Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τα κυβερνητικά νομοσχέδια που αφορούν τη λειτουργία των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, με την ΟΕΒ να καλεί το Υπουργείο Υγείας να τα αποσύρει. Η ΟΕΒ ζητά από το Υπουργείο να αρχίσει κύκλο διαβουλεύσεων και έπειτα να προχωρήσει στην επανακατάθεσή τους. Ωστόσο, όπως δήλωσε χθες ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός δεν προτίθεται να τα αποσύρει ούτε να μπει σε διαβούλευση, αφού κάτι τέτοιο είναι ανούσιο.
Η ΟΕΒ εκφράζει έντονες επιφυλάξεις με αφορμή τη δημόσια διαβούλευση που διεξάγει το Υπουργείο Υγείας για διαμόρφωση της δέσμης νόμων για τον Περί Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (Έλεγχος Ίδρυσης και Λειτουργίας) Νόμο και τον Περί Ίδρυσης Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (Τροποποιητικός) Νόμο.
Προστίθεται ότι η προώθηση δυο ξεχωριστών νόμων που θα διέπουν τη λειτουργία ιδιωτικών και δημόσιων νοσηλευτηρίων δεν συμβάλλει στη δημιουργία ενός κοινού και ισότιμου πλαισίου λειτουργίας για όλους τους πάροχους υγείας. «Για να επιτευχθεί ισότιμος ανταγωνισμός ανάμεσα σε όλους, η ύπαρξη κοινών απαιτήσεων και κοινού νομοθετικού πλαισίου είναι ουσιαστική προϋπόθεση», σημειώνεται.
Αναφέρεται ακόμη ότι όσον αφορά τις πρόνοιες των νομοθετημάτων, αυτές δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των νοσηλευτηρίων και ούτε συμβαδίζουν με τα δεδομένα και τις δύσκολες συνθήκες μέσα στις οποίες λειτουργούν.
Σημειώνεται ότι η απαίτηση της προτεινόμενης νομοθεσίας για αύξηση του αριθμού των νοσηλευτών, αποτελεί σοβαρότατο εμπόδιο για λειτουργία των ιδιωτικών δομών παροχής υπηρεσιών υγείας και θα οδηγήσει σε αναστολή της λειτουργίας κλινικών ή και νοσηλευτηρίων εξ ολοκλήρου.
«Με πρόσφατες δηλώσεις του ίδιου του Υπουργού Υγείας, γίνεται παραδοχή ότι με την υφιστάμενη νομοθεσία χρειαζόμαστε ακόμα 470 νοσηλευτές οι οποίοι δεν υπάρχουν στην Κύπρο», προστίθεται και σημειώνεται ότι «παραταύτα, ενώ ο νόμος σήμερα απαιτεί για κάθε 5 ασθενείς να υπάρχει ένας νοσηλευτής, με το προωθούμενο νομοσχέδιο θα απαιτείται ένας νοσηλευτής για κάθε τρεις κλίνες».
Με απλά μαθηματικά, συνεχίζει η ανακοίνωση, «αν εγκριθεί σε νόμο η πρόνοια αυτή, μέσα σε μια νύχτα θα χρειαστούν τα νοσοκομεία μας διπλάσιο αριθμό νοσηλευτών από αυτούς που σήμερα υπάρχουν και απασχολούνται σε ολόκληρη τη χώρα».
Επίσης, σύμφωνα με την ΟΕΒ, οι κτιριακές αλλαγές και άλλες τεχνικές μεταβολές που απαιτούνται από την προωθούμενη νομοθεσία είναι εξωπραγματικές για τα υφιστάμενα νοσηλευτήρια και για να υλοποιηθούν θα πρέπει να κατεδαφιστεί σχεδόν η ολότητα των νοσοκομείων.
Σημειώνεται ακόμη ότι ανάλογα προβλήματα και δυσλειτουργίες προκαλούνται και από άλλες πρόνοιες της νομοθεσίας.
«Η ΟΕΒ κρούει τον κώδωνα του κίνδυνου ότι σε περίπτωση που εγκριθεί η προτεινόμενη νομοθεσία ως έχει, ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος αναστολής λειτουργίας μεγάλου αριθμού ιδιωτικών νοσηλευτηρίων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το σύστημα υγείας της χώρας μας», αναφέρεται.
Σημειώνεται επίσης ότι «έχοντας υπόψη τα πιο πάνω και λόγω των πολλών και σοβαρών αδυναμιών που έχουν εντοπιστεί στη νομοθεσία, η ΟΕΒ καλεί το Υπουργείο Υγείας να αποσύρει τη δέσμη των τροποποιητικών νόμων και να προβεί σε επανακατάθεσή τους μετά από ουσιαστική διαβούλευση με τους άμεσα ενδιαφερομένους και επηρεαζόμενους φορείς».
Δεν αποσύρονται τα ν/σ για τα ιδιωτικά νοσοκομεία
«Υπερβολές» χαρακτήρισε τις αναφορές του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων περί κατεδάφισης νοσηλευτηρίων με την προτεινόμενη τροποποίηση σχετικού νομοσχεδίου, ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός.
Μιλώντας χθες στο Τρίτο, είπε ότι το νομοσχέδιο αφορά την αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων των νοσηλευτηρίων κάτι το οποίο, όπως είπε, πρέπει να γίνει.
Ο Υπουργός Υγείας σημείωσε, παράλληλα, ότι αναμένει από τους εμπλεκόμενους να καταθέσουν επιχειρήματα σε σχέση με τις διαφωνίες τους, τονίζοντας ότι θα ακολουθήσει συζήτηση για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ιδιωτικές κλινικές στην εφαρμογή προνοιών του νομοσχεδίου.
«Είναι ανούσιο», ανέφερε ο Μιχάλης Δαμιανός, «να αποσυρθούν νομοσχέδια και να ξεκινήσει, από την αρχή, νέα διαδικασία».
Δημόσια εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα δύο νομοσχέδια, γιατροί, ασθενείς και ιδιωτικά νοσοκομεία υποστηρίζοντας μάλιστα πως εάν ψηφιστούν σε νόμο ως έχουν, σε διάστημα 18 μηνών, όλα τα νοσηλευτήρια της Κύπρου θα πρέπει να κατεδαφιστούν αφού θα είναι παράνομα.
«Ούτε θα αφήσουμε να κλείσουν νοσοκομεία, ούτε θα τα κατεδαφίσουμε. Αλλά σιγά-σιγά πρέπει να τα αναβαθμίσουμε και κτιριολογικά», είπε ο Μιχάλης Δαμιανός προσθέτοντας ότι «υπάρχουν λύσεις, μπορούμε να τις βρούμε, η δημόσια διαβούλευση συνεχίζεται, να υποβάλουν όλοι τα σχόλια τους και θα τα δούμε όλα. Υπάρχει χρόνος για να έρθουν να μας εξηγήσουν ακριβώς τι χρειάζονται και σε ποια θέματα διαφωνούν. Έχω μιλήσει εγώ με κόσμο και έχω μεταφέρει το μήνυμα ότι είμαι ανοικτός να μιλήσουμε και νομίζω ότι δεν υπάρχει ένα θέμα το οποίο να μη λύνεται αυτή τη στιγμή».
Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις για το γεγονός ότι το Υπουργείο δεν ετοίμασε ένα νομοσχέδιο που να καλύπτει δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλά δύο διαφορετικές τροποποιήσεις, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι κάποιες εξαιρέσεις μπορεί να δοθούν, σημειώνοντας πως τα δεδομένα του ΟΚΥπΥ είναι διαφορετικά.