Οξύμωρο να επιτρέπεται η ψήφος στα 17, αλλά να απαγορεύεται ο μαθητικός συνδικαλισμός

4 Min Read


Η συζήτηση επί των προτεινόμενων τροποποιήσεων των εκλογικών νόμων ξεκίνησε χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, με τους βουλευτές να αντιμετωπίζουν θετικά την αυτόματη εγγραφή στους καταλόγους, αλλά να εκφράζονται προβληματισμοί για την ψήφο στα 17 έτη.

Κατά τη συνεδρία τέθηκαν τα ζητήματα που αφορούν στο δικαίωμα ψήφου στο 17ο έτος ηλικίας, στην αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους και στον καθορισμό ορίου θητειών, σχετικά με ευρωβουλευτές.

Η απόκτηση δικαιώματος ψήφου στα 17 επί της αρχής έτυχε θετικής υποδοχής, ωστόσο εκφράστηκαν έγκυρες και σημαντικές απόψεις αναφορικά με το πώς αυτό το δικαίωμα αποκτά ουσιαστικό περιεχόμενο. Όπως δήλωσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, «ως ΑΚΕΛ θεωρούμε απαραίτητο, ανεξαρτήτως της θετικής μας τοποθέτησης επί της ουσίας, όπως οι 17χρονοι μαθητές και μαθήτριες αποκτήσουν τη δυνατότητα ενημέρωσης και για την εκλογική διαδικασία και για τους υποψήφιους και τις πολιτικές τους θέσεις. Για αυτό και θεωρούμε οξύμωρο να δίνουμε αυτό το δικαίωμα και ορθώς το δίνουμε, αλλά την ίδια ώρα να υπάρχουν απαγορεύσεις αναφορικά με τον μαθητικό συνδικαλισμό και με την εμπλοκή των ίδιων των μαθητών στα πεπραγμένα των σχολείων τους».

Πρόσθεσε ότι τέθηκαν και άλλα ζητήματα, «όπως για παράδειγμα το επιχείρημα, που είναι επίσης ορθό, ότι ενώ παρέχεται το δικαίωμα του εκλέγειν στο 17ο έτος, οι ίδιοι οι 17χρονοι δεν μπορούν να μπουν σε συμβάσεις ως πολίτες της Δημοκρατίας».

Αναφορικά με την αυτόματη εγγραφή, σημείωσε ότι τυγχάνει μιας ευρείας αποδοχής και ότι αποτελεί θέση του ΑΚΕΛ και άλλων πολιτικών δυνάμεων εδώ και χρόνια και τα κωλύματα που υπήρχαν από την κυβέρνηση ήταν καθαρά τεχνολογικά και τεχνικά. Εκτίμησε ότι τώρα που η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να την εφαρμόσει, η αυτόματη εγγραφή θα υπερψηφιστεί ομόφωνα, με βάση βεβαίως και κριτήρια που να διασφαλίζουν το αδιάβλητο των εκλογών.

Για το πλαφόν στις θητείες για τις ευρωεκλογές, υπέδειξε ότι πρέπει να υπάρχει όριο το οποίο θα συζητηθεί στην Επιτροπή. Ανάλογα ζητήματα που αφορούν τους βουλευτές είναι ενώπιον της Επιτροπής Νομικών και θα γίνει προσπάθεια να ενοποιηθεί η συζήτηση.

Στην επόμενη συνεδρία η Επιτροπή θα εξετάσει επίσης την πρόταση της ΕΔΕΚ για βουλευτές επικρατείας, καθώς και τη διεύρυνση δικαιωμάτων ψήφου σε εκ μητρογονίας πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το σύστημα του Αρχείου Πληθυσμού, 92.129 Κύπριοι πολίτες ηλικίας 17 ετών και άνω θα πληρούσαν τα κριτήρια για αυτόματη εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο, αν οι αλλαγές εφαρμόζονταν σήμερα. Στο σενάριο που δεν ψηφιζόταν η μείωση του ηλικιακού ορίου στα 17 έτη, και παρέμενε στα 18 έτη, ο αριθμός των πολιτών που θα πληρούσαν τα κριτήρια για αυτόματη εγγραφή ανέρχεται στις 85.235.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, δήλωσε ότι «πρόθεση της κυβέρνησης είναι να απλοποιηθεί η εκλογική διαδικασία και να διευκολυνθούν οι πολίτες κατά την άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν».
Σημείωσε, ακόμη, ότι με βάση τον υφιστάμενο εκλογικό κατάλογο, εάν οι βουλευτικές εκλογές διενεργούνταν σήμερα, δεν θα υπήρχε διαφοροποίηση στην κατανομή των εδρών ανά επαρχία.



Share This Article