Σειρά δράσεων έχει ξεκινήσει από τον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης Λεμεσού, οι οποίες στην πλήρη εφαρμογή τους, εκτός όλων των άλλων ωφελημάτων, θα συμβάλουν καθοριστικά στο έλεγχο της διάθεσης του πόσιμου νερού και στη σωστή διαχείριση και χρήση του από τους ίδιους τους καταναλωτές.
Οι δράσεις αυτές εντάσσονται στα πλαίσια της εφαρμογής του έργου Limassol Smart Water Network-Living Lab, που χρηματοδοτείται από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δημοκρατίας με το ποσό των 13 εκ. ευρώ και περιλαμβάνουν την αντικατάσταση 80.000 μετρητών νερού με «έξυπνους» μετρητές, την εγκατάσταση στο δίκτυο υδροδότησης 200 αισθητήρων πίεσης και 80 αισθητήρων ποιότητας νερού, τη δημιουργία Κέντρου Ελέγχου και Ψηφιακού Διδύμου και «έξυπνων» αλγορίθμων για την αποτελεσματική διαχείριση του δικτύου υδροδότησης.
Για την αντικατάσταση των 80.000 μετρητών νερού έχει κατακυρωθεί ο σχετικός ανοικτός Διαγωνισμός και το έργο ξεκίνησε από τον περασμένο Αύγουστο με την πιλοτική εγκατάσταση μικρού αριθμού «έξυπνων» μετρητών για τον έλεγχο των διαδικασιών και το στήσιμο της υποδομής λήψης των μετρήσεων.
Οι «έξυπνοι» μετρητές αποτελούνται από συμβατικούς μετρητές νερού, στους οποίους εγκαθίσταται ειδική συσκευή επικοινωνίας, η οποία αντιλαμβάνεται την περιστροφή των δεικτών του καταγραφέα του μετρητή, την μεταφράζει σε κατανάλωση νερού που με τη σειρά της καταγράφεται στη μνήμη της συσκευής και μεταδίδεται καθημερινά στη υποδομή λήψης των μετρήσεων.
Υπάρχει προγραμματισμός για προειδοποιήσεις σε περιπτώσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, ασυνήθιστα ψηλή ή χαμηλή κατανάλωση νερού, διαρροή νερού, διακοπή της κατανάλωσης ή επέμβαση στον μετρητή.
Οι «έξυπνοι» μετρητές θα στέλνουν καθημερινά τις μετρήσεις που κατέγραψαν στην υποδομή λήψης και επεξεργασίας των μετρήσεων, όπου θα αρχειοθετούνται και θα διατίθενται στα διάφορα άλλα Τμήματα και Συστήματα του Οργανισμού για περαιτέρω επεξεργασία και για πιο αποδοτική διαχείριση του δικτύου υδροδότησης. Για την προμήθεια και εγκατάσταση στο δίκτυο υδροδότησης 200 αισθητήρων πίεσης και 80 αισθητήρων ποιότητας νερού έχει επίσης κατακυρωθεί σχετικός ανοικτός Διαγωνισμός και το έργο ξεκίνησε από τον Μάρτιο του 2024 και έχουν ήδη εγκατασταθεί οι 20 πολυ-παραμετρικοί αισθητήρες σε επιλεγμένες εισαγωγές ή εξαγωγές δεξαμενών. Επίσης, έχουν εγκατασταθεί 6 αισθητήρες ελεύθερου υπολειμματικού χλωρίου και 17 αισθητήρες πίεσης.
Κάθε εγκατάσταση πολυ-παραμετρικού αισθητήρα περιλαμβάνει εξωτερικό μεταλλικό κιόσκι ή μεταλλικό κουτί εσωτερικού χώρου, αντλία ή μειωτή πίεσης, πλήρη διάταξη 4 αισθητήρων, συσκευή τηλεμετρίας και άλλον αναγκαίο εξοπλισμό.
Τα δεδομένα από τους αισθητήρες αποστέλλονται κάθε 5 λεπτά στην Πλατφόρμα Τηλεμετρίας του Οργανισμού.
Σε ό,τι αφορά τους αισθητήρες ελεύθερου υπολειμματικού χλωρίου, αυτοί μετρούν το χλώριο που απομένει στο νερό μετά την απολύμανσή του. Είναι ένας πολύ βασικός δείκτης για την ποιότητα του νερού και την καλή λειτουργία των συστημάτων απολύμανσης. Θα εγκατασταθούν σε 60 επιλεγμένα σημεία στο δίκτυο υδροδότησης και κάθε εγκατάσταση περιλαμβάνει πλαστικό κουτί εξωτερικού χώρου, μειωτή πίεσης, πλήρη διάταξη ενός αισθητήρα και συσκευή τηλεμετρίας.
Σε 200 σημεία του δικτύου υδροδότησης και σε κάθε εγκατάσταση αισθητήρα πίεσης γίνεται, μεταξύ άλλων, εκσκαφή για την ανεύρεση του αγωγού νερού, εγκατάσταση «σέλλας» και παροχετευτικού αγωγού μέχρι την επιφάνεια του πεζοδρομίου, παλινόρθωση της εκσκαφής και εγκατάσταση μικρού πλαστικού κιβωτίου με μεταλλικό καπάκι για φιλοξενία του αισθητήρα πίεσης, εγκατάσταση βάσης από μπετόν για τον μεταλλικό πάσσαλο του σταθμού τηλεμετρίας, αλλά και εγκατάσταση και προγραμματισμός του σταθμού τηλεμετρίας που περιλαμβάνει ηλεκτρονική συσκευή καταγραφής και επικοινωνίας, φωτοβολταϊκό πλαίσιο και μπαταρία.
Όλα τα δεδομένα που προκύπτουν από τους αισθητήρες πίεσης αποστέλλονται κάθε 5 λεπτά στην Πλατφόρμα Τηλεμετρίας του Οργανισμού.