Οι φορείς του Διαμερίσματος της Πόλης Χρυσοχούς και του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας ζητούν να τεθεί ως προτεραιότητα η διάνοιξη του οδοφράγματος των Κοκκίνων στις επικείμενες συνομιλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Το κοινό διάβημα των φορέων της περιοχής υπογράφεται από τον δήμαρχο της Πόλης Χρυσοχούς Γιώτη Παπαχριστοφή και τον κοινοτάρχη του Κάτω Πύργου Νίκο Κλεάνθους. Όπως τονίζεται σχετικά, η διάνοιξη του οδοφράγματος των Κοκκίνων θα πρέπει να αποτελέσει κόκκινη γραμμή και απαράβατο όρο, όπως αναφέρουν κατά τη συζήτηση για τη διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Ανάλογο αίτημα για τη διάνοιξη του οδοφράγματος των Κοκκίνων είχε τεθεί και σε προηγούμενες συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των δύο πλευρών, με την τουρκοκυπριακή πλευρά να επικαλείται την άρνηση του κατοχικού στρατού να δώσει τη συγκατάθεσή του. Μάλιστα, σε μία περίπτωση είχε κατατεθεί πρόταση να αναλάβουν τα Ηνωμένα Έθνη την ευθύνη για το τμήμα του δρόμου που διέρχεται από τη στρατιωτική περιοχή των Κοκκίνων και να μην επιτρέπεται η στάθμευση των οχημάτων σε οποιοδήποτε σημείο της διαδρομής.
Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα και ενόψει της επικείμενης συνάντησης στις 20 Ιανουαρίου με την τ/κ πλευρά για συζήτηση του θέματος διάνοιξης νέων οδοφραγμάτων, υποβάλλουμε ξανά το αίτημά μας για προώθηση της διάνοιξης της διόδου Κοκκίνων.
Τονίζουμε, όπως αναφέρεται, τη σπουδαιότητα της διάνοιξης της διόδου των Κοκκίνων τόσο για την ακριτική Τηλλυρία όσο και για ολόκληρη την περιοχή Πόλης Χρυσοχούς, καθώς από το 1963 οι περιοχές μας παραμένουν απομονωμένες και υποβαθμισμένες από την υπόλοιπη Κύπρο. Πιστεύουμε, προστίθεται, ότι πρόκειται για μία μοναδική και τελευταία ευκαιρία, η οποία θα πρέπει μαζί με τα υπόλοιπα προτεινόμενα οδοφράγματα να αξιοποιηθεί από την ε/κ πλευρά και να τεθεί ψηλά στις προτεραιότητες των αιτημάτων που θα υποβληθούν, καθώς εάν δεν αξιοποιηθεί τη δεδομένη στιγμή, είναι δύσκολο να προκύψει ξανά τέτοια ευκαιρία. «Απαιτούμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως η διάνοιξη της διόδου Κοκκίνων αποτελέσει κόκκινη γραμμή και απαράβατο όρο στη συζήτηση για τη διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».
Τέλος, οι φορείς της περιοχής σημειώνουν «ευελπιστούμε ότι αναγνωρίζοντας τη ζωτική σημασία της διάνοιξης της διόδου των Κοκκίνων ότι θα προωθήσετε το αίτημά μας, δίνοντας την ευκαιρία στις απομονωμένες περιοχές της Πόλης Χρυσοχούς και Τηλλυρίας να απεγκλωβιστούν από την απομόνωση, γεγονός που θα συμβάλει τα μέγιστα στην οικονομική ανάπτυξη των περιοχών και συνακόλουθα στην ευημερία των κατοίκων».
Κώστας Νάνος