώµατα δεν είναι υπό διαπραγµάτευση», «Οι εγκληµατίες πολέµου δεν είναι ευπρόσδεκτοι», «Λευτεριά στην Παλαιστίνη, Σταµατήστε τη γενοκτονία», «Καµιά εµπλοκή της Κύπρου στον πόλεµο και τη γενοκτονία» και «Κύπρος γέφυρα ειρήνης, Όχι ορµητήριο πολέµου».

proedriko 6 2
Αδιανόητο µια ηµικατεχόµενη χώρα να ξεπλένει το κατοχικό Ισραήλ

Η «Χαραυγή» βρέθηκε έξω από το Προεδρικό συνοµιλώντας µε τους διαδηλωτές.

Ο Πέτρος επεσήµανε πως «είµαστε εδώ για να δείξουµε ότι µπορεί η κυβέρνηση ή διάφορες κυβερνήσεις να συστρατεύονται µε το Ισραήλ και µε τη γενοκτονία που διεξάγει κατά των Παλαιστινίων, αλλά οι λαοί, οι εργαζόµενοι της Κύπρου και άλλων χωρών συντάσσονται µε του Παλαιστίνιους».

Υπέδειξε, επίσης, ότι «είµαστε εδώ και γιατί ως πολίτες µιας χώρας η οποία είναι θύµα κατοχής, θύµα του ιµπεριαλισµού, είναι το λιγότερο προκλητικό να δεχτούµε χωρίς αντίδραση το ότι η κυβέρνηση υποδέχεται τους µακελάρηδες ενός άλλου λαού. Είµαστε εδώ για να φωνάξουµε ότι ο λαός της Κύπρου απαιτεί να τερµατιστεί η εθνοκάθαρση και η γενοκτονία που γίνεται αυτή τη στιγµή στην Παλαιστίνη».

Η Ιόλη σηµείωσε πως «εναντιωνόµαστε σε αυτή τη σχέση που συνεχίζει να έχει η κυβέρνηση µε το δολοφονικό και γενοκτονικό κράτος του Ισραήλ. Η Κύπρος είναι µια χώρα που πρέπει να είναι γέφυρα ειρήνης στην περιοχή µας, να µην επιτρέπει σε ξένους στρατούς να την χρησιµοποιούν σαν ορµητήριο».

Στο επιχείρηµα ότι η κυβέρνηση δεν µπορούσε να αρνηθεί την επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου απάντησε πως «προφανώς µπορούσε να αρνηθεί και δεν είναι τυχαίο ότι ήρθε ο Πρόεδρος και όχι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, γιατί η Κύπρος θα ήταν υποχρεωµένη να τον συλλάβει».

proedriko 1 2
Αδιανόητο µια ηµικατεχόµενη χώρα να ξεπλένει το κατοχικό Ισραήλ

Ο Αλέξης δήλωσε πως «διαµαρτυρόµαστε για τον ερχοµό του Ισραηλινού Προέδρου γιατί την ίδια ώρα που στην Παλαιστίνη µετρούµε περισσότερους από 40 χιλιάδες νεκρούς εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι άµαχοι, η κυπριακή κυβέρνηση επιβεβαιώνει ξανά ότι στέκεται δίπλα από το δολοφονικό κράτος του Ισραήλ κάνοντας και τα στραβά µάτια στη χρήση των βάσεων από τους αµερικανονατοϊκούς».

Πρόσθεσε ότι «είµαστε εδώ για να δείξουµε ότι η Κύπρος στέκεται µαζί µε τον αγωνιζόµενο λαό της Παλαιστίνης και ότι για εµάς η ενέργεια αυτή της κυβέρνησης είναι πλήρως καταδικαστέα. Μπορεί να µην είναι ο Νετανιάχου αυτός που έρχεται σήµερα εδώ, αλλά ο Ισραηλινός Πρόεδρος είναι αυτός που υπέγραφε βόµβες οι οποίες κατέληξαν στη Γάζα». Επεσήµανε, τέλος, ότι «την ώρα που η Μέση Ανατολή είναι ένα καζάνι που βράζει, η Κύπρος δεν θα έπρεπε να συνταχθεί µε το Ισραήλ για οποιονδήποτε λόγο».

Ο Παναγιώτης ανέφερε πως «από ό,τι φαίνεται ο Νίκος Χριστοδουλίδης επιθυµεί να συνεχίσει την εγκληµατική ταύτιση της χώρας µας µε το κράτος-δολοφόνο και γενικά µε το στρατόπεδο του ΝΑΤΟ. Είµαστε εδώ για να φωνάξουµε το αυτονόητο, ότι δηλαδή η αιµατηρή γενοκτονία που διεξάγεται στη Γάζα πρέπει επιτέλους να σταµατήσει, όπως επίσης και η κατοχή». Υπέδειξε πως είναι αδιανόητο µια ηµικατεχόµενη χώρα όπως είναι η Κύπρος να ξεπλένει και να στηρίζει µε τέτοιο τρόπο το δολοφονικό κατοχικό κράτος του Ισραήλ».

proedriko 10 1
Αδιανόητο µια ηµικατεχόµενη χώρα να ξεπλένει το κατοχικό Ισραήλ

Και στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης…

Αρκετός κόσµος µίλησε και στη σελίδα του ΠΣΕ στο Facebook. Παραθέτουµε κάποια από τα σχόλια αυτά:

Ελένη: Είµαστε εδώ γιατί είναι απαράδεκτο η Κυπριακή ∆ηµοκρατία, µια χώρα υπό κατοχή, να υποστηρίζει τον αιµοβόρο πόλεµο του εγκληµατικού κράτους του Ισραήλ.

Σάββας: Όταν σκοτώνονται µωρά, άµαχος πληθυσµός στα σπίτια του, είναι γενοκτονία. ∆εν έχουµε άλλη επιλογή από το να είµαστε εδώ. Ιδιαίτερα όταν έρχονται εγκληµατίες πολέµου στη χώρα µας. Είναι χρέος προς την ανθρωπότητα να είµαστε εδώ και να κάνει ο κάθε ένας ό,τι µπορεί για το καλό της ανθρωπότητας.

Μέλανη: ∆ιαµαρτυρόµαστε για την επίσκεψη του Προέδρου του κράτους απαρτχάιντ, του κράτους που αυτή τη στιγµή διαπράττει µια γενοκτονία. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης πρέπει να καταλάβει ότι τα σφιχταγκαλιάσµατα µε τον Ισαάκ Χέρτζογκ και τον Νετανιάχου δεν µπορούν να γίνονται στο δικό µας το όνοµα. ∆εν µπορούµε να θυσιάσουµε τα πάντα, ακόµα και τις ηθικές µας αξίες και τη διεθνή νοµιµότητα και το δίκαιο για τα οποιαδήποτε συµφέροντα. Επιτέλους, πρέπει να ξεσηκωθεί ο κόσµος για να είµαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας.

Τάσος Κωστέας: Οι Κύπριοι/ες δεν συµβιβάζονται µε τη βαρβαρότητα στη Γάζα

Ο πρόεδρος του Παγκυπρίου Συµβουλίου Ειρήνης, Τάσος Κωστέας, µιλώντας στη «Χαραυγή» υπέδειξε ότι «η επίσκεψη του Προέδρου του Ισραήλ, µιας χώρας της οποίας η πολιτική ηγεσία ελέγχεται ποινικά, και εναντίον του ίδιου του πρωθυπουργού της εκκρεµεί ένταλµα σύλληψης από το ∆ιεθνές Ποινικό ∆ικαστήριο για εγκλήµατα κατά της ανθρωπότητας, υποβιβάζει την αξιοπιστία µας στη διεθνή κοινότητα».

Πρόσθεσε ότι «η ηµικατεχόµενή Κύπρος πρέπει να παραµείνει γέφυρα ειρήνης και συνεννόησης µε όλα τα κράτη και τους λαούς της περιοχής και έχει µε το µέρος της το ∆ιεθνές ∆ίκαιο, ένα ισχυρό όπλο».

Επεσήµανε, ακόµη, ότι «το ΠΣΕ θέλει να στείλει ένα δυνατό µήνυµα ότι η Κύπρος, οι Κύπριοι και οι Κύπριες, δεν συµβιβάζονται µε τη βαρβαρότητα που συµβαίνει αυτή τη στιγµή στη Γάζα, η οποία, κατά την άποψή µας, είναι συστηµατική εξολόθρευση του πληθυσµού των Παλαιστινίων».

Ο Τ. Κωστέας ανέφερε ακόµη ότι η αδιάκριτη δολοφονική µανία του ισραηλινού στρατού στη Γάζα χαρακτηρίζεται από πολλούς ως ένα «νέο ολοκαύτωµα», υπογραµµίζοντας ότι «την ίδια ώρα που δεκάδες χιλιάδες παιδιά, µητέρες και ηλικιωµένοι χάνουν τη ζωή τους στη Γάζα και στη ∆. Όχθη, την ώρα που βοµβαρδίζονται νοσοκοµεία, σχολεία και ανθρωπιστικές αποστολές, οι φιλοφρονήσεις και οι επίσηµες συναντήσεις µε το Ισραήλ είναι τουλάχιστο ανεπίτρεπτες».



Share This Article