Ενημέρωση από το Υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με τις περιπτώσεις αιτήσεων απόκτησης της κυπριακής υπηκοότητας από ανιθαγενή παιδιά με έναν Ελληνοκύπριο γονέα και έναν από τρίτη χώρα ζήτησαν χθες Δευτέρα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατά τη συζήτηση για τα προβλήματα που δημιουργούνται και τη στέρηση δικαιωμάτων στα παιδιά με ανιθαγένεια.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής, Γιώργος Κουκουμάς, είπε ότι το ζήτημα αφορά στη στέρηση ιθαγένειας από παιδιά με έναν Κύπριο γονέα που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Κύπρο.
Όπως ανέφερε, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία περί Αρχείου Πληθυσμού, κάθε παιδί Κύπριου πολίτη είναι επίσης Κύπριος πολίτης, με τη δυσκολία να παρατηρείται όταν ο άλλος γονέας τελεί υπό καθεστώς παράνομης εισόδου ή παράνομης παραμονής. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως είπε, η απόκτηση ιθαγένειας δεν γίνεται αυτόματα, αλλά μέσω απόφασης από το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο έχει θεσπίσει συγκεκριμένα κριτήρια που αναθεωρήθηκαν τελευταία φορά το 2024.
«Το μεγάλο ερώτημα είναι αν το Υπουργείο Εσωτερικών προωθεί προτάσεις προς το Υπουργικό Συμβούλιο για όσα παιδιά πληρούν τα κριτήρια και αν υπάρχει απάντηση, καθώς η έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως αναφέρει ότι το υπουργείο δεν προωθεί υποθέσεις στο Υπουργικό και καταδικάζει αυτά τα παιδιά σε αβεβαιότητα», σημείωσε σχετικά, προσθέτοντας πως σύμφωνα με στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση της Επιτροπής, μόνο 80 σχετικά αιτήματα έχουν προωθηθεί την τελευταία δεκαετία.
Εκ μέρους του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως, η Θεοδώρα Νάτση ανέφερε ότι η έκθεση του γραφείου εστιάζει στη μη προώθηση της εξέτασης αιτήσεων και όχι στο ζήτημα της ανιθαγένειας εν γένει, διότι εστιάζει στην απόδοση κυπριακής υπηκοότητας. Προσέθεσε ότι καταγράφηκαν 30 και πλέον παράπονα, τα οποία αφορούν παιδιά με έναν Ε/κ γονέα και έναν γονέα από τρίτες χώρες που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Κύπρο.
Εκπροσωπώντας το Υπουργείο Εσωτερικών, η Νατάσα Οικονόμου είπε ότι ο νόμος προβλέπει ότι παιδιά με έστω έναν γονέα Κύπριο πολίτη δικαιούνται ιθαγένεια εκτός αν ο άλλος γονέας έχει εισέλθει ή παραμένει παράνομα στη Δημοκρατία.
Συμπλήρωσε ότι από το 2003 που άνοιξαν τα οδοφράγματα μέχρι σήμερα δόθηκαν γύρω στις 500 εγκρίσεις, ενώ από το 2024 έχουν προωθηθεί 96 περιπτώσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο, οι οποίες ως επί το πλείστον αφορούν Τ/κ, με 760 αιτήσεις Τ/κ που εμπίπτουν στα κριτήρια και 2.885 αιτήσεις Τ/κ που δεν εμπίπτουν στα κριτήρια να εκκρεμούν.
Για το θέμα που εξετάζει η Επιτροπή, είπε ότι 25 περιπτώσεις προωθήθηκαν το 2024 και εγκρίθηκαν προς το συμφέρον των παιδιών, παρότι δεν εμπίπτουν στα κριτήρια, ενώ εκκρεμούν 20 περιπτώσεις με έναν γονέα Ε/κ και έναν υπό καθεστώς παράνομης εισόδου.
Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο κ. Κουκουμάς είπε ότι όπως έχει προκύψει μέσα από τις εκθέσεις και της Επιτρόπου Διοικήσεως και της Επιτρόπου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, «υπάρχει μια απαράδεκτη καθυστέρηση και μια απαράδεκτη γραφειοκρατία».