Του Καλλή Αντούνα
Η ανάκληση των ελαττωματικών αερόσακων της Takata θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες και πιο δαπανηρές ανακλήσεις στην ιστορία της αυτοκινητοβιομηχανίας. Πρόκειται για μια σοβαρή υπόθεση που προκάλεσε διεθνείς ανησυχίες λόγω των θανάτων και των τραυματισμών που συνδέθηκαν με την έκρηξη των αερόσακων.
Η Takata Corporation, ιδρυθείσα το 1933 στην Ιαπωνία, ξεκίνησε την παραγωγή αερόσακων τη δεκαετία του 1980. Το 2001, η Isuzu εξέδωσε την πρώτη ανάκληση αερόσακων Takata μετά από περιστατικό έκρηξης του αερόσακου. Το 2004, αναφέρθηκε το πρώτο περιστατικό έκρηξης σε όχημα Honda στις ΗΠΑ, με την εταιρεία να θεωρεί το συμβάν μεμονωμένο. Ωστόσο, τα επόμενα χρόνια, πολλαπλά περιστατικά οδήγησαν σε διαδοχικές ανακλήσεις. Το 2008, η Honda ανακάλεσε 3.940 οχήματα λόγω ελαττωματικών αερόσακων. Μέχρι το 2013, οι ανακλήσεις επεκτάθηκαν σε 3,6 εκατομμύρια οχήματα παγκοσμίως. Το 2015, η Takata ανακοίνωσε την ανάκληση 34 εκατομμυρίων αερόσακων, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη ανάκληση στην ιστορία.

Μαζικές ανακλήσεις και πτώχευση
Το σκάνδαλο με τους αερόσακους Takata ξεκίνησε όταν αποκαλύφθηκε ότι οι αερόσακοι που παρήγαγε η ιαπωνική εταιρεία μπορούσαν να εκραγούν με υπερβολική δύναμη κατά την ενεργοποίησή τους, εκτοξεύοντας μεταλλικά θραύσματα μέσα στην καμπίνα του αυτοκινήτου. Το πρόβλημα προκλήθηκε από ένα ελαττωματικό προωθητικό χημικό (νιτρικό αμμώνιο), το οποίο γινόταν ασταθές με την πάροδο του χρόνου, ειδικά σε συνθήκες υψηλής υγρασίας και θερμοκρασίας.
Από το 2013 έως σήμερα, περισσότερα από 67 εκατομμύρια οχήματα στις ΗΠΑ και πάνω από 100 εκατομμύρια παγκοσμίως έχουν ανακληθεί για αντικατάσταση των προβληματικών αερόσακων. Η ανάκληση επηρεάζει μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες όπως οι Honda, Toyota, BMW, Ford και General Motors.
Το 2017, η Takata κήρυξε πτώχευση μετά τη συσσώρευση χρεών ύψους άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η εταιρεία εξαγοράστηκε από την Key Safety Systems, μια εταιρεία που εδρεύει στις ΗΠΑ και διατήρησε την παραγωγή ασφαλών προϊόντων.

Νομικές συνέπειες και αποζημιώσεις
Η Takata παραδέχθηκε την ενοχή της για εγκληματική συμπεριφορά το 2017 και συμφώνησε να καταβάλει πρόστιμο ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, εκ των οποίων τα 850 εκατομμύρια προορίζονταν για αποζημιώσεις αυτοκινητοβιομηχανιών.
Λήψη μέτρων για αντιμετώπιση του προβλήματος
Από το 2014, όταν δημοσιοποιήθηκε το ζήτημα των ελαττωματικών αερόσακων Takata, πολλές χώρες είχαν λάβει σημαντικά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Συγκεκριμένα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Νοέμβριο του 2014, η Εθνική Υπηρεσία Οδικής Ασφάλειας (NHTSA) διέταξε την ανάκληση εκατομμυρίων οχημάτων με ελαττωματικούς αερόσακους Takata, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη ανάκληση στην ιστορία των ΗΠΑ. Τρία χρόνια αργότερα, η Takata δήλωσε ένοχη σε κατηγορίες για εγκληματική συμπεριφορά και συμφώνησε να πληρώσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε πρόστιμα και αποζημιώσεις.
Στην Ιαπωνία, τον Δεκέμβριο του 2015, η ιαπωνική κυβέρνηση ζήτησε από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να επιταχύνουν τις ανακλήσεις και να αντικαταστήσουν τους ελαττωματικούς αερόσακους το συντομότερο δυνατό. Έξι μήνες αργότερα, οι ιαπωνικές Αρχές ανακοίνωσαν την επέκταση των ανακλήσεων, προσθέτοντας εκατομμύρια οχήματα στη λίστα των επηρεαζόμενων.
Στην Αυστραλία, τον Φεβρουάριο του 2018 η αυστραλιανή κυβέρνηση εξέδωσε υποχρεωτική ανάκληση για περίπου 2,7 εκατομμύρια οχήματα με αερόσακους Takata, απαιτώντας την αντικατάστασή τους έως το τέλος του 2020. Τον Δεκέμβριο του 2020, η προθεσμία για την αντικατάσταση των ελαττωματικών αερόσακων έληξε, με την κυβέρνηση να αναφέρει ότι το 99,9% των επηρεαζόμενων αερόσακων είχαν αντικατασταθεί.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Ιούνιο του 2015, ηΕυρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε προειδοποιήσεις μέσω του συστήματος RAPEX για τα επικίνδυνα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των αερόσακων Takata, ενημερώνοντας τα κράτη-μέλη για την ανάγκη ανακλήσεων. Τη διετία 2015-2017, διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, συνεργάστηκαν με τους κατασκευαστές αυτοκινήτων για την ανάκληση των επηρεαζόμενων οχημάτων και την ενημέρωση των καταναλωτών.

Το σκάνδαλο φτάνει στο νησί μας
Στην Κύπρο, το ζήτημα των ελαττωματικών αερόσακων Takata ήρθε στο προσκήνιο μετά από δύο σοβαρά περιστατικά: το θάνατο του Κυριάκου Όξινου (Ιανουάριος 2023) και της Στυλιανής Γιωργαλλή (Οκτώβριος 2024).
Ο 24χρονος Κυριάκος έχασε τη ζωή του σε τροχαίο, όπου διαπιστώθηκε ότι ο θάνατός του προκλήθηκε από την έκρηξη του ελαττωματικού αερόσακου, ο οποίος εκτόξευσε μεταλλικά θραύσματα. Η 19χρονη Στυλιανή απεβίωσε σε τροχαίο, με τις Αρχές να εξετάζουν το ενδεχόμενο ο θάνατός της να οφείλεται επίσης σε ελαττωματικό αερόσακο Takata. Μετά από αυτά τα περιστατικά, αναδείχθηκε ότι περίπου 12.000 οχήματα που εισήχθησαν ως καινούργια στην Κύπρο ενδέχεται να διαθέτουν τους ελαττωματικούς αερόσακους.
Το 2018, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή είχε εκδώσει προειδοποιήσεις μέσω του συστήματος RAPEX για ανακλήσεις οχημάτων με αερόσακους Takata.

Ποιες είναι άραγε οι ευθύνες των τεσσάρων τελευταίων υπουργών;
Αξίζει να σημειωθεί πως μετά από αποκαλύψεις διαπιστώθηκε πως το Τμήμα Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ) είχε στα χέρια του εγκύκλιο, ημερομηνίας 21 Μαρτίου 2017, σύμφωνα με την οποία το ΤΟΜ καθόρισε τη διαδικασία που θα ακολουθείται για τις ανακλήσεις οχημάτων. Δεν καθόρισε, ωστόσο, ποιος θα φέρει την ευθύνη για την πληροφόρηση των ιδιοκτητών μεταχειρισμένων οχημάτων από τρίτες χώρες όπως Ιαπωνία και Σιγκαπούρη, σε περίπτωση ανάκλησης ελαττωματικών και επικίνδυνων εξαρτημάτων. Αποτέλεσμα χιλιάδες ιδιοκτήτες μεταχειρισμένων οχημάτων από τρίτες χώρες να βρίσκονται σε πλήρη άγνοια για τους αερόσακους Takata.
Κατά την επίμαχη αυτή περίοδο έως και σήμερα, κατά την οποία δεν λήφθηκαν μέτρα σχετικά με τις ανακλήσεις, Υπουργοί Μεταφορών, Επικοινωνιών και έργων διετέλεσαν:
- Μάριος Δημητριάδης (9 Απριλίου 2015 – 28 Φεβρουαρίου 2018)
- Βασιλική Αναστασιάδη (1 Μαρτίου 2018 – 3 Δεκεμβρίου 2019)
- Γιάννης Καρούσος (3 Δεκεμβρίου 2019 – 28 Φεβρουαρίου 2023)
- Αλέξης Βαφεάδης (1 Μαρτίου 2023 μέχρι σήμερα)
Οι τέσσερις υπουργοί είχαν στα χέρια τους και την επίμαχη εγκύκλιο που άφησε εκτός τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και το ερώτημα είναι τι έκαναν όλα αυτά χρόνια και ποιες είναι άραγε οι δικές τους πολιτικές ή άλλες ευθύνες;

Έκδοση διαταγμάτων για ανάκληση οχημάτων
Στις 3 Φεβρουαρίου 2025, το Υπουργείο Μεταφορών εξέδωσε διατάγματα που προβλέπουν την άμεση ακινητοποίηση 276 οχημάτων. Από αυτά, 138 οχήματα ακινητοποιούνται λόγω ελαττωματικών αερόσακων Takata, ενώ τα υπόλοιπα 138 λόγω προβλημάτων στα φρένα. Οι ιδιοκτήτες αυτών των οχημάτων θα ενημερωθούν από τους διανομείς και το Τμήμα Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ).
Το Υπουργείο Μεταφορών δημοσίευσε κατάλογο με περίπου 82.000 οχήματα που υπόκεινται σε ανάκληση λόγω ελαττωματικών αερόσακων Takata. Οι ιδιοκτήτες καλούνται να επικοινωνήσουν με τους διανομείς των κατασκευαστών για περισσότερες πληροφορίες και για να προγραμματίσουν την αντικατάσταση των αερόσακων.
Το ΤΟΜ έχει ορίσει προθεσμία οκτώ μηνών για την ολοκλήρωση των ανακλήσεων των αερόσακων Takata. Μετά την πάροδο αυτής της περιόδου, εάν δεν έχει πραγματοποιηθεί η αντικατάσταση, θα αναστέλλεται το πιστοποιητικό καταλληλότητας του οχήματος, οδηγώντας σε ακινητοποίησή του.
Δύο εταιρείες έχουν επιβάλει χρεώσεις για τον έλεγχο οχημάτων που εισήχθησαν από τρίτες χώρες, επικαλούμενες διοικητικό κόστος. Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή διερεύνησε το θέμα και διαπίστωσε ότι οι χρεώσεις αυτές είναι νόμιμες και δεν παραβιάζουν τη νομοθεσία περί αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.
Μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου εγκρίθηκε και η εισήγηση του Αλέξη Βαφεάδη για δωρεάν μετακίνηση με τα λεωφορεία των ιδιοκτητών οχημάτων που υποχρεώθηκαν να ακινητοποιήσουν τα οχήματά τους ή επέλεξαν να τα ακινητοποιήσουν οι ίδιοι, λόγω ανακλήσεων.

Ποινικές έρευνες για θανάτους από αερόσακους Takata
Οι Αρχές διεξάγουν ποινικές έρευνες για θανάτους που αποδίδονται σε ελαττωματικούς αερόσακους Takata. Στο πλαίσιο αυτών των ερευνών, εξετάζονται πιθανές ευθύνες του ΤΟΜ και αντιπροσωπειών οχημάτων για μη ενημέρωση των ιδιοκτητών σχετικά με τις ανακλήσεις.
Ο διευθυντής του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, κ. Γιώργος Λουκά, ερωτηθείς σχετικά με τις ευθύνες που επιρρίπτονται στο ΤΟΜ, καθώς αποτελεί την Εποπτική Αρχή σχετικά με τη διαδικασία των ανακλήσεων, ανέφερε πως ο ρόλος αυτός πηγάζει από τον ίδιο τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 858 του 2018. Από κει και πέρα, πρόσθεσε, δεν θα μπει στη λογική του καταλογισμού ευθυνών από τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα.
Σημειώνεται, επίσης, πως η «Χ» επικοινώνησε και με τον πρώην διευθυντή του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, ο οποίος υπηρέτησε για πολλά χρόνια στο Τμήμα, Σωτήρη Κολέττα, ο οποίος ωστόσο εξέφρασε την επιθυμία να μην προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο.

Κ. Κώστα: «Είναι ένα έγκλημα χωρίς τιμωρία»
«Η ιστορία με τους δολοφονικούς αερόσακους ΤΑΚΑΤΑ είναι ειλικρινά θέμα ζωής και θανάτου! Είναι ένα έγκλημα χωρίς τιμωρία», δήλωσε στη «Χ» ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, προσθέτοντας πως «δεν γίνεται σε αυτόν τον τόπο πάντα να υπάρχουν ευθύνες, αλλά να μην υπάρχουν υπεύθυνοι».
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ σημείωσε πως σε αυτή την περίπτωση οι ευθύνες είναι βαρύτατες και για τις κρατικές υπηρεσίες και για αντιπροσωπείες που δεν ενημέρωναν τους πελάτες τους, καθώς σκοτώνεται κόσμος.
«Πρώτα απ’ όλα φέρει βαρύτατες ευθύνες το Υπουργείο Μεταφορών και το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, γιατί από το 2018 είχαν έναν κανονισμό στα χέρια τους, σύμφωνα με τον οποίο έπρεπε να ληφθούν μέτρα και δεν έγινε τίποτα. Δεν έγινε τίποτα όταν το 2017 τραυματίστηκε, ανεπανόρθωτα δυστυχώς, ο νεαρός 19χρονος στο πρόσωπο. Το 2018 έρχεται ο κανονισμός, πάλι δεν γίνεται τίποτα. Το 2023, τον Ιανουάριο, σκοτώνεται ο Κυριάκος Όξινος. Και μάλιστα ο πατέρας του αποκάλυψε πριν λίγες μέρες ότι δύο μήνες μετά είχε συνάντηση με τον Υπουργό Μεταφορών, τον Αλέξη Βαφεάδη. Και του τα είπε όλα», τόνισε.
Ο κ. Κώστα πρόσθεσε πως το θέμα επανήλθε αρκετές φορές ξανά στη Βουλή στην Επιτροπή Εμπορίου, όπου και ο ίδιος κατέθεσε προτάσεις για υιοθέτηση πλατφόρμας ενημέρωσης των οδηγών από το ΤΟΜ. Μετά το θάνατο της Στυλιανής Γιωργαλλή, το θέμα επανέρχεται στην Επιτροπή, όπου και διαπιστώνεται η απραξία των υπηρεσιών, σημείωσε. «Όταν εφώναζα εδώ και πολλές εβδομάδες ότι τα αυτοκίνητα ήταν πάνω από 100 χιλιάδες, κάποιοι ειρωνεύονταν», ανέφερε.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ τόνισε, επίσης, πως η Βουλή ανέλαβε και ευθύνες που δεν της αναλογούσαν με τη δημιουργία της νομοθεσίας που κατατέθηκε, καθώς η Βουλή πρωτοστάτησε στην κατάθεση νομοσχεδίου για εναρμόνιση με τον Κανονισμό 858 του 2018, ο οποίος ήταν εξαφανισμένος στα συρτάρια.
Όπως επισημαίνεται, τα μέτρα του εν λόγω Κανονισμού ρυθμίζουν μεταξύ άλλων ζητήματα που άπτονται της ασφάλειας των οχημάτων «… και τη συμμόρφωση με το τέλος του κύκλου ζωής τους» και «έχουν γίνει πολύ πιο αυστηρά». Παρά ταύτα, το κυπριακό νομοθετικό πλαίσιο παρέκαμπτε τις ευρωπαϊκές οδηγίες και Κανονισμούς, επιτρέποντας την εισαγωγή και ταξινόμηση οχημάτων «μεταχειρισμένων εισαγωγής» έως και 5 ετών με μη Ευρωπαϊκές Προδιαγραφές και χωρίς EC-WVTA (Έγκριση Ολόκληρου Τύπου Οχήματος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας).
Βαρύτατες είναι επίσης, όπως συνέχισε ο κ. Κώστας Κώστα, και οι ευθύνες της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, καθώς σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία όταν υπάρχει θέμα ασφάλειας, ενημερώνουν άμεσα το κοινό και λαμβάνουν μέτρα. Επίσης, επεσήμανε, η Υπηρεσία φέρει ευθύνη και λόγω του ότι ανέχεται τις χρεώσεις των ολιγόλεπτων ελέγχων των αερόσακων, δικαιολογώντας το κόστος αυτό μάλιστα ως διοικητικό.
«Από τις 13 αντιπροσωπείες χρεώνουν οι δύο μόνο. Οι άλλες 11 δεν έχουν διοικητικό κόστος. Πώς γίνεται να διπλασιάζεται το κόστος του ελέγχου από συγκεκριμένη μάρκα αυτοκινήτων και η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή να μην παρεμβαίνει; Πώς γίνεται άλλη αντιπροσωπεία να χρεώνει δύο μάρκες αυτοκινήτων που εισάγει με διαφορετικές τιμές;» διερωτήθηκε.
Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα, σημείωσε ο κ. Κώστας Κώστα, είναι να ανταποκριθούν όλες οι αντιπροσωπείες και στην έκδοση των βεβαιώσεων και στην αλλαγή των αερόσακων.

Στ. Παπαδούρης: «Αν το σύστημα δούλευε εδώ και χρόνια, τα πράγματα θα ήταν πιο διαχειρίσιμα»
«Όλα εξαρτώνται από τον Κανονισμό 858 του 2018, ο οποίος ήταν και παραμένει ένας κανονισμός εν ισχύι, ο οποίος ξεκαθαρίζει όλα τα θέματα, αφήνοντας όμως αυτό που δώσαμε με την πρόταση νόμου που δημιουργήσαμε, την ενεργοποίηση του κανονισμού και την ευχέρεια του υπουργού να εκδώσει αυτά τα διατάγματα, όπως στα διατάγματα καθορίζονται κάποιες παράμετροι, οι οποίες καθορίζονται και σε άλλες χώρες», ανέφερε στον «Άστρα» ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Σταύρος Παπαδούρης.
Το πρόβλημα από το 2010 δεν αντιμετωπίστηκε, το αφήσαμε, διογκώθηκε και αντί να έχουμε ανακλήσεις να γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα όπως προβλέπεται, στο τέλος μαζεύτηκε όλος αυτός ο όγκος και είναι πολύ εύστοχο το ερώτημα, κατά πόσο σε 8 μήνες μπορούν να γίνουν όλες αυτές οι ανακλήσεις, σημείωσε.
«Απλά να θυμίσω ότι διατάγματα μπορούν να βγουν ανά πάσα στιγμή, αυτό προβλέπεται! Και αν παραστεί ανάγκη να υπάρχει νέο διάταγμα, σε περίπτωση που δούμε ότι υπάρχει κωλυσιεργία ή όχι, ή δεν έχουμε το αναμενόμενο αποτέλεσμα από πλευράς των διανομέων, αυτών δηλαδή που θα ανταλλάξουν το εξάρτημα στο τέλος της ημέρας, τότε μην ξεχνάμε ότι με ένα νέο διάταγμα μπορούμε να εμπλέξουμε τον ιδιωτικό τομέα με αρκετούς αδειοδοτημένους ιδιώτες μηχανικούς για να βοηθήσουν στην όλη διαδικασία», πρόσθεσε.
Κάποιες εταιρείες μάς στεναχώρησαν, ανέφερε, συμπληρώνοντας πως φτάσαμε μέχρι την τελευταία μέρα αντί να συμμεριστούν το πρόβλημα μαζί μας. «Αντί να δουν το κατεπείγον της υπόθεσης, φαίνεται ότι κάπου κρύφτηκαν πίσω από νομικές θέσεις, νομικές γνωματεύσεις και ήταν λες και έπαιζαν σε άμυνα. Ενώ είπαμε ξεκάθαρα ότι για να δουλέψει το όλο σύστημα, καλούμε όλους να συνεργαστούν, εννοώντας το ίδιο το Υπουργείο, το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, τους διανομείς και εισαγωγείς, όπως επίσης και τον κόσμο», ανέφερε. «Αν το σύστημα δούλευε εδώ και χρόνια, τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο εύκολα και πολύ πιο διαχειρίσιμα», τόνισε.
Ο κ. Παπαδούρης σημείωσε πως όλη η ουσία βρίσκεται στην εξασφάλιση αποθέματος αερόσακων. «Όσο καλός Πρόεδρος και να είσαι, όσο εντάξει να είναι και η νομοθεσία που περάσαμε, όσο εντάξει να είναι και τα διατάγματα, αν δεν έχεις διαθέσιμο απόθεμα και να θέλεις να κλείσεις τον κύκλο της ανάκλησης, που ο κύκλος κλείνει με την ανταλλαγή του εξαρτήματος και την έκδοση της βεβαίωσης ανταλλαγής του εξαρτήματος, δεν θα μπορείς να το κάνεις στα χρονικά πλαίσια που επιθυμείς».
Γίνεται, όμως, μια προσπάθεια, συνέχισε, για εντοπισμό και εκτός από εταιρειών διανομέων, δηλαδή στον ιδιωτικό τομέα κατά πόσον μπορεί να εξασφαλιστεί επιπρόσθετο απόθεμα αερόσακων. «Μέχρι στιγμής είχαμε την απάντηση ότι δεν υπήρχε ιδιαίτερη επιτυχία. Όμως, το τι μπορούμε να κάνουμε όλοι, τουλάχιστον, για να βοηθήσουμε να εξασφαλιστεί το απόθεμα έστω μέσω των διανομέων, είναι όσοι έχουν μπει στη λίστα ανάκλησης να ενημερώσουν επίσημα, να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους, έτσι ώστε με τις παραγγελίες που θα μπαίνουν, να μπορούν να προχωρούν τα πράγματα γρηγορότερα», ανέφερε σημειώνοντας πως είναι κάτι που πρέπει να απασχολήσει το ΤΟΜ.

Ζητά εναρμόνιση με τον ευρωπαϊκό κανονισμό ο ΣΕΜΗΟ
Την έντονη δυσαρέσκεια και ανησυχία του για τις κυοφορούμενες εξελίξεις σχετικά με το θέμα των ανακλήσεων στα αυτοκίνητα από τρίτες χώρες χωρίς ευρωπαϊκή έγκριση, είχε εκφράσει για ακόμη μια φορά ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Μηχανοκίνητων και Ηλεκτρικών Αυτοκινήτων (ΣΕΜΗΟ) σε ανακοίνωσή του, ο οποίος σημείωσε πως «βλέποντας τις τελευταίες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και της Βουλής για να μεταφέρουν, παράνομα και παράτυπα, στους επίσημους εισαγωγείς – διανομείς αυτοκινήτων όλη την ευθύνη για τα όποια προβλήματα θα δημιουργηθούν στο θέμα των ανακλήσεων, ειδικά αναφορικά με οχήματα που εισήχθησαν μαζικά ως μεταχειρισμένα χωρίς ευρωπαϊκή έγκριση, ο ΣΕΜΗΟ ξεκαθαρίζει ότι τα μέλη του δεν πρόκειται να αναλάβουν ευθύνες που δεν τους αναλογούν».
Σε σχέση με χρεώσεις που επιβάλλουν κάποιες εταιρείες, σε πρόσφατή του δήλωση ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Μηχανοκίνητων και Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΕΜΗΟ), Αλέξης Άννινος, αφού σημείωσε ότι οι ίδιες εταιρείες δικαιολόγησαν την ανάγκη επιβολής χρεώσεων, είπε ότι «όλοι έχουμε ένα διοικητικό κόστος από τη στιγμή που προσφέρεις μια υπηρεσία ή κάνεις μια διαδικασία». Ανέφερε ότι αυτό το κόστος διαφέρει από κατασκευαστή σε κατασκευαστή και από εταιρεία σε εταιρεία λόγω διαφορετικών συστημάτων, αλλά και διαδικασιών που ακολουθούνται.
Σε παρατήρηση ότι δεν επιβάλλουν όλες οι εταιρείες χρεώσεις, ο κ. Άννινος είπε ότι «δεν χρεώνουν όλες στο παρόν στάδιο» και πρόσθεσε ότι δεν επιβάλλονταν χρεώσεις ούτε και κατά την ενημέρωση που ζητούσαν από τους εισαγωγείς οι ιδιοκτήτες οχημάτων κατά πόσον το όχημά τους υπόκειται σε ανάκληση.
«Και εκείνο είχε ένα κόστος, αλλά οι πλείστοι από εμάς δεν το χρέωναν», πρόσθεσε. Επί του προκειμένου, εξήγησε ότι διαφέρει ο χρόνος και η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει ο κάθε διανομέας, είτε στην Κύπρο ή οπουδήποτε αλλού, με τον κατασκευαστή του για αυτοκίνητα που δεν προορίζονται για την αγορά του.