Η Κύπρος διασαλεύει διαχρονικές σχέσεις με μόνιμα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας

3 Min Read


Η ανακοίνωση του απερχόμενου Πρόεδρου των Ηνωμένων Πολιτειών για πρόσβαση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε τρία αμερικανικά στρατιωτικά προγράμματα υπενθυμίζει ότι η επιβολή εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία αποτέλεσε και αποτελεί ένα εξωφρενικό αναποδογύρισμα της λογικής, επισημαίνει με χθεσινή του ανακοίνωση το ΑΚΕΛ, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ επέβαλαν εμπάργκο στην Κύπρο, στο θύμα της εισβολής του 1974, ενώ συνέχιζαν και συνεχίζουν εδώ και δεκαετίες να εξοπλίζουν τον θύτη της εισβολής, την κατοχική δύναμη, δηλαδή την Τουρκία.

Το ΑΚΕΛ αναμένει να ενημερωθεί μέσα σε ποιο πλαίσιο και με ποιους όρους οι ΗΠΑ προχώρησαν σ’ αυτή την απόφαση, δεδομένης της υποστήριξης της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη στον διαβόητο νόμο Ρούμπιο-Μενέντεζ. Νόμος ο οποίος εξυπηρετεί τα γεωστρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή της Α. Μεσογείου και της Μ. Ανατολής, απαιτώντας από την Κυπριακή Δημοκρατία την καταστροφή των σχέσεών της με σημαντικά κράτη, όπως τη Ρωσία και τη Κίνα.

image 65
Η Κύπρος διασαλεύει διαχρονικές σχέσεις με μόνιμα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας

Η εξωτερική πολιτική της χώρας, καταλήγει το ΑΚΕΛ, πρέπει να κατορθώνει να κερδίζει στήριξη και σύμμαχους για την πατρίδα μας και όχι το αντίθετο. Η Κύπρος δεν έχει την πολυτέλεια να καταστρέφει σχέσεις με σημαντικά κράτη και δη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου χαρακτηρίζει εξαιρετικά σημαντική τη στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι επιβεβαιώνουν τη διαχρονική θέση του ΔΗΣΥ «για δυτικό προσανατολισμό, που ενισχύει την ικανότητα της Κύπρου να οικοδομεί ισχυρές συμμαχίες».

Το Δημοκρατικό Κόμμα χαιρετίζει την εισδοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στα τρία βασικά αμυντικά προγράμματα των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι «προσφέρει πολλαπλά και ουσιαστικά οφέλη για την εθνική άμυνα και την ασφάλεια».

Ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ, Μάριος Καρογιάν, ανέφερε ότι η συμφωνία «θα ενισχύσει τις αμυντικές δυνατότητες της Εθνικής Φρουράς, ενώ παρέχει δυνατότητες θωράκισης της εθνικής μας ασφάλειας, ενισχύοντας την επιχειρησιακή ετοιμότητα για διαχείριση των συνόρων μας και το ρόλο μας ως πυλώνα σταθερότητας».

Υπέρ της συμφωνίας τάχθηκε και το ΕΛΑΜ, υποστηρίζοντας ότι αυτή «συμβάλλει ουσιαστικά στην ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης του νησιού.



Share This Article