Δεν υπάρχει περίπτωση να μειωθούν οι θέσεις που προσφέρονται με τις Παγκύπριες εξετάσεις ούτε και μειώνονται τα προγράμματα των δημόσιων Πανεπιστημίων, υπογράμμισε μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Τάσος Χριστοφίδης. Εξήγησε ότι τα ξενόγλωσσα προγράμματα θα λειτουργούν αυτόνομα και το κόστος τους που αφορά την πρόσληψη προσωπικού και όλα τα υπόλοιπα έξοδα θα καλύπτονται από τα δίδακτρα, καθώς και ότι οι καθηγητές στα ξενόγλωσσα προγράμματα δεν θα είναι οι ίδιοι με εκείνους που διδάσκουν στα ελληνόφωνα προγράμματα.
Εξάλλου, είπε ο κος Χριστοφίδης ανέφερε ότι οι θέσεις που προσφέρονται στο δημόσια Πανεπιστήμια αποφασίζονται από το υπουργικό συμβούλιο. Διερωτήθηκε επίσης γιατί τώρα αυτή η αντίδραση αφού το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από το 2016 και επανέλαβε ότι οι αντιδράσεις είναι θεμιτές, είπε, αλλά ο εκβιασμός είναι και κακό μήνυμα και προς τα ίδια τα παιδιά.
Να κατοχυρωθούν όλα όσα αφορούν τη λειτουργία των ξενόγλωσσων προγραμμάτων από τα δημόσια πανεπιστήμια στη νομοθεσία, ώστε να μην υπάρχουν κενά στον τρόπο που θα λειτουργήσουν, υπογράμμισε μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας γονέων Μέσης Λοϊζος Κωνσταντίνου. Αν απαντηθούν και κατατεθούν γραπτώς όλα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, πρόσθεσε. Ξεκαθάρισε ότι οι γονείς δεν έχουν πει ποτέ ότι είναι εναντίον των ξενόγλωσσων προγραμμάτων είτε από ξένα Πανεπιστήμια είτε από τα Δημόσια. Η μεγάλη μας ένσταση και ενδοιασμός, πρόσθεσε, είναι εάν το 2016 ψηφίστηκε η νομοθεσία για τα ξενόγλωσσα γιατί δεν συζητήθηκαν και οι διαδικασίες πρόσβασης. Ξενίζει, είπε, το «εσείς ψηφίστε τα και μην ανησυχείτε». Ο κος Κωνσταντίνου σημείωσε ότι οι γονείς ανησυχούν και ζητούν να ψηφιστούν νόμοι για τα ξενόγλωσσα προγράμματα στα δημόσια νοσηλευτήρια, ώστε να μην υπάρχουν κενά στη νομοθεσία και να διασφαλίζονται οι θέσεις και οι διαδικασίες. Ανησυχούμε, είπε, ακόμα και αν υπάρχουν αγνές προθέσεις καθώς προφορικοί νόμοι δεν υπάρχουν.