Πλήρη διαφάνεια και εφαρμογή δεοντολογίας ζητούν οι γιατροί

6 Min Read


Στην Αστυνομία για διερεύνηση τυχόν ποινικών αδικημάτων βρίσκεται η υπόθεση του γιατρού του ΟΚΥπΥ, ο οποίος φέρεται να ζήτησε παράνομα χρήματα από ασθενείς για παροχή υπηρεσιών. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, Κυριακή Λαμπριανίδου, έχουν ήδη ληφθεί οι πρώτες καταθέσεις.

Όπως ανέφερε η κα Λαμπριανίδου, την προηγούμενη εβδομάδα στάλθηκε κοντά τους επιστολή για διερεύνηση των ισχυρισμών για πιθανή διάπραξη ποινικών αδικημάτων, σημειώνοντας ότι ήδη το ΤΑΕ του Αρχηγείου Αστυνομίας ξεκίνησε τις ανακρίσεις.

Εξήγησε ότι η έρευνα βρίσκεται «σε πολύ πρώιμο στάδιο», για να προσθέσει ότι λήφθηκαν οι πρώτες καταθέσεις και θα ληφθούν στην πορεία και άλλες.
Σημειώνεται ότι το θέμα είδε το φως της δημοσιότητας μετά από καταγγελία συγγενών του ασθενούς στο Υπουργείο Υγείας.

Το θέμα παραπέμφθηκε άμεσα στο Πειθαρχικό Συμβούλιο και στο Διοικητικό Συμβούλιο ΟΚΥπΥ, τα οποία μετά και από νομική γνωμάτευση αποφάσισαν τον άμεσο τερματισμό των υπηρεσιών τού εν λόγω γιατρού.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ πως εναπόκειται πλέον στην Αστυνομία να διερευνήσει κατά πόσο προκύπτουν ποινικά αδικήματα εναντίον του. Επίσης, είπε πως το αν θα ανακληθεί η άδειά του είναι θέμα του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και το κατά πόσο θα βγει εκτός ΓεΣΥ αφορά τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας. Ο Ελλαδίτης γιατρός εργαζόταν στον ΟΚΥπΥ για ένα χρόνο, χωρίς να έχει ολοκληρώσει τη δεκαοκτάμηνη δοκιμαστική περίοδο.

Καταδικάζουν ΠΑΣΥΚΙ και ΠΙΣ και ζητούν εφαρμογή της δεοντολογίας

Tην ανάγκη για πλήρη διαφάνεια και αυστηρή εφαρμογή των κανόνων δεοντολογίας που διέπουν το ιατρικό επάγγελμα, καθώς και την αναγκαιότητα αυστηρού και πολυεπίπεδου ελέγχου του Συστήματος Υγείας από τους αρμοδίους φορείς, τονίζει η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) με αφορμή την υπόθεση του γιατρού.

Σε ανακοίνωσή της η ΠΑΣΥΚΙ καταδικάζει «πλήρως και κατηγορηματικά τα φαινόμενα χρηματισμού και διαφθοράς ιατρών» και διαβεβαιώνει την κοινωνία πως η συντριπτική πλειοψηφία των ιατρών εργάζεται καθημερινά με επαγγελματισμό, αφοσίωση και σεβασμό προς τους ασθενείς.

«Η διατήρηση της εμπιστοσύνης του κοινού», σημειώνει, «αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και γι’ αυτό ζητούμε την αυστηρή αντιμετώπιση οποιασδήποτε ενέργειας που θίγει το κύρος του ιατρικού λειτουργήματος και τη σχέση του ιατρού με τους ασθενείς».

Η ηθική και επαγγελματική ακεραιότητα αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της ιατρικής δεοντολογίας, τονίζει ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), ο οποίος καταδικάζει απερίφραστα οποιαδήποτε μορφή οικονομικής ή άλλης εκμετάλλευσης ασθενών από οποιονδήποτε και αν αυτή προέρχεται.

«Ως θεσμός», αναφέρει, «οφείλουμε να διαφυλάξουμε το κύρος και την αξιοπιστία του ιατρικού επαγγέλματος από μεμονωμένα περιστατικά που δυστυχώς επιχειρούν να αμαυρώσουν την επιστημονική αξιοπρέπεια της ιατρικής κοινότητας».

Διαβεβαιώνει, τέλος, ότι ο ΠΙΣ διαθέτει τις αναγκαίες δομές και τα αρμόδια όργανα για τη διερεύνηση οποιασδήποτε υπόθεσης που ενδέχεται να συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα.

Η ΟΣΑΚ καλεί τους πολίτες να καταγγέλλουν φαινόμενα χρηματισμού

Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) καταδικάζει απερίφραστα κάθε φαινόμενο χρηματισμού και διαφθοράς στον τομέα της Υγείας. Τέτοιες, όπως αναφέρει, πρακτικές πλήττουν την αξιοπιστία του συστήματος υγείας, υπονομεύουν τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ ασθενών και επαγγελματιών υγείας και αντιβαίνουν στις αρχές της ισοτιμίας και της διαφάνειας. «Η περίπτωση του γιατρού που φέρεται να έχει ζητήσει παράνομα χρήματα από τους γονείς ασθενούς του αλλά και οι υπόλοιπες καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, σαφώς και προκαλούν προβληματισμό και ανησυχία. Ωστόσο θεωρούμε ότι πρέπει να αποτελέσουν την αφορμή για λήψη μέτρων από πλευράς των αρμοδίων Αρχών και ταυτόχρονα πρέπει να δώσουν και στους πολίτες το μήνυμα ότι μόνο με τη δική τους συνεργασία και συμβολή θα καταστεί δυνατό να εξαλειφθούν τέτοια φαινόμενα. Οι ασθενείς πρέπει να νιώθουν ασφάλεια αλλά και υποχρέωση να καταγγέλλουν κάθε περιστατικό απόπειρας χρηματισμού για να εξαλειφθούν τέτοια φαινόμενα στη χώρα μας»
Επισημαίνεται το γεγονός ότι κανένας γιατρός ή άλλος επαγγελματίας Υγείας που είναι συμβεβλημένος με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και προσφέρει υπηρεσίες μέσω του ΓεΣΥ δεν έχει το δικαίωμα να ζητά και να παίρνει χρήματα από ασθενείς ή συγγενείς ασθενών, πέραν των καθορισμένων από τους Κανονισμούς συμπληρωμών και συνεισφορών.
Καταγγελίες μπορούν να υποβάλλονται στο Παρατηρητήριο Δικαιωμάτων των Ασθενών της ΟΣΑΚ, καλώντας στο 1403 και στον ΟΑΥ στο 1700.



Share This Article