Στις 20 Ιανουαρίου, η ολοµέλεια του Ευρωκοινοβουλίου συζήτησε την ανάγκη για κλιµατική δράση για την καταπολέµηση της υπερθέρµανσης του πλανήτη, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο 2024, το οποίο έχει καταγραφεί ως το θερµότερο έτος.
Πώς δηµιουργούνται τα αέρια του θερµοκηπίου που προκαλούν την υπερθέρµανση του πλανήτη; Μα φυσικά από την ανθρώπινη υπερεκµετάλλευση φυσικών πόρων και τη δηµιουργία τόνων αποβλήτων και αερίων. Τα απόβλητα αυτά καταλήγουν κυρίως σε υδάτινα οικοσυστήµατα απειλώντας αφενός την παγκόσµια βιοποικιλότητα και αφετέρου την υγεία του ανθρώπου.
Και τι κάνει η ΕΕ γι’ αυτό; Αντί να δώσει έµφαση στους περιβαλλοντικούς στόχους που έχει θέσει για το 2030 και το 2050 δίνοντας κίνητρα στους πολίτες και αυξάνοντας τις χρηµατοδοτήσεις, µειώνει τα κονδύλια για την προστασία του περιβάλλοντος και αυξάνει τις επενδύσεις στην πολεµική βιοµηχανία.
Για την οµάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς είναι ξεκάθαρο πως απαιτούνται νέες πολιτικές οικονοµικής και κοινωνικής ανάπτυξης, µε στόχο την αειφόρο ανάπτυξη προς όφελος των λαών και τον τερµατισµό της εκµετάλλευσης του περιβάλλοντος προς εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συµφερόντων. Ο πράσινος καπιταλισµός που εξοντώνει οικονοµικά τους λαούς και επιβραβεύει µε πακτωλό χρηµάτων τους κύριους ρυπαντές, ως “πράσινα µονοπώλια”, δεν µπορεί να συνεχιστεί.
Στην οµιλία του ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου, επεσήµανε πως όλος ο κόσµος πλήττεται από ξηρασίες, καταιγίδες και καύσωνες που οδηγούν σε απώλειες ζωής, φυσικού περιβάλλοντος και περιουσίας. Η κατάσταση δε, στην Κύπρο, αλλά και σε όλα τα άλλα κράτη-µέλη του Νότου είναι δραµατική. Οι κύριες επιπτώσεις είναι η µείωση της διαθεσιµότητας νερού και της απόδοσης των καλλιεργειών, οι αυξανόµενοι κίνδυνοι ξηρασίας και απώλειας βιοποικιλότητας, οι δασικές πυρκαγιές και οι καύσωνες.
Ωστόσο, όπως υπογράµµισε ο κ. Γεωργίου, «µε το άκουσµα της φράσης “πράσινη Ευρώπη” αρχίζει µια µουρµούρα για το από πού θα προέλθουν τα χρήµατα για να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος. ∆εν γίνεται, όµως, το ίδιο όταν ο κύριος Ντράγκι και η κυρία Ούρσουλα Φον ντερ Λέιεν δεσµεύουν τον πλούτο και το µέλλον των επόµενων γενιών για την άµυνα και τη στρατιωτικοποίηση. Εκεί υπάρχουν λεφτά… και, αν χρειαστεί τα κόβουµε από το περιβάλλον και το κοινωνικό κράτος». Ο κ. Γεωργίου τόνισε πως «το µεγαλύτερο εµπόδιο για την καταπολέµηση της κλιµατικής αλλαγής ονοµάζεται ελλιπής ηγεσία… Και µέχρι να βρούµε λύση σε αυτό το πρόβληµα δεν θα καταφέρουµε ποτέ να µετατρέψουµε την όποια πρόοδο έχουµε επιτύχει σε ένα διαρκές πλαίσιο». Κλείνοντας, ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ τόνισε την ανάγκη να ληφθούν άµεσα µέτρα ώστε να µη γίνουµε η γενιά που ενώ αισθάνθηκε πρώτη απ’ όλους τον καταστροφικό αντίκτυπο της κλιµατικής αλλαγής, εντούτοις δεν έκανε τίποτα για αυτό.