Γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά σχολικές εκδρομές επειδή αδυνατούν οικονομικά

4 Min Read


Το Υπουργείο Παιδείας ζητά την τρο­ποποίηση της νομοθεσίας, η οποία αφο­ρά την υποχρεωτική εγκατάσταση συ­στήματος ασφάλειας ή/και συστήματος συγκράτησης σε λεωφορεία, για σκοπούς σχολικών εκδρομών και δραστηριοτή­των.

Για το θέμα έχει σταλεί επιστολή από τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Νίκο Κέττηρο προς την Υπουργό Παιδείας, Αθηνά Μι­χαηλίδου, η οποία συνοδεύεται με το ερώ­τημα κατά πόσον η πιο πάνω νομοθεσία έχει επηρεάσει τον προγραμματισμό των σχολικών εκδρομών και δραστηριοτήτων στην προδημοτική εκπαίδευση.

Στην απαντητική της επιστολή η Αθ. Μιχαηλίδου αναφέρει ότι «η συγκεκρι­μένη νομοθεσία έχει προκαλέσει ση­μαντικές δυσκολίες στα νηπιαγωγεία, ειδικότερα όσον αφορά την οργάνωση σχολικών εκδρομών, εκπαιδευτικών επι­σκέψεων ή θεατρικών παραστάσεων». Αναφέρει, επίσης, ότι μόνο «ένας μικρός αριθμός εταιρειών έχει προχωρήσει στην τοποθέτηση ζωνών τριών σημείων ή και καθισμάτων». «Αυτό», προσθέτει, «έχει ως αποτέλεσμα δύσκολα να εντοπίζονται τέτοια λεωφορεία, κατά τις ημερομηνίες που επιθυμούν τα σχολεία να πραγματο­ποιήσουν επισκέψεις, καθώς επίσης και με πάρα πολύ υψηλό κόστος».

Σύμφωνα με την Υπουργό Παιδείας, το κόστος για τέτοια λεωφορεία είναι 150 – 200 ευρώ εάν πρόκειται για διαδρομή μέσα στην πόλη και 250 – 350 ευρώ εάν πρόκειται για διαδρομή εκτός της πόλης.

Προσθέτει επίσης ότι σε πολλές περι­πτώσεις «οι γονείς/κηδεμόνες υποχρεώ­νονται να επιβαρυνθούν οι ίδιοι το κό­στος, με αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς να αδυνατούν να ανταποκριθούν και να μην στέλνουν τα παιδιά τους στο νηπια­γωγείο την ημέρα της εκδρομής».

Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία πα­ραθέτει στην επιστολή της η Αθ. Μιχα­ηλίδου, τη φετινή σχολική χρονιά 2024-2025 μέχρι και τα Χριστούγεννα, μόνο το 34% των νηπιαγωγείων παγκύπρια έχουν χρησιμοποιήσει λεωφορείο για την οργάνωση σχολικών εκδρομών, εκ­παιδευτικών επισκέψεων ή θεατρικών παραστάσεων. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανά επαρ­χία. Ενδεικτικά στη Λευκωσία το ποσοστό ανέρχεται στο 47%, στη Λεμεσό 13%, στη Λάρνακα 47%, στην Αμμόχωστο 27% και στην Πάφο 19%.

Η Αθ. Μιχαηλίδου αναφέρει στην επι­στολή της ότι «η τροποποίηση αυτών των κανονισμών, ώστε να διευκολύνεται η οργάνωση τέτοιων δραστηριοτήτων από τα νηπιαγωγεία, κρίνεται από το Υπουρ­γείο ως αναγκαία». Σημειώνεται ότι ο Ν. Κέττηρος στην επιστολή του υπενθύμισε ότι «πριν από δύο χρόνια αναλήφθηκε η δέσμευση από τον τέως Υπουργό Μετα­φορών, Επικοινωνιών και Έργων για την επιδότηση της αγοράς τέτοιων συστημά­των από τις εταιρείες». Παρά ταύτα, η Αθ. Μιχαηλίδου στην απαντητική της επι­στολή απέφυγε να προβεί σε οποιοδήπο­τε σχόλιο για το θέμα. Ανέφερε, ωστόσο, με νόημα ότι οι σχολικές εκδρομές «είναι πολύ σημαντικές για την ανάπτυξη των παιδιών, καθώς προσφέρουν εμπειρίες μάθησης και κοινωνικής αλληλεπίδρα­σης εκτός της τάξης».

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου



Share This Article