Μεχμέτ Χαρμαντζί: «Αρνούμαι να εγκαταλείψω την ελπίδα και τον αγώνα για επανένωση της Κύπρου»

9 Min Read


Του
Καλλή Αντούνα

Μετά από πολλά χρόνια στασιμότητας στη διαπραγματευτική διαδικασία, μπορούμε επιτέλους να δούμε κάποια κινητικότητα στο Κυπριακό. Ποια είναι η άποψή σας για τις εξελίξεις; Υπάρχουν ανησυχίες;

Όλες οι ενδείξεις δείχνουν την έναρξη μιας νέας εποχής στην περιοχή μας, αν όχι σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία και την Παλαιστίνη, οι απροσδόκητες αλλαγές στην ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή, η ξαφνική πρόοδος προς την επίλυση της κουρδικής σύγκρουσης στην Τουρκία σηματοδοτούν ότι η νέα προεδρία στις ΗΠΑ διαμορφώνει μια διαφορετική παγκόσμια τάξη πραγμάτων και δεν θα αποφύγει τη λήψη δραστικών μέτρων στην εξωτερική της πολιτική. Όλα δείχνουν ότι μπαίνουμε σε μια εποχή της παγκόσμιας ιστορίας όπου τα πάντα μπορούν να συμβούν.

Θεωρώ πολύτιμο το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει τουλάχιστον κάποιου είδους διάλογος μεταξύ των δύο ηγετών και αναμένεται μια πενταμερής συνάντηση τον Μάρτιο. Ωστόσο για να φτάσουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα νομίζω ότι είναι επίσης σημαντικό για τις μάζες να ασχοληθούν περισσότερο με τη διαδικασία για να ασκήσουν πίεση στους ηγέτες. Όλοι οι δημοκρατικοί φορείς που τάσσονται υπέρ της ειρήνης και στις δύο πλευρές του νησιού, συμπεριλαμβανομένων των δημάρχων, των πολιτικών κομμάτων και της κοινωνίας των πολιτών, πρέπει να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο σε αυτό το θέμα. Αρνούμαι να εγκαταλείψω την ελπίδα και τον αγώνα για επανένωση της Κύπρου, επομένως είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος.

Μεγάλη συζήτηση γίνεται τους τελευταίους μήνες για το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης. Ποια είναι η γνώμη σας για το θέμα και πώς, από την εμπειρία σας, το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της επικοινωνίας των δύο κοινοτήτων;

Είναι απολύτως απαραίτητο και αμοιβαία επωφελές και για τις δύο κοινότητες να υπάρχει ένα νέο σημείο διέλευσης οχημάτων στο ανατολικό τμήμα της Λευκωσίας. Περίπου το 65% όλων των διελεύσεων πραγματοποιείται στο σημείο ελέγχου Αγίου Δομετίου και οι άνθρωποι μερικές φορές χρειάζεται να περιμένουν στην ουρά για μία ώρα ή περισσότερο για να περάσουν. Η υπερφόρτωση αυτού του σημείου ελέγχου συμβάλλει επίσης σημαντικά στην κυκλοφοριακή συμφόρηση στη γειτονιά και στις δύο πλευρές.

Υποστηρίζω το άνοιγμα όλων των πιθανών σημείων διέλευσης στο νησί. Ωστόσο αντιτίθεμαι σθεναρά στο να κρατήσει το άνοιγμα ενός νέου σημείου διέλευσης οχημάτων στη Λευκωσία όμηρο σε οποιαδήποτε άλλα πιθανά σημεία ελέγχου. Αντιλαμβάνομαι ότι έχει τεθεί στο τραπέζι ένα πακέτο που περιλαμβάνει τη Μια Μηλιά, το Πυρόι και τα Κόκκινα. Εάν το αδιέξοδο στο υπάρχον πακέτο δεν μπορεί να επιλυθεί, η πρότασή μου είναι να γίνει χωριστός χειρισμός της Λευκωσίας εισάγοντας ένα νέο πακέτο με δύο νέα σημεία διέλευσης στη Λευκωσία, όπου κάθε πλευρά να προτείνει το σημείο διέλευσης της επιλογής της. Μια εναλλακτική για τη Μια Μηλιά θα μπορούσε να είναι το Καϊμακλί.

Πρόσφατα γίναμε μάρτυρες μαζικών διαδηλώσεων και απεργιών από συνδικάτα ενάντια στις πολιτικές της «κυβέρνησης» στο βορρά. Πώς αξιολογείτε την κοινωνικοοικονομική κατάσταση στο βορρά; Πιστεύετε ότι οι πολιτικές της «κυβέρνησης» μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της κοινωνίας;

Η κυπριακή σύγκρουση έχει διαμορφώσει άμεσα την τουρκοκυπριακή οικονομία. Ούσα επίσημα απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο, η οικονομία είναι στενά διασυνδεδεμένη και εξαρτημένη από την Τουρκία. Ως εκ τούτου, είναι και πολύ ευάλωτη στις πολιτικές και οικονομικές διακυμάνσεις στην Τουρκία.

Λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης, έχει γίνει επίσης ένα ασφαλές καταφύγιο για διεθνή δίκτυα και μηχανισμούς νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και το οργανωμένο έγκλημα. Ως εκ τούτου, πολλοί παράγοντες, τόσο τοπικοί όσο και διεθνείς, έχουν πλέον κατοχυρώσει οικονομικά συμφέροντα στη συνέχιση τόσο της κυπριακής σύγκρουσης όσο και του υπάρχοντος πολιτικοοικονομικού συστήματος που διέπει τον Βορρά.

Η σημερινή «κυβέρνηση» στερείται στρατηγικής οικονομικής ανάπτυξης. Η χάραξη και η εφαρμογή μιας τέτοιας στρατηγικής, ειδικά μιας στρατηγικής που δίνει προτεραιότητα στην κοινωνικοοικονομική δικαιοσύνη και βιωσιμότητα, απαιτεί πολιτικό θάρρος και μαζική δημόσια υποστήριξη, την οποία η σημερινή «κυβέρνηση» δεν διαθέτει.

Υπάρχει ένα ισχυρό συνδικαλιστικό κίνημα στο βορρά. Ωστόσο ο πολιτικός αγώνας για κοινωνικοοικονομική ισότητα και δικαιοσύνη περιορίστηκε κυρίως στον δημόσιο τομέα. Η εργασία στον ιδιωτικό τομέα είναι σε μεγάλο βαθμό απροστάτευτη και φέρει το πραγματικό βάρος του υψηλού πληθωρισμού και των μέτρων λιτότητας που επιβάλλει η «κυβέρνηση». Υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ του βιοτικού επιπέδου που απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα και στον ιδιωτικό τομέα. Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη για την αδήλωτη εργασία μεταναστών.

Το 2025 πρόκειται να αποτελέσει σημαντικό πολιτικό ορόσημο για την τ/κ κοινότητα, αφού θα διεξαχθούν οι «εκλογές» για την ηγεσία της κοινότητας. Υπάρχουν σκέψεις να κατέλθετε ως υποψήφιος;

Όπως εξήγησα στην πρώτη ερώτηση, βρισκόμαστε στη μέση μιας πολύ δυναμικής περιόδου, τα πάντα μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή. Σε αυτό το σημείο, το «ποιος» πρέπει να είναι (υποψήφιος) δεν είναι το βασικό ερώτημα.

Τι είδους μέλλον οραματιζόμαστε για την τουρκοκυπριακή κοινότητα και για την Κύπρο και πώς σχεδιάζουμε να φτάσουμε εκεί είναι τα πραγματικά ερωτήματα. Θα σταθούμε γενναία στο πλευρό της ειρήνης και της επανένωσης, που είναι ο μόνος τρόπος για να εγγυηθούμε ένα ειρηνικό, ασφαλές, ευημερούν μέλλον για όλους τους Κύπριους; Ή θα σταθούμε στο πλευρό του status quo, είτε ενεργά είτε απλά εγκαταλείποντας τον αγώνα για ειρήνη και δικαιοσύνη;

Προτεραιότητα πρέπει να είναι η οικοδόμηση κοινωνικής συναίνεσης και κινητοποίησης για να σταθούμε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Ποιος μπορεί να εκπροσωπήσει καλύτερα αυτή τη συναίνεση και το κίνημα είναι το επόμενο βήμα. Η πλευρά της Ιστορίας στην οποία θέλω να είμαι δεν θα αλλάξει ποτέ, αλλά αυτή τη στιγμή είναι νωρίς να πούμε ποιος θα είναι ο συγκεκριμένος ρόλος μου.

Από την εκλογή του Χαράλαμπου Προύντζου ως δήμαρχου Λευκωσίας γινόμαστε μάρτυρες μιας καλής συνεργασίας μεταξύ των δύο δημάρχων της Λευκωσίας. Πώς εκτιμάτε αυτή τη συνεργασία και ποια είναι τα σχέδια για το μέλλον;

Είμαι πολύ χαρούμενος και ενθαρρυμένος που έχω ως ομόλογό μου έναν γενναίο συνήγορο της ειρήνης.

Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι μπορούμε να διαφοροποιήσουμε και να διευρύνουμε την υπάρχουσα συνεργασία μεταξύ των δύο δήμων, γεγονός που θα συμβάλει σημαντικά στην προσέγγιση των κοινοτήτων μας και στην ειρήνη. Έχουμε θέληση και κουράγιο. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι οι κεντρικές κυβερνήσεις και οι ηγεσίες να μην εμποδίζουν αυτή τη συνεργασία και να μας υποστηρίξει η διεθνής κοινότητα.

Προτεραιότητά μας μέχρι στιγμής ήταν να υποστηρίξουμε από κοινού για νέα σημεία διέλευσης στη Λευκωσία. Ελπίζω πολύ σύντομα να ενώσουμε ξανά την πόλη μας κατά μήκος του Πεδιαίου ποταμού. Διερευνούμε επίσης πολλούς άλλους δρόμους συνεργασίας. Ελπίζω να τα ανακοινώσουμε και αυτά μαζί στο εγγύς μέλλον.



Share This Article