Πρόταση νόμου ποινικοποιεί τις προσυνεννόησεις στην αγορά

3 Min Read


Προτάσεις νόμου για ποινικοποίηση της παραβίασης του ανταγωνισμού αλλά και για τις καταχρηστικές ρήτρες συζήτησε η κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. Ο εισηγητής της πρώτης πρότασης νόμου, βουλευτής ΔΗΣΥ και πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννη, ανέφερε ότι η πρόταση νόμου ποινικοποιεί τις οποιεσδήποτε προσυνεννόησεις γίνονται στην αγορά.

Όπως είπε, λόγω του ότι η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) σε αυτή τη χώρα είναι ένα διακοσμητικό στοιχείο και θεσμός αναποτελεσματικός για να διασφαλίζει απόλυτα και πλήρως τον ανταγωνισμό, η ποινικοποίηση των προσυνεννοήσεων ή ανάλογων συμπεριφορών είναι μονόδρομος.

Ο κ. Χατζηγιάννη είπε ότι στην Επιτροπή ολοκληρώθηκε η συζήτηση για τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου και το θέμα θα τεθεί προς τελική τοποθέτηση σε επόμενη συνεδρία της Επιτροπής.

«Είναι ιδιαίτερα ανησυχητική η κατάσταση στη χώρα με τη μη λειτουργία του πραγματικού ανταγωνισμού. Δυστυχώς, όταν υπάρχει απουσία πολιτικής για τον ανταγωνισμό, όταν υπάρχει αναποτελεσματικότητα στη λειτουργία εκείνου του εποπτικού θεσμού, έχουμε την κατάσταση στην Κύπρο, όπου υπάρχουν καρτέλ, όπου υπάρχουν προσυνεννόησεις», είπε.

Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας υπάρχουν 3-4 παρατηρήσεις που θα μελετηθούν, όχι με σκοπό να μην προχωρήσει η πρόταση νόμου, αλλά αντιθέτως να βελτιωθεί και να γίνει πιο αποδοτική.

Με βάση την πρόταση νόμου, θα μπορεί οποιοσδήποτε να καταγγείλει στην Αστυνομία παραβίαση του ανταγωνισμού για να την ερευνήσει και αν θέλει η ΕΠΑ να κάνει και αυτή την έρευνά της, θα μπορεί. Οι ποινές θα καθοριστούν στη συνέχεια.
Επίσης, η Επιτροπή ολοκλήρωσε τη συζήτηση πρότασης νόμου του βουλευτή Σταύρου Παπαδούρη αναφορικά με τις καταχρηστικές ρήτρες, ωστόσο παραμένει μια μικρή έρευνα από τη Νομική Υπηρεσία.

Σημείωσε ότι είναι απαράδεκτο ότι υπάρχουν συμβάσεις ενεργές έξω στην αγορά, οι οποίες να περιέχουν μέσα καταχρηστικές ρήτρες και να εξαιρούνται από τον έλεγχο επειδή εμπίπτουν σε κάποια συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια.

Πρόσθεσε ότι η Οδηγία 93/13 λέει ξεκάθαρα ότι εφόσον εντοπιστεί οποιαδήποτε σύμβαση, η οποία εμπεριέχει καταχρηστικές ρήτρες, υπάρχουν δύο επιλογές: ή αφαιρούνται αυτές οι ρήτρες και συνεχίζει να υφίσταται η σύμβαση με τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις μετά την αφαίρεση αυτών των ρητρών, ή αφαιρούνται αυτές οι ρήτρες και αν τελικά δεν μπορεί να σταθεί η οποιαδήποτε σύμβαση, απλά τερματίζεται.



Share This Article