Αναβίωση της συνεργατικής ιδέας ως αντίβαρο στο ολιγοπώλιο των εμπορικών τραπεζών και την κερδοσκοπία

20 Min Read


Πολύ ενθαρρυντικά τα μηνύματα από τις ενημερωτικές συγκεντρώσεις ανά το παγκύπριο

Μ. Λύτρας: Η επανίδρυση του πιστωτικού τομέα είναι αναγκαία για να απαλλάξει τον λαό από τη μέγγενη των τραπεζών που αντικατέστησαν τους τοκογλύφους του παρελθόντος

Γ. Ιωάννου: Διασφαλίζεται ότι κανένας δεν μπορεί να γίνει μεγαλομέτοχος και ότι θα είναι καθαρά κυπριακών συμφερόντων εταιρεία

Κ. Μαρκουλλίδου: Να έχει επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, να βασίζεται στην ισότητα, τη δικαιοσύνη και αλληλεγγύη

Του Γιάννη Κακαρή

Η αλαζονική συμπεριφορά των εμπορικών τραπεζών εις βάρος της κοινωνίας έχει καταδείξει ακόμη πιο έντονα την ανάγκη για επανασύσταση του Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζονται πυρετωδώς οργανώσεις από όλο το φάσμα των λαϊκών στρωμάτων.

Προφανώς κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο, αφού υπάρχουν αυστηρές διαδικασίες και προϋποθέσεις, ενώ οι ίδιοι οι συνεργατιστές θέλουν να δομήσουν τη νέα Κυπριακή Συνεργατική Τράπεζα πάνω σε υγιείς βάσεις και να αποφύγουν τις κακές πρακτικές του παρελθόντος.

Κορωνίδα αυτής της προσπάθειας είναι η «Παγκύπρια Συνεργατική Εταιρεία Προώθησης του Συνεργατισμού ΛΤΔ» (ΠΣΕΠΣ), η οποία ιδρύθηκε και λειτουργεί για την κατάλληλη προετοιμασία. Στο 19μελές Διοικητικό της Συμβούλιο εκπροσωπούνται οι Συνεργατικές Εταιρείες Συμμετοχών, ο Εμπορικός Τομέας του Συνεργατισμού, ΠΑΣΥΔΥ, ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΔΕΟΚ, Εκπαιδευτικές Οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ – ΠΟΕΔ – ΟΛΤΕΚ, Σύνδεσμοι Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών, Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου ΣΑΚ, Σύνδεσμος Πυροσβεστών Κύπρου, Σύνδεσμοι Αξιωματικών και Υπαξιωματικών Κυπριακού Στρατού, Ένωση Κοινοτήτων και οι Αγροτικές Οργανώσεις.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΣΕΠΣ, Πανίκο Χάμπα (Γενικός Γραμματέας ΕΚΑ), η όλη προσπάθεια κινείται εντός του οδικού χάρτη που έχει χαραχθεί. Επεσήμανε πως «αν όλα πάνε καλά, ξεπερνώντας τον σκόπελο της γραφειοκρατίας, είναι πιθανόν το Πάσχα η ΠΣΕΠΣ να απευθυνθεί στον κυπριακό λαό για να αγοράσει μετοχές».

«Το ξεκάθαρο μήνυμα που παίρνουμε από τις ενημερωτικές συγκεντρώσεις που γίνονται παγκύπρια», πρόσθεσε ο Π. Χάμπας, «είναι ότι ο κόσμος αδημονεί να δημιουργηθεί ο νέος Συνεργατισμός, αντιλαμβανόμενος τι είχε και τι έχασε, ακόμα και με τα λάθη και τις παραλείψεις του παλιού Συνεργατισμού. Εξήγησε ότι στους χώρους συγκέντρωσης δίδεται ένα έντυπο για σκοπούς έρευνας, με το οποίο ερωτάται ο καθένας πόσες μετοχές των €100 θα ήθελε να εξασφαλίσει με στόχο τη συγκέντρωση κεφαλαίων.

Για την αξία του Συνεργατισμού και την ανάγκη ανασύστασής του μιλούν στη «Χαραυγή» εκπρόσωποι των οργανώσεων που συμμετέχουν στην όλη προσπάθεια.

Χρίστος Τομπάζος, Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας ΠΕΟ

Ο Συνεργατισμός αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες κοινωνικές κατακτήσεις των εργαζομένων, των αγροτών, του κυπριακού λαού στο σύνολό του. Δυστυχώς, αυτή τη μεγάλη κοινωνική κατάκτηση η προηγούμενη κυβέρνηση αντί να ενεργήσει με τρόπο που να την οδηγήσει και πάλι πίσω σ’ αυτούς που την δημιούργησαν, την ξεπούλησε και την διέλυσε.

Τα αποτελέσματα τα βιώνει ο κυπριακός λαός. Το τραπεζικό ολιγοπώλιο χωρίς κανέναν ανταγωνισμό αφέθηκε να λειτουργεί ανεξέλεγκτα, θα τολμούσα να πω και ανάλγητα, με μοναδικό τους κριτήριο τη μεγιστοποίηση των κερδών σε βάρος των πολλών, των μη προνομιούχων.

Είναι γι’ αυτό που η ΠΕΟ συμμετέχει μαζί με πολλές άλλες συνδικαλιστικές, αγροτικές και κοινωνικές οργανώσεις στη συλλογική προσπάθεια της δημιουργίας μιας Συνεργατικής Τράπεζας. Μιας τράπεζας που θα έχει συνεργατικά χαρακτηριστικά και θα διέπεται από τις αρχές και αξίες της συνεργατικής ιδέας. Μιας τράπεζας από τον λαό, για τον λαό. Μιας ηθικής τράπεζας με χρηστή διοίκηση, με κοινωνικές ευαισθησίες, δίπλα στον απλό άνθρωπο.

Κατανοούμε ότι το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, αφού το θεσμικό πλαίσιο δεν καθορίζεται με αυτά τα κριτήρια, δυστυχώς. Ωστόσο αν ο κυπριακός λαός στηρίξει αυτή την προσπάθεια (σύντομα θα εξαγγελθεί και πρακτικά πως μπορεί να γίνει αυτό), είμαστε βέβαιοι ότι μόνο θετικό θα είναι το πρόσημο.

Αντώνης Αντώνη, Γραμματέας Οικονομικής Διοίκησης ΔΕΟΚ

Αναμφισβήτητα η ίδρυση και η ανάπτυξη του Συνεργατισμού αποτελεί το πιο πετυχημένο κοινωνικό εγχείρημα στον τόπο μας. Απάλλαξε τους αγρότες από την τοκογλυφία και προσέφερε τη δυνατότητα σε χιλιάδες εργαζόμενους να έχουν εύκολη πρόσβαση σε χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους για την κάλυψη των κοινωνικών τους αναγκών. Δυστυχώς η κακοδιοίκηση, η κομματική κηδεμονία και οι πολιτικές σκοπιμότητες τον οδήγησαν στη χρεοκοπία. Το κενό που δημιουργήθηκε δεν μπορεί να καλυφθεί από τις εμπορικές τράπεζες που επιδιώκουν μόνο το κέρδος.

Καθημερινά οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τα ψηλά επιτόκια και τους δυσβάσταχτους όρους δανεισμού των τραπεζών. Η συστράτευση όλων των κοινωνικών οργανώσεων στην κοινή προσπάθεια για τη δημιουργία Νέου Συνεργατισμού έχει σαν στόχο τη δημιουργία προϋποθέσεων εύκολης πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία για την κάλυψη βασικών κοινωνικών αναγκών αυτών που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Είναι γνωστό ότι στα πλαίσια της αλληλέγγυας κοινωνικής και συνεργατικής οικονομίας έχουν δημιουργηθεί σε όλο τον κόσμο ηθικές τράπεζες με εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα.

Η δημιουργία της Νέας Συνεργατικής αποτελεί ένα κοινωνικό αίτημα στο οποίο είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε λαμβάνοντας υπόψιν πετυχημένα διεθνή πρότυπα και σαφείς, διαφανείς και αποτελεσματικές πρακτικές που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά της.

Στράτης Ματθαίου, Γενικός Γραμματέας ΠΑΣΥΔΥ

Ο Συνεργατισμός αποτέλεσε σπουδαία κατάκτηση της κυπριακής κοινωνίας, στην οποία βρήκαν στήριξη δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η διάλυσή του δημιούργησε μεγάλο κενό. Πλέον, οι συνθήκες ωρίμασαν και σύσσωμο το συνδικαλιστικό κίνημα προχωρεί σε προσπάθειες επανασύστασης του Συνεργατισμού.

Η ΠΑΣΥΔΥ, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα της ιδέας του Συνεργατισμού, συμμετέχει ενεργά στη συλλογική προσπάθεια σύστασης της νέας οντότητας. Στις δύσκολες συνθήκες που διήλθε η κυπριακή οικονομία, με τις τράπεζες να διατηρούν σε υψηλά επίπεδα τόσο τα δανειστικά επιτόκια όσο και τις διάφορες χρεώσεις και λαμβάνοντας υπόψη τη ραγδαία άνοδο του κόστους ζωής, η ΠΑΣΥΔΥ προσβλέπει ο Συνεργατισμός να αποτελέσει όχι μόνο την εναλλακτική επιλογή διευκόλυνσης των εργαζομένων, αλλά και ουσιαστικό στήριγμα στη μεσαία τάξη.

Υπενθυμίζεται ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι και η ΠΑΣΥΔΥ πριν από δεκαετίες χάραξαν νέους δρόμους στην ιστορία του Συνεργατισμού. Το 1936 ιδρύθηκε από δημοσίους υπαλλήλους το Συνεργατικό Ίδρυμα Δημοσίων Υπαλλήλων. Αργότερα, το 1950 δημόσιοι υπάλληλοι ίδρυσαν τη Συνεργατική Οικοδομική Εταιρεία. Σκοπός των δύο συνεργατικών ιδρυμάτων ήταν η εξυπηρέτηση/διευκόλυνση των υπαλλήλων με τη δανειοδότηση χαμηλότοκων δανείων και η κατασκευή κατοικιών για δημοσίους υπαλλήλους με το μοντέλο της ενοικιαγοράς. Καθοριστικής σημασίας ήταν η συμβολή των εν λόγω ιδρυμάτων μετά την τουρκική εισβολή στη στήριξη των εκτοπισθέντων δημοσίων υπαλλήλων. Να σημειωθεί ότι τα εν λόγω επαγγελματικά Συνεργατικά ήταν υπόδειγμα ορθής και διαφανούς διαχείρισης μέχρι και τον τερματισμό της λειτουργίας τους.

Καταληκτικά, η ΠΑΣΥΔΥ προσδοκά ότι η νέα συνεργατική οντότητα θα λειτουργήσει υποστηρικτικά προς όφελος των εργαζομένων των χαμηλομεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων.

Ανδρέας Κιτρομηλίδης, Πρόεδρος Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου

Το κλείσιμο του Συνεργατισμού το 2018 ήταν μεγάλο πλήγμα για την ύπαιθρο, τις κοινότητες, αλλά περισσότερο για τους κατοίκους των ορεινών και απομακρυσμένων κοινοτήτων μας. Επηρέασε περισσότερο τους ηλικιωμένους που ήταν συνηθισμένοι να εξυπηρετούνται από την τράπεζα της κοινότητάς τους.

Σίγουρα η επανίδρυση ενός νέου υγιούς Συνεργατισμού, αν και δεν θα λειτουργεί όπως προηγουμένως, δηλαδή μια τράπεζα σε κάθε κοινότητα, θα βοηθήσει στη σωστή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος σπάζοντας το μονοπώλιο των τραπεζών, δίνοντας την ευκαιρία στην ελεύθερη οικονομία της Κύπρου να μπορέσει να λειτουργήσει προς όφελος όλου του κυπριακού λαού και ιδιαίτερα των κατοίκων της υπαίθρου.

Για αυτόν το λόγο στηρίζουμε ως Ένωση Κοινοτήτων και συμμετέχουμε από την πρώτη μέρα στις εργασίες για την ίδρυση ενός νέου Συνεργατισμού.

Μιχάλης Λύτρας, Επίτιμος Πρόεδρος Παναγροτικής Ένωσης Κύπρου (ΠΕΚ)

Ο Συνεργατισμός ήταν ο πραγματικός και καθημερινός στυλοβάτης, ο οικονομικός αιμοδότης του αγροτικού κόσμου αλλά και ολόκληρου του κυπριακού λαού. Ήταν αυτός που απάλλαξε τον κόσμο, γεωργούς, κτηνοτρόφους και κάθε Κύπριο από την εκμετάλλευση των τοκογλύφων και έδωσε ανάσα ζωής στην κυπριακή ύπαιθρο.

Αν δεν υπήρχε ο Συνεργατισμός, πιστεύω πως το 70% περίπου του κυπριακού λαού θα ήταν άστεγοι και πιθανόν να μην πήγαιναν στο πανεπιστήμιο.

Οφείλουμε να μνημονεύουμε τους ιδρυτές του Συνεργατισμού για το δώρο που μας χάρισαν, το οποίο δυστυχώς κάποιοι νεότεροι με τα λάθη και παραλείψεις τους οδήγησαν στην κατάρρευση ανοίγοντας το δρόμο στους οικονομικούς κύκλους που καραδοκούσαν να τον χαρίσουν στην τράπεζα.

Η επανίδρυση του πιστωτικού τομέα, η οποία άρχισε ως μια ειρηνική εξέγερση από το αγροτικό κίνημα και αγκαλιάστηκε από όλα τα οργανωμένα σύνολα, είναι τεράστιας σημασίας και αναγκαία για να απαλλάξει τον αγρότη και γενικά τον λαό από τη μέγγενη των τραπεζών που αντικατέστησαν τους τοκογλύφους του παρελθόντος και θα δώσει οικονομική στήριξη στους αγρότες, τους εργάτες και τη μεσαία οικονομική τάξη.

Καίτη Μαρκουλλίδου, Εκπρόσωπος των Συνδέσμων Αξιωματικών και Υπαξιωματικών Κυπριακού Στρατού (ΣΑΚΣ και ΣΥΚΣ)

Ο Συνεργατισμός είναι ένα όραμα, ένα επιχείρημα βασισμένο στις αξίες και αρχές της συνεργατικής ιδέας που θα είναι προς το συμφέρον των μελών μας έναντι των άλλων τραπεζών. Να έχει επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, να βασίζεται στην ισότητα, τη δικαιοσύνη και αλληλεγγύη.

Όραμά μας είναι η επανίδρυση ενός πιστωτικού ιδρύματος, μιας συνεργατικής τράπεζας που να είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες των μελών, να έχουν καλύτερη εξυπηρέτηση, σεβασμό και να τους προσφέρει δάνεια με καλύτερους όρους από αυτούς των υφιστάμενων τραπεζών και με χαμηλότερα επιτόκια. Να μην υπάρχει το μονοπώλιο από τις υφιστάμενες τράπεζες, να υπάρχει ανταγωνισμός και αυτός να είναι προς όφελος του κόσμου.

Απόστολος Σκουρουπάτης, Αντιπρόεδρος ΠΟΕΔ

Το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Δασκάλων Κύπρου δεν υπήρξε απλά ένα τραπεζικό ίδρυμα με τη μορφή που έχουν σήμερα οι τράπεζες, Αντίθετα, ήταν το κύριο στήριγμα των δασκάλων σε όλες τις στιγμές της ζωής τους, στα πρώτα τους βήματα, στις δύσκολες στιγμές, ειδικότερα μετά την προσφυγιά, στην ανέγερση κατοικίας, στις σπουδές των παιδιών τους, στην αγορά αυτοκινήτου και ακινήτου… 

Ο Συνεργατισμός υπήρξε η κύρια μορφή έκφρασης της αλληλεγγύης και αλληλοστήριξης των μελών. Αυτό ακριβώς το ανθρώπινο και κοινωνικό πρόσωπο του Συνεργατισμού, αυτές οι αρχές και αξίες της αλληλεγγύης και αλληλοστήριξης, είναι που απουσιάζουν από τις σημερινές τράπεζες. Αυτός είναι και ο κύριος μας στόχος ως ΠΟΕΔ, να συμβάλουμε με τον δικό μας τρόπο στην επανίδρυση του Συνεργατισμού, όχι στην ίδρυση μιας νέας τράπεζας, αλλά ενός νέου τραπεζικού ιδρύματος προσηλωμένου στις συνεργατικές αρχές και αξίες.

Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, Γενικός Ταμίας ΟΕΛΜΕΚ

Ο Συνεργατισμός για την Οργάνωσή μας είναι μια φιλοσοφία και πρακτική που βασίζεται στην αλληλεγγύη, τη συνεργασία και τη δικαιοσύνη.

Ο Συνεργατισμός πρέπει να έχει πάνω από όλα ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα με κύρια έγνοια του τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Το στοιχείο του κέρδους δεν πρέπει να αποτελεί την προτεραιότητά του ή την προϋπόθεση για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του. 

Ειδικότερα στις μέρες μας η επανίδρυση του Συνεργατισμού μπορεί να στηρίξει την τοπική οικονομία προσφέροντας στον απλό κόσμο μια εναλλακτική μορφή χρηματοδότησης, προστατεύοντάς τον από την εκμετάλλευση και την αισχροκέρδεια. Η επανίδρυση μπορεί να λειτουργήσει επίσης σαν μια ευκαιρία διόρθωσης λαθών του παρελθόντος και να οικοδομήσει μια νέα δομή βασισμένη στη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την αξιοπιστία.

Γιαννάκης Ιωάννου, Συνεργατική Εταιρεία Συμμετοχών Λευκωσίας

Ο Συνεργατισμός είναι το άλφα και το ωμέγα για μας. Το βασικό περιεχόμενο του Συνεργατισμού είναι όλοι για ένα και ο κάθε ένας για όλους. Ο Συνεργατισμός είναι μια κοινωνική και οικονομική θεωρία που υποστηρίζει την οργάνωση και τη λειτουργία μεταξύ των μελών του και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με βάση τη συνεργασία και την εξυπηρέτησή τους. Οι συνεργατικές εταιρείες στοχεύουν στην ικανοποίηση των αναγκών των μελών τους αντί για τη μεγιστοποίηση του κέρδους.

Η επανίδρυση του πιστωτικού τομέα σήμερα είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε. Η εδραίωση του ολιγοπωλίου του πιστωτικού τομέα στην Κύπρο, που κατέχει το 80%, έχει φέρει σε επικίνδυνα αδιέξοδα τους πολίτες στην Κύπρο. Επομένως η επανίδρυση της Παγκυπρίας Συνεργατικής Τράπεζας είναι μια αναγκαιότητα για την πλειοψηφία των Κυπρίων πολιτών. Η νέα μετοχική δομή της ΠΣΤ θα ανήκει κατά 75% από φυσικά πρόσωπα-μέλη, όπου κάθε μέλος θα έχει ΜΟΝΟ μια ψήφο, ανεξάρτητα από πόσες μετοχές θα αγοράσει. Το υπόλοιπο 25% θα ανήκει σε νομικά πρόσωπα – μέλη, όπου πάλι κάθε νομικό πρόσωπο μέλος θα έχει ΜΟΝΟ μια ψήφο, ανεξάρτητα από πόσες μετοχές θα αγοράσει. Αυτό διασφαλίζει ότι κανένας δεν μπορεί να γίνει μεγαλομέτοχος, και επίσης διασφαλίζει ότι θα πρόκειται για μια εταιρεία καθαρά κυπριακών συμφερόντων. Αυτό σημαίνει ότι όποια μελλοντικά κέρδη θα έχει η ΠΣΤ, θα διοχετεύονται στην κυπριακή οικονομία, σε αντίθεση με την εξαγωγή των κερδών, όπως συμβαίνει σήμερα, από ξένων οικονομικών συμφερόντων τράπεζες.

Βασίλης Παρτασίδης, Εταιρεία Συμμετοχών του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού

Το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού έδωσε στους περισσότερους πολίτες της Λεμεσού την ευκαιρία να κτίσουν το σπίτι τους ή να δημιουργήσουν τις μικροεπιχειρήσεις του. Η δημιουργία και η ανάπτυξη του Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα με τη μορφή που πήρε το ΣΤΛ είναι υποδειγματική. Διαχρονικά οι εκάστοτε επιτροπές και διευθυντικές ομάδες έδιναν το είναι τους για την ανάπτυξη του ιδρύματος και εισήγαγαν συνεχώς νέες τεχνολογίες και νέα συστήματα ελέγχου στην καθημερινή δουλειά. Οι επενδύσεις που έγιναν σε ιδιόκτητα πιστωτικά καταστήματα σε όλη την πόλη, πολυκατοικίες και γραφεία, κοσμούν μέχρι σήμερα τη Λεμεσό. Χαρακτηριστικά αναφέρω την αγορά και τη μετέπειτα ανακαίνιση του Θεάτρου Ριάλτο στην πλατεία Ηρώων και την παραχώρηση άλλου κτιρίου στο κέντρο της πόλης προς στέγαση του ΤΕΠΑΚ.

Αυτές τις πολυδιάστατες δράσεις και προσφορές ενός Συνεργατικού Πιστωτικού Ιδρύματος προς τους πολίτες και προς την κοινωνία, πέραν των τραπεζικών και πιστωτικών υπηρεσιών, ονειρευόμαστε όλοι μας να επαναφέρουμε με την επανίδρυση της Συνεργατικής Τράπεζας.

Πάμπος Ιωαννίδης, Συνεργατική Εταιρεία Συμμετοχών Λακατάμιας- Δευτεράς

Ο Συνεργατισμός βοηθά την κοινωνία, τον λαό, τον απλό τον κόσμο. Οι εμπορικές τράπεζες έχουν ως μόνη έγνοια τα κέρδη και χρεώνουν περισσότερο αντί να δίνουν διευκολύνσεις. Ακόμα και μέσα από συναλλαγές από την ΑΤΜ, όπως και τα επιτόκια.

Νεόφυτος Ξενοφώντος, Συνεργατική Εταιρεία Συμμετοχών Πάφου

Ο Συνεργατισμός ήταν πάντα δίπλα στον φτωχό κόσμο, τους εργαζόμενους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Προσέφερε αρκετά και με το κλείσιμό του έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα σε μεγάλο αριθμό κόσμου. 

Η επαναλειτουργία του σίγουρα θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό. Είναι γνωστό ότι κανείς δεν μπορεί να πλησιάσει σήμερα τις τράπεζες και οπωσδήποτε δεν μπορεί εύκολα ο κόσμος να δανειοδοτηθεί είτε για τις σπουδές των παιδιών του είτε για κτίσιμο κατοικίας. Η επανασύστασή του θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό. Η ανταπόκριση και το ενδιαφέρον του κόσμου είναι πολύ μεγάλο και αναμένουν πότε θα λειτουργήσει η Συνεργατική Τράπεζα.



Share This Article