Αχτίδα ελπίδας για 9.497 «εγκλωβισμένους» αγοραστές διαφάνηκε σε χθεσινή σύσκεψη της ad hoc ομάδας εργασίας που έχει συσταθεί για το θέμα και απαρτίζεται από εκπρόσωπους των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, της Νομικής Υπηρεσίας, του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, του Συνδέσμου Τραπεζών και του Συνδέσμου Εταιρειών Εξαγοράς Πιστώσεων.
Στη σύσκεψη κατατέθηκε έγγραφο με δέκα προτάσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών και συμφωνήθηκε οδικός χάρτης με σκοπό την αλλαγή της νομοθεσίας. Σημειώνεται επίσης ότι ανανεώθηκε η δέσμευση από τις τράπεζες και τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων για συνέχιση του μορατόριουμ στις εκποιήσεις οι οποίες αφορούν τα πιο πάνω ακίνητα.
Ο Άριστος Δαμιανού, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία είπε ότι «πρόκειται για ένα ιδιαίτερα περίπλοκο νομικό ζήτημα».
«Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει δώσει μια σειρά από περίπου 10 προτάσεις. Η λογική είναι, εφόσον τεκμηριωθεί ότι ο αγοραστής, καλή τη πίστει, έχει εκπληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις και στο βαθμό που απαιτείται συγκατάθεση των πιστωτικών ιδρυμάτων, να μπορεί να προχωρήσει αρχικά στην τιτλοποίηση και μεταβίβαση επ’ ονόματί του», ανέφερε ο Αρ. Δαμιανού. Σημείωσε ωστόσο ότι «αυτή η απλή εξίσωση έχει πάρα πολλές διαδικαστικές προϋποθέσεις και είναι αυτά που συζητούμε μαζί και με τους εμπλεκόμενους φορείς, διότι ο στόχος είναι να ψηφιστεί κάτι το οποίο να μην προσβληθεί στα δικαστήρια πάλι από τις τράπεζες είτε τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων».
Ο Αρ. Δαμιανού ευχαρίστησε το Υπουργείο Εσωτερικών για την πρωτοβουλία να συντονίσει αυτή την προσπάθεια που «είναι συλλογική και κοινή» και εξέφρασε την εκτίμηση πως «με προσπάθεια από την Επιτροπή της Βουλής και τα κόμματα μπορούμε μέχρι το καλοκαίρι να έχουμε μια νέα νομοθεσία για αυτά τα ζητήματα». Κληθείς να πει πόσοι εκτιμάται ότι θα μείνουν εντός της νέας ρύθμισης, ο κ. Δαμιανού είπε ότι «αν στην πορεία αγγίξουμε και τα πολεοδομικά ζητήματα, πιθανόν η μεγάλη πλειοψηφία των εγκλωβισμένων αγοραστών να μπορέσει να δρομολογήσει λύση στο πρόβλημά της».
Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, Ελίκκος Ηλία, είπε ότι ότι υπάρχουν 9.497 περιπτώσεις εγκλωβισμένων αγοραστών, από τους οποίους οι 4.080 έχουν τίτλους ιδιοκτησίας για τις μονάδες τους, ενώ 5.417 δεν έχουν τίτλο ιδιοκτησίας.
Ανέφερε ότι η προσπάθεια είναι να εξευρεθούν λύσεις, ώστε «να βοηθήσουμε όσους περισσότερους μπορούμε και από τις δύο αυτές κατηγορίες των εγκλωβισμένων αγοραστών».
Ο βουλευτής και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Πανίκος Λεωνίδου ανέφερε ότι «προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα δίκαιο που θα λύνει με δίκαιο τρόπο τα προβλήματα».