Νόμιμη η απέλαση Ευρωπαίου πολίτη για σεξουαλικά αδικήματα

4 Min Read


Το Διοικητικό Δικαστήριο επικύρωσε την απέλαση Ευρωπαίου πολίτη, ο οποίος είχε καταδικαστεί για βιασμό, διαφθορά ανήλικης γυναίκας και σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκου, κρίνοντας ότι συνιστά πραγματική και σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια. Η απόφαση ελήφθη κατόπιν επανεκδίκασης της υπόθεσης, ύστερα από αποσαφήνιση νομικού ερωτήματος από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, που έκρινε ότι η φύση και η σοβαρότητα του αδικήματος μπορούν να δικαιολογήσουν την απέλαση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας, η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου ημερομηνίας 31 Ιανουαρίου 2025, έκρινε ότι τα διατάγματα κράτησης και απέλασης Ευρωπαίου πολίτη, είναι νόμιμα και ως τέτοια επικυρώνονται. Η επανεκδίκαση της υπόθεσης έγινε κατόπιν ευρημάτων και οδηγιών του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, ημερομηνίας 15 Ιανουαρίου 2025.

Όπως αναφέρεται, τα ευρήματα αυτά, ήταν η καταφατική απάντηση που το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο έδωσε στο νομικό ερώτημα που έθεσε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας ως προς το κατά πόσον η ύπαρξη ποινικής καταδίκης μπορεί να δικαιολογήσει τη λήψη του μέτρου της απέλασης Ευρωπαίου πολίτη, εάν, από τις περιστάσεις που οδήγησαν στην καταδίκη, προκύπτει τέτοια συμπεριφορά η οποία συνιστά «πραγματική, ενεστώσα και αρκούντως σοβαρή απειλή σε βάρος θεμελιώδους συμφέροντος της κοινωνίας».

Το νομικό ερώτημα ηγέρθη εξαιτίας της προηγούμενης ακύρωσης των συγκεκριμένων διαταγμάτων από το Διοικητικό Δικαστήριο και το Εφετείο, στη βάση ότι προηγούμενες καταδίκες Ευρωπαίου πολίτη δεν μπορούν να αποτελέσουν από μόνες τους λόγο απέλασης, αφού η σοβαρότητα του αδικήματος δεν είναι διακριτό στοιχείο από την καταδίκη. Εξετάζοντας το ερώτημα, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο συμφώνησε με τις περί του αντιθέτου νομικές θέσεις του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας διατάσσοντας επανεκδίκαση της υπόθεσης καθώς, όπως ανέφερε, το Κράτος θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη σωρευτικά όλα τα σχετικά δεδομένα για να καταλήξει στο ζητούμενο – μεταξύ αυτών, τη φύση και τη σοβαρότητα του αδικήματος, αλλά και τις συνθήκες τέλεσής του.

Στο πλαίσιο της επανεκδίκασης, το Διοικητικό Δικαστήριο, υπό νέα σύνθεση, καθοδηγούμενο από τη σχετική αυτή απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου και από αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έκρινε ότι οι αρμόδιες Αρχές αιτιολόγησαν πλήρως την απόφασή τους ότι ο αιτητής συνιστά ενεστώσα, πραγματική και σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια.

Σημείωσε ότι «ως υπεδείχθη από την απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, το καθήκον των δικαστικών αρχών είναι να λαμβάνουν υπόψη κατά πόσο τα αδικήματα τα οποία οδήγησαν στην εν λόγω ποινική καταδίκη, εντάσσονται στα αδικήματα της ιδιαίτερα σοβαρής εγκληματικότητας -με διασυνοριακή διάσταση- της ΕΕ, η οποία απορρέει από τη φύση ή τις επιπτώσεις των αδικημάτων αυτών, ως ήταν τα αδικήματα τα οποία διέπραξε ο αιτητής».

Την υπόθεση χειρίστηκαν η Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Γιάννα Χατζηχάννα, και η Δικηγόρος της Δημοκρατίας Α’ Κάτια Χατζηδημητρίου.



Share This Article