Κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη είναι πολιτική της κοροϊδίας και της κωλυσιεργίας

7 Min Read


Τη συζήτηση του νομοσχεδίου, που προνοεί την κατάργηση του εισοδηματικού ορίου και του περιουσιακού κριτηρίου, από 1η Ιανουαρίου 2025, για σκοπούς παροχής επιδόματος τέκνου σε οικογένειες με πέντε ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα άρχισε την Τρίτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας.

Σε δήλωση του, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς, αναφέρει ότι «η κοινωνική πολιτική της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη είναι πολιτική της κοροϊδίας και της κωλυσιεργίας». Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, σημειώνει, ότι «αυτό δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς».

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ σημείωσε αναλυτικά:

Πρώτο. Όσον αφορά το νομοσχέδιο που καταργεί τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα τέκνου για τις οικογένειες με πέντε και περισσότερα παιδιά, αυτό δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς. Ένα νομοσχέδιο -που έρχεται 7 μήνες μετά την εξαγγελία του από τον κ. Χριστοδουλίδη, όπως υπέδειξαν και οι εκπρόσωποι των πολύτεκνων οικογενειών- και αφορά λιγότερες από 30 οικογένειες σε όλη την Κύπρο. Είναι αντιληπτό στον καθένα ότι αυτό δεν αποτελεί ούτε δημογραφική, ούτε οικογενειακή πολιτική.

Δεύτερο. Όλοι οι κοινωνικοί φορείς, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, η Επίτροπος Διοικήσεως και η Επίτροπος του Παιδιού συμφωνούν ότι πρέπει να τερματιστεί το απαράδεκτο φαινόμενο να αποκόπτεται το επίδομα μονογονιού όταν ο/η μονογονιός συμβιώσει με άλλο πρόσωπο. Εδώ και χρόνια, το Υφυπουργείο δηλώνει ξανά και ξανά ότι μελετά και διαβουλεύεται για το ζήτημα και θα φέρει νομοσχέδιο. Ο ίδιος ο κ. Χριστοδουλίδης εξήγγειλε πριν ένα χρόνο ότι θα προχωρήσει σε αυτή την αλλαγή. Όμως σήμερα αποκαλύφθηκε η κοροϊδία. Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης δήλωσαν ότι θα μελετηθεί το κόστος μιας τέτοιας αλλαγής και μετά θα αποφασιστεί αν θα προχωρήσει. Με άλλα λόγια, ο κ. Χριστοδουλίδης πρώτα κάνει εξαγγελίες και ύστερα τις μελετά. Το ΑΚΕΛ θα προχωρήσει με τη δική του Πρόταση Νόμου για το θέμα και θα καλέσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις να την στηρίξουν. Και αν ο Πρόεδρος θέλει, ας βγάλει αντισυνταγματική τη δική του εξαγγελία. 

Τρίτο. Συζητήθηκε για τρίτη φορά στην Επιτροπή η Πρόταση Νόμου του ΑΚΕΛ για τα πιστοποιητικά που απαιτούνται για το επίδομα μονογονιού. Αντί όμως να έχουμε επιτέλους την απάντηση της κυβέρνησης επί της πρότασης μας, είχαμε μια νέα εγκύκλιο του Υφυπουργείου για τα απαιτούμενα πιστοποιητικά η οποία δεν διευκολύνει αλλά συγχύζει και δυσκολεύει περισσότερο τους μονογονιούς. Πώς επιλύεται η ταλαιπωρία των μονογονιών με το διάταγμα για αποκλειστική χρήση οικογενειακής στέγης όταν αυτό πολύ δύσκολα βγαίνει και χρεώνεται πολύ πιο ακριβά από τους δικηγόρους; Πώς θα υπάρχει κοινή ένορκη δήλωση όταν οι δύο γονείς βρίσκονται σε διαδικασία διαζυγίου και πολύ συχνά δεν υπάρχει καμιά συνεννόηση; Θα την πληρώνουν τελικά τα παιδιά; Πόσο δύσκολο είναι να κατανοήσει η κυβέρνηση ότι οι μονογονιοί είναι μια από τις ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας -οι μισές είναι στη φτώχεια- και ότι δεν μπορεί να πληρώνουν το τίμημα της γραφειοκρατίας και της κωλυσιεργίας του κράτους.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο που συζητήθηκε σήμερα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αφού στηρίζει τις οικογένειες με 5 εξαρτώμενα τέκνα και άνω.

«Δυστυχώς, παρά την επιμονή μας, δεν έχουμε ενώπιόν μας μια συνολική πολιτική από πλευράς Κυβέρνησης για την επέκταση των εισοδηματικών κριτηρίων, αλλά και του ποσού του επιδόματος τέκνου, καθώς και της φοιτητικής χορηγίας», είπε, εκφράζοντας την άποψη ότι τέτοιες ενέργειες «είναι απαραίτητες λόγω της μεγάλης αύξησης του κόστους ζωής τα τελευταία χρόνια».

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Σενέκης, χαιρέτισε την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου, επισημαίνοντας ότι «η συνετή δημοσιονομική πολιτική της παρούσας Κυβέρνησης δημιουργεί το δημοσιονομικό περιθώριο για να γίνονται σταθερά βήματα προς την κατεύθυνση μιας ευρύτερης δημογραφικής πολιτικής».

Όπως είπε, «θέση του Δημοκρατικού Κόμματος είναι ότι η στήριξη θα πρέπει σταδιακά να επεκταθεί, ώστε να καλύψει και τις οικογένειες με 3 και 4 εξαρτώμενα τέκνα», τόνισε, προσθέτοντας ότι «η ουσιαστική στήριξη της πολυμελούς οικογένειας βεβαίως θα επέλθει μέσω της φορολογικής μεταρρύθμισης που έχει εξαγγείλει η παρούσα Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη».

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο «είναι μια σειρά μέτρων, τα οποία ουσιαστικά γίνονται πράξεις και υιοθετούνται από την Κυβέρνηση και κατατίθενται νομοσχέδια στη Βουλή». Πολύ πρόσφατα, συνέχισε, «με δικές μας προτάσεις έχουμε αυξήσει το επίδομα μητρότητας, έχουμε αυξήσει το επίδομα τοκετού, έχουμε αυξήσει τη γονική άδεια, έχουμε κάνει άλλες ρυθμίσεις στο επίδομα τέκνου».

Ανέφερε περαιτέρω ότι «πρέπει αυτή η πολιτεία να πάρει γενναιόδωρες αποφάσεις έτσι ώστε να στηριχθούν οι οικογένειες στην πράξη, μακριά από συνθήματα και λαϊκισμό και ευχολόγια».

«Εμείς συνεχίζουμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας να προτείνουμε πολιτικές, οι οποίες υιοθετούνται, έρχονται ενώπιόν μας στη Βουλή, ψηφίζονται και με αυτόν τον τρόπο στηρίζουμε τις κυπριακές οικογένειες», κατέληξε.



Share This Article