Του Τάσου Περδίου
Μολονότι η Λάρνακα κατά γενική οµολογία έχει πάρει το δρόµο της ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια, υπάρχει ένας τοµέας στον οποίο ακόµα υστερεί: Η προσβασιµότητα ατόµων µε αναπηρία στα αξιοθέατα. Εάν υπήρχε η παραµικρή αµφιβολία ότι υπάρχει µεγάλο περιθώριο βελτίωσης στον τοµέα αυτό, έχει εξανεµιστεί µέσω µεγάλης έρευνας που διεξήγαγε η εταιρεία παροχής εξειδικευµένων υπηρεσιών σε θέµατα ΑµεΑ, Ablebook, για λογαριασµό της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης Λάρνακας.
Η Ablebook εξέτασε µε χειρουργική λεπτοµέρεια τις 35 βασικές τουριστικές ατραξιόν της πόλης και συνέταξε ένα µακροσκελέστατο υπόµνηµα µε όλα τα ευρήµατα και εισηγήσεις για το τι πρέπει να γίνει ώστε η πόλη να προσφέρει ισότιµη πρόσβαση σε ανθρώπους µε θέµατα αναπηρίας στον τεράστιο πλούτο από µνηµεία, µουσεία, τοποθεσίες, πάρκα και γενικά αξιοθέατα που έχει να προσφέρει.
Στο µικροσκόπιο πλατείες, εκκλησίες, µουσεία και άλλα αξιοθέατα
Η µελέτη είναι έκτασης 124 σελίδων και αναλύει τα προβλήµατα στις υποδοµές πρόσβασης ΑµεΑ σε όλα τα βασικά αξιοθέατα της πόλης.
Η Ablebook διαχώρισε τα αξιοθέατα σε πέντε κατηγορίες και έθεσε στο µικροσκόπιό της τους εξής χώρους:
Στο κεφάλαιο «Πλατείες» η έρευνα εστίασε στην πλατεία Ζουχουρί και στην πλατεία Ευρώπης στις Φοινικούδες, ενώ σε ό,τι αφορά στις τοποθεσίες µε µια φωτογραφία, στο µικροσκόπιο τέθηκαν το Μνηµείο της Γενοκτονίας των Αρµενίων, η Προτοµή του Στρατηγού Κίµωνα, το Άγαλµα του Ζήνωνα του Κιτιέα, το Φτερωτό Λιοντάρι της Βενετίας και η Αδελφή Σοφί Γκαµπόν-Άγαλµα Αφήγησης Λάρνακας.
Στις εκκλησίες εξετάστηκαν ο Άγιος Λάζαρος, η Αρµενική Εκκλησία και η Χρυσοπολίτισσα, ενώ σε ό,τι αφορά τα µουσεία εξετάστηκαν η ∆ηµοτική Πινακοθήκη, το Μουσείο Ιστορικών Αρχών, το Μουσείο Πιερίδη, το Μεσαιωνικό Κάστρο, το Βυζαντινό Μουσείο Αγίου Λαζάρου, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Ιατρικό Μουσείο Κυριαζή και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.
Στις τοποθεσίες υπάρχουν εµβληµατικά αξιοθέατα της Λάρνακας: Υδραγωγείο Καµάρων, Αποβάθρα Κάστρου, Φλαµίγκο και Αλυκή, Μαρίνα Λάρνακας, Τέµενος Κεµπίρ Μπουγιούκ, Παραλιακός πεζοδρόµος, Ψαρολίµανο, Γειτονιά των Καλλιτεχνών, Παραδοσιακή Γειτονιά, ∆ηµοτική Αγορά, Αλυκή, Τέµενος Τεκκέ, Πάρκο Μνηµείου ΕΛ∆ΥΚ, Παττίχειο, Καµάρες, Αρχαίο Κίτιο και ∆ηµοτικοί Κήποι.
Ράµπες, πεζοδρόµια, σηµάνσεις, στάθµευση και οδηγοί όδευσης τα βασικά προβλήµατα
Τα κύρια ευρήµατα αποκαλύπτουν µια προβληµατική εικόνα στις υποδοµές πρόσβασης ατόµων µε αναπηρία σχετικά µε τις ράµπες, την ανεπαρκή σήµανση, τους χώρους στάθµευσης, την κατάσταση των πεζοδροµίων και την απουσία οδηγών όδευσης τυφλών.
Η Ablebook σηµειώνει τα εξής:
Έλλειψη Ραµπών: Σε πολλές τοποθεσίες παρατηρήθηκε απουσία ραµπών ή ακατάλληλη κλίση, καθιστώντας τις τοποθεσίες δύσκολα προσβάσιµες για άτοµα µε αναπηρικά αµαξίδια. Για παράδειγµα, αναφορικά µε την πλατεία Ευρώπης η έρευνα σηµειώνει ότι σε πολλές διαβάσεις υπάρχουν σκαλοπάτια αντί για ράµπες.
Απουσία Οδηγών Όδευσης Τυφλών (TWSI): Πολλές τοποθεσίες δεν διέθεταν οδηγούς όδευσης τυφλών, γεγονός που περιορίζει την πρόσβαση ατόµων µε προβλήµατα όρασης.
Ανεπαρκής Σήµανση: Η πλειοψηφία των τοποθεσιών στερείται κατάλληλης σήµανσης σε Braille και δεν διαθέτει οπτικοακουστικά µέσα για καλύτερη κατανόηση των πληροφοριών από άτοµα µε οπτικές ή ακουστικές αναπηρίες.
Χώροι Στάθµευσης για ΑµεΑ: Παρατηρήθηκε απουσία κατάλληλων χώρων στάθµευσης για ΑµεΑ σε πολλές τοποθεσίες, κάτι που δυσχεραίνει την πρόσβαση των επισκεπτών µε αναπηρίες.
Κατάσταση Πεζοδροµίων: Σε αρκετές τοποθεσίες το πλάτος των πεζοδροµίων ήταν ανεπαρκές (κάτω των 120 cm), ιδιαίτερα σε σηµεία στροφής. Σε ορισµένες, µάλιστα, περιπτώσεις, τα πεζοδρόµια ήταν κατεστραµµένα ή κατειληµµένα από τραπέζια και άλλα αντικείµενα, περιορίζοντας την ελεύθερη κίνηση.
Φωτισµός: Σε κάποια αξιοθέατα δεν υπάρχει επαρκής φωτισµός σε όλες τις διαβάσεις ή και αλλού για την ασφάλεια των πεζών, ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες.
Προτεινόµενες Βελτιώσεις
Με βάση αυτά τα ευρήµατα, η πλατφόρµα Ablebook έχει καταγράψει συγκεκριµένες προτάσεις για συνολική αναβάθµιση των υποδοµών πρόσβασης ΑµεΑ σε όλα τα αξιοθέατα της Λάρνακας ως εξής:
Για τις ράµπες, που αποτελούν ίσως το νούµερο ένα πρόβληµα, θα πρέπει να γίνει προσθήκη ραµπών σε όλες τις εισόδους και εξόδους, µε προδιαγραφές πλάτους 1.20 m και κλίση 5%-7,5%, για να εξασφαλιστεί η ασφαλής πρόσβαση ατόµων µε αναπηρικά αµαξίδια.
Επείγει επίσης η δηµιουργία και εγκατάσταση οδηγών όδευσης τυφλών σε όλες τις τοποθεσίες, εξασφαλίζοντας την οµαλή και ασφαλή πρόσβαση ατόµων µε προβλήµατα όρασης.
Στο κεφάλαιο της σήµανσης, απαιτείται τοποθέτηση νέας σήµανσης σε κατάλληλο ύψος (120 cm) και προσθήκη σήµανσης σε Braille.
Επίσης, προτείνεται η εγκατάσταση οπτικοακουστικών µέσων για την παροχή πληροφοριών.
Για τη στάθµευση η λύση είναι πολύ απλή, αφού χρειάζεται να δηµιουργηθούν ειδικοί χώροι στάθµευσης για ΑµεΑ κοντά στις εισόδους όλων των τουριστικών τοποθεσιών.
Τέλος, τα πεζοδρόµια χρήζουν διεύρυνσης σε πλάτος τουλάχιστον 1,2 µέτρων και αποκατάστασης όπου υπάρχει φθορά, ενώ πρέπει επίσης να απελευθερωθούν τα πεζοδρόµια όπου είναι κατειληµµένα.
Ο συµπεριληπτικός τουρισµός είναι δικαίωµα αλλά και ευκαιρία
Σε ανακοίνωσή της η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας (ΕΤΑΠ Λάρνακας) αναφέρει ότι η συνεργασία αυτή «υπογραµµίζει τη σηµασία της προσβασιµότητας στον τουρισµό, δίνοντας τη δυνατότητα στα άτοµα µε αναπηρίες να απολαµβάνουν ισότιµα την πλούσια πολιτιστική κληρονοµιά και τις µοναδικές εµπειρίες που προσφέρει η Λάρνακα». Σηµειώνεται ότι «η ανάλυση επικεντρώθηκε στην καταγραφή της κατάστασης των υποδοµών και την υποβολή προτάσεων για τη βελτίωση της προσβασιµότητας» και καταλήγει τονίζοντας ότι «ο συµπεριληπτικός τουρισµός δεν είναι µόνο δικαίωµα, αλλά και µια σηµαντική ευκαιρία για την ενίσχυση της τοπικής οικονοµίας, προσελκύοντας επισκέπτες από όλο τον κόσµο».
Η έκθεση µε τα αποτελέσµατα έχει ήδη παραδοθεί στους εµπλεκόµενους φορείς, όπως το Τµήµα Αρχαιοτήτων, τον ∆ήµο Λάρνακας, τη Μητρόπολη Κιτίου και ιδιωτικά Μουσεία, υποδεικνύοντας τα επόµενα βήµατα για τη µετατροπή της Λάρνακας σε πρότυπο προορισµού προσβάσιµου και φιλόξενου για όλους.
Ο Ανδρέας Βασιλείου CEO & Co-Founder της Ablebook σηµειώνει µε αφορµή τη δηµοσιοποίηση των πορισµάτων της έρευνας ότι «η τουριστική ανάπτυξη µε έµφαση στην προσβασιµότητα είναι µια στρατηγική που ενδυναµώνει όχι µόνο τα άτοµα µε αναπηρίες, αλλά ολόκληρη την κοινωνία. Η Λάρνακα έχει τη δυνατότητα να ξεχωρίσει ως ένα παράδειγµα βιώσιµου και συµπεριληπτικού τουρισµού».