Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) παραμένει προσηλωμένη στην υπεύθυνη και υγιή ανάπτυξη της Κεφαλαιαγοράς και του Τομέα των επενδύσεων, η οποία στηρίζεται σε αποτελεσματική εποπτεία για τη διασφάλιση της προστασίας των επενδυτών, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΚΚ Γιώργος Θεοχαρίδης κατά την παρουσίαση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών του προϋπολογισμού της Επιτροπής για το 2025.
Ο Πρόεδρος της ΕΚΚ έστειλε το μήνυμα στους εποπτευόμενους είναι ότι πλέον είναι πολύ αυστηροί οι κανόνες και αν θέλουν να έχουν άδεια στην Κύπρο και να προωθούν τις υπηρεσίες τους σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να τηρούν τους ευρωπαϊκούς κανόνες.
«Εκεί που δεν τηρούνται οι κανόνες παίρνουμε διάφορα μέτρα. Σε ένα μεγάλο βαθμό βελτιώθηκε πάρα πολύ ο τρόπος που λειτουργεί η αγορά», τόνισε.
«Ως ΕΚΚ επενδύουμε στην προληπτική εποπτεία, αξιοποιώντας σειρά εξειδικευμένων συστημάτων που μας δίνουν τη δυνατότητα να συμβαδίζουμε με τη ραγδαία ψηφιοποίηση του τομέα για να παρακολουθούμε στενά τις εργασίες των εποπτευόμενων οντοτήτων και να βεβαιωνόμαστε ότι συμμορφώνονται πλήρως με τις νομοθετικές και άλλες υποχρεώσεις τους για την προστασία των επενδυτών», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η ΕΚΚ συνεχίζει να επενδύει επίσης και στην αυτοματοποίηση των διαδικασιών της μέσω της χρήσης εξειδικευμένων συστημάτων.
Ο κ. Θεοχαρίδης είπε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια ο αριθμός των εποπτευόμενων οντοτήτων κατέγραψε αύξηση 11,8%, ενώ στο τέλος του 2024 ο αριθμός των εποπτευόμενων οντοτήτων από την ΕΚΚ ανήλθε στις 834.
Ανέφερε επίσης ότι βρίσκονται υπό διαδικασία εξέτασης για αδειοδότηση 60 νέες αιτήσεις διαφόρων τύπων γεγονός που καταδεικνύει, όπως είπε, ότι η Κύπρος εξακολουθεί να συγκεντρώνει ουσιαστικά πλεονεκτήματα ως επενδυτικό προορισμός.
Ανέφερε επίσης ότι με την πρόσφατη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανονισμού για τις αγορές κρύπτο – στοιχείων και για τους παρόχους υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων υπάρχει ενδιαφέρον από αριθμό εταιρειών για να λάβουν σχετική άδεια από την ΕΚΚ.
Όπως είπε, θα υπάρχει ένας βαθμός προστασίας των επενδυτών σε σχέση με τα κρυπτονομίσματα, αλλά παραμένει ένα προϊόν υψηλού κινδύνου.
Είπε ακόμη ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχουν επιβληθεί διοικητικές κυρώσεις €7,9 εκατομμυρίων εκ των οποίων τα €6,3 εκ. ήταν σε ΚΕΠΕΥ για παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας και σημείωσε ότι όλα τα ποσά κατατίθενται στο πάγιο ταμείο της Δημοκρατίας.
«Η επιβολή ποινών δεν είναι αυτοσκοπός. Στόχος μας είναι η πλήρης συμμόρφωση των εποπτευόμενων με όλες τις νομοθετικές και άλλες υποχρεώσεις τους», υπογράμμισε.
Γι’ αυτό, συνέχισε, πέραν των χρηματικών ποινών, η ΕΚΚ λαμβάνει και άλλα μέτρα, μεταξύ των οποίων, απόρριψη αιτήσεων για απόκτηση άδειας ΚΕΠΕΥ, αναστολή αδειών έως ότου ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση αδυναμιών ή παραλείψεων καθώς και ανάκληση της άδειας λειτουργίας ΚΕΠΕΥ.
Αναφέρθηκε επίσης στην αύξηση του προσωπικού τα τελευταία χρόνια που ανήλθε στα 197 άτομα λόγω και των νέων απαιτήσεων από ΕΕ.
Σε σχέση με το 2025, ο Πρόεδρος της ΕΚΚ είπε ότι αναμένει πως θα συνεχίσει ο ψηφιακός μετασχηματισμός του χρηματοοικονομικού τομέα στην Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Ένωση με την τεχνητή νοημοσύνη να βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας και πρόσθεσε ότι η ψηφιοποίηση και οι νέες χρηματοοικονομικές τεχνολογίες (fintech) προσφέρουν ευκαιρίες για καινοτομία και ανάπτυξη.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά είπε ότι έγινε πολύ καλή δουλειά στον συγκεκριμένο τομέα και πρόσθεσε πως ένα παράπονο από τους ενδιαφερόμενους είναι ότι η ΕΚΚ είναι αυστηρή κάτι που χρειάζεται. Ο κ. Κουλάς έθεσε την ερώτηση η ΕΚΚ πρέπει να είναι αυτοχρηματοδούμενη.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού εξέφρασε ικανοποίηση για την εξελικτική πορεία της ΕΚΚ, ενώ έθεσε το ερώτημα τι πρέπει να γίνει για να καταστεί η Κύπρος κέντρο fintech (χρηματοοικονομικής υπηρεσιών τεχνολογίας), ενώ ο Πρόεδρος της ΕΚΚ είπε ότι η Κύπρος θα μπορούσε να καθιερωθεί περαιτέρω ως κέντρο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών τεχνολογίας (fintech hub), προσελκύοντας και νέο εργατικό δυναμικό με εξειδίκευση στην τεχνολογία και την καινοτομία.
Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης έκανε λόγο για συνεχή αναβάθμιση της ΕΚΚ και αναφέρθηκε στον στόχο για να καταστεί αυτοχρηματοδοτούμενη η Επιτροπή, ενώ διερωτήθηκε κατά πόσον υπάρχει στελέχωση.
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΔΗΠΑ Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει να διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στο σημερινό δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που λειτουργεί, με τους πολλούς δυνητικούς κινδύνους και πρόσθεσε ότι η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, και η αποτελεσματική εποπτεία της είναι απαραίτητα και αναγκαία στοιχεία για την προστασία των επενδυτών.
«Οι προκλήσεις είναι πολλές όπως η τεχνητή νοημοσύνη, οι αγορές Κρυπτοστοιχείων, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, οι νέες τεχνολογίες, οι νέες απαιτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι επαρκείς έλεγχοι, η επαρκής και αποτελεσματική εποπτεία, ο χρηματοοικονομικός αναλφαβητισμός και η ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και εκπαίδευση του επενδυτικού κοινού ειδικά για τις νέες και νέους μας, είναι μόνο μερικές από τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς», πρόσθεσε.
Είπε ακόμη ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πρέπει να διαθέτει το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό που απαιτείται, πρέπει να επενδύει σε εξελιγμένα και εξειδικευμένα λογισμικά και άλλα συστήματα και οι διαδικασίες της να συμβαδίζουν με το νέο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον στο οποίο λειτουργεί.
«Αναφερόμενος στον γενικότερο στόχο ώστε η Κύπρος να καταστεί ένα αξιόπιστο και υγιές επενδυτικό κέντρο, με την προσέλκυση νέων ξένων επενδύσεων, ο κ. Τρυφωνίδης είπε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου αποτελεί τον κύριο θεματοφύλακα με βαρυσήμαντο ρόλο, γι’ αυτό ως ΔΗΠΑ – Συνεργασία στηρίζουμε διαχρονικά τα αιτήματα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε θέματα στελέχωσης, σε θέματα εξοπλισμού, συστημάτων, στην τεχνολογική αναβάθμιση, και γενικά σε οτιδήποτε κρίνουμε ότι θα βοηθήσει την Επιτροπή να επιτελεί το ρόλο της που είναι η προσέλκυση επενδύσεων και συνεχίσει η Κύπρος να αποτελεί ένα διεθνές επενδυτικό κέντρο με πολλαπλά οφέλη, έμμεσα και άμεσα για τον τόπο, τόσο με την εργοδότηση Κύπριων επιστημόνων αλλά και τα γενικά οφέλη που θα έχει από τις εταιρείες είτε φορολογικά είτε άλλως πως».
Ανέφερε επίσης ότι οι εργαζόμενοι δεν βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με τους άλλους εποπτικούς οργανισμούς, όπως η Κεντρική τράπεζα, η Ελεγκτική Υπηρεσία, η Γενική Εισαγγελία «για αυτό αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία ούτως ώστε να γίνει αυτή η ουσιαστική αναβάθμιση των εργαζομένων σε αυτόν τον πολυσήμαντο οργανισμό για να μπορέσουν να βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με τους εργαζόμενους των άλλων εποπτικών αρχών».