Η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη είναι πολιτική της κοροϊδίας και της κωλυσιεργίας, ανέφερε χθες ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Κουκουμάς μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας όπου εξετάστηκαν μια σειρά από ζητήματα που αφορούν το επίδομα τέκνου, αλλά και τα επιδόματα που λαμβάνουν οι μονογονιοί.
Όσον αφορά το νομοσχέδιο που καταργεί τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα τέκνου για τις οικογένειες με πέντε και περισσότερα παιδιά, αυτό δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς, είπε ο Γιώργος Κουκουμάς. «Ένα νομοσχέδιο -που έρχεται 7 μήνες μετά την εξαγγελία του από τον κ. Χριστοδουλίδη, όπως υπέδειξαν και οι εκπρόσωποι των πολύτεκνων οικογενειών- και αφορά λιγότερες από 30 οικογένειες σε όλη την Κύπρο, είναι αντιληπτό στον καθένα ότι αυτό δεν αποτελεί ούτε δημογραφική, ούτε οικογενειακή πολιτική».

Επίσης, όπως τόνισε ο Γιώργος Κουκουμάς, όλοι οι κοινωνικοί φορείς, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, η Επίτροπος Διοικήσεως και η Επίτροπος του Παιδιού συμφωνούν ότι πρέπει να τερματιστεί το απαράδεκτο φαινόμενο να αποκόπτεται το επίδομα μονογονιού όταν ο/η μονογονιός συμβιώσει με άλλο πρόσωπο. «Εδώ και χρόνια, το Υφυπουργείο δηλώνει ξανά και ξανά ότι μελετά και διαβουλεύεται για το ζήτημα και θα φέρει νομοσχέδιο. Ο ίδιος ο κ. Χριστοδουλίδης εξήγγειλε πριν ένα χρόνο ότι θα προχωρήσει σε αυτή την αλλαγή. Όμως σήμερα αποκαλύφθηκε η κοροϊδία. Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης δήλωσαν ότι θα μελετηθεί το κόστος μιας τέτοιας αλλαγής και μετά θα αποφασιστεί αν θα προχωρήσει. Με άλλα λόγια, ο κ. Χριστοδουλίδης πρώτα κάνει εξαγγελίες και ύστερα τις μελετά. Το ΑΚΕΛ θα προχωρήσει με τη δική του Πρόταση Νόμου για το θέμα και θα καλέσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις να την στηρίξουν. Και αν ο Πρόεδρος θέλει, ας βγάλει αντισυνταγματική τη δική του εξαγγελία».
Ακόμη χθες συζητήθηκε για τρίτη φορά στην Επιτροπή η Πρόταση Νόμου του ΑΚΕΛ για τα πιστοποιητικά που απαιτούνται για το επίδομα μονογονιού. Ωστόσο, όπως είπε ο Γιώργος Κουκουμάς, αντί να απαντήσει η κυβέρνηση επί της πρότασης, έστειλε νέα εγκύκλιο του Υφυπουργείου Πρόνοιας για τα απαιτούμενα πιστοποιητικά, η οποία δεν διευκολύνει, αλλά συγχύζει και δυσκολεύει περισσότερο τους μονογονιούς. «Πώς επιλύεται η ταλαιπωρία των μονογονιών με το διάταγμα για αποκλειστική χρήση οικογενειακής στέγης όταν αυτό πολύ δύσκολα βγαίνει και χρεώνεται πολύ πιο ακριβά από τους δικηγόρους; Πώς θα υπάρχει κοινή ένορκη δήλωση όταν οι δύο γονείς βρίσκονται σε διαδικασία διαζυγίου και πολύ συχνά δεν υπάρχει καμιά συνεννόηση; Θα την πληρώνουν τελικά τα παιδιά; Πόσο δύσκολο είναι να κατανοήσει η κυβέρνηση ότι οι μονογονιοί είναι μια από τις ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας -οι μισές είναι στη φτώχεια- και ότι δεν μπορεί να πληρώνουν το τίμημα της γραφειοκρατίας και της κωλυσιεργίας του κράτους;» διερωτήθηκε ο Γ. Κουκουμάς.