Επιστολή στους κτηνοτρόφους των Κάτω Πολεμιδιών με την οποία τους ζητείται να εγκαταλείψουν την περιοχή εντός 30 ημερών, έστειλε στις 9 Ιανουαρίου η Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, χωρίς μάλιστα να έχει εφαρμοστεί κάποιο σχέδιο στήριξης και χωρίς να υποδειχθεί άλλος χώρος για τη μετακίνησή τους. Αναγκάζοντας έτσι την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων να παρέμβει με τη χθεσινή συζήτηση επί του θέματος και την Υπηρεσία να αποσύρει τελικά την επιστολή-προειδοποίηση.
Επηρεάζονται περίπου 20 κτηνοτροφικές μονάδες, οι οποίες έχουν εγκατασταθεί από το 1976 στην περιοχή και δραστηριοποιούνταν νόμιμα εκεί μέχρι να φτάσει κοντά τους η οικιστική περιοχή και το κράτος να αποφασίσει να τους διώξει.
Ο πρόεδρος της επιτροπής και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, υπέδειξε κατά τη συνεδρία ότι «πρόκειται για μια απαράδεκτη ενέργεια, ενδεικτική της προχειρότητας και της ασέβειας προς τον πρωτογενή τομέα στον τόπο μας».
Επεσήμανε πως δεν γίνεται να στέλνονται επιστολές χωρίς διαβούλευση με τους κτηνοτρόφους και τις Τοπικές Αρχές. Ζήτησε ενημέρωση από το Υπουργείο Γεωργίας όταν καθοριστούν συναντήσεις με τους κτηνοτρόφους και έκθεση του Τμήματος Γεωργίας για τον αριθμό των κτηνοτρόφων και των ζώων που επηρεάζονται.
Επίσης, ο Ν. Κέττηρος χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το γεγονός ότι την εντολή για την επιστολή έδωσε στην προϊσταμένη της Λεμεσού το Υπουργείο Γεωργίας, το οποίο, όπως σημείωσε, «έπρεπε να είναι ο θεματοφύλακας των αγροτών, των γεωργών και των κτηνοτρόφων», προσθέτοντας ότι έδωσε την οδηγία πριν καν παρουσιάσει σχέδια για τη μετακίνηση των κτηνοτρόφων.
Συμπλήρωσε ότι το Υπουργείο Γεωργίας έχει πει ότι περιμένει το σχέδιο το οποίο ζήτησε να εγκριθεί από τις Βρυξέλλες εδώ και πολύ καιρό για να κάνει διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους και να αποφασιστεί πού θα μετακινηθούν, αλλά και για την αποζημίωση την οποία θα λάβουν για να μετακινηθούν στο χώρο που θα πάνε.
«Έχουμε λάβει τη δέσμευσή τους ότι δεν θα κινηθούν εναντίον των ανθρώπων αυτών μέχρι να παρουσιάσουν σχέδια, να κάνουν διαβουλεύσεις και με τους ίδιους και με τις αγροτικές οργανώσεις».
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης ζήτησε κεντρικό κρατικό σχεδιασμό για τον ορισμό πολεοδομικών ζωνών.
Οι εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων ζήτησαν μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη πολιτική και στρατηγική του κράτους, ώστε να ορίσει καινούργιες κτηνοτροφικές ζώνες. Σημείωσαν δε ως προς τις επιδοτήσεις ότι αφορούν αποτίμηση της αξίας των υποστατικών από τις κρατικές υπηρεσίες, χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν και η διάσταση της απώλειας εισοδήματος των κτηνοτρόφων. Ο εκπρόσωπος των επηρεαζόμενων κτηνοτρόφων στην περιοχή την Πολεμιδιών είπε ότι ενώ όλοι τους ήταν από την αρχή νόμιμοι με άδειες πολεοδομίας και λειτουργίας, βρέθηκαν σήμερα «παράνομοι και πρόσφυγες».