Μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία είναι ο μόνος δρόμος για διαρκή ειρήνη και σταθερότητα στην Κύπρο, διαμηνύει ο ΓΓ της συντεχνίας των Τ/κ δασκάλων KTÖS, Μπουράκ Μαβίς. Μιλώντας στη «Χαραυγή» τονίζει επίσης ότι λύση με βάση τη ΔΔΟ θα διασφαλίσει την πλήρη ένταξη του νησιού στο διεθνές δίκαιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Το μέλλον της Κύπρου βρίσκεται στη δύναμη που γεννιέται από την ενότητα και όχι από τη διαίρεση. Θα συνεχίσουμε να ενεργούμε με βάση αυτή την πεποίθηση και να αναλαμβάνουμε την ευθύνη για την ειρήνη. Η αβεβαιότητα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό έχει απογοητεύσει τους ανθρώπους εδώ και χρόνια, ωστόσο συνεχίζουμε να πιστεύουμε στην ειρήνη και στη λύση», αναφέρει ο Μπ. Μαβίς.
Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την επερχόμενη διευρυμένη συνάντηση υπότην αιγίδα του ΓενικούΓραμματέα του ΟΗΕ ο Μπουράκ Μαβίς επισημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν αποφασιστικά βήματα. Την ίδια ώρα, αναφέρει πως οι πρωτοβουλίες που προτείνονται από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν με μια προσέγγιση «όλα ή τίποτα».
«Οι ευαισθησίες πρέπει να ληφθούν υπόψιν και οι προτάσεις πρέπει να είναι λογικές. Βλέπουμε κάποιες προτάσεις στο σχέδιο 8 σημείων του Χριστοδουλίδη, όπως και το άνοιγμα σημείων διέλευσης σε Πιρόι-Αθηένου, Μια Μηλιά, Κόκκινα και Λουρουτζίνα. Γνωρίζουμε επίσης ότι ο κ. Τατάρ έχει ήδη συμφωνήσει για να ανοίξουν σημεία σε Μια Μηλιά και Λουρουτζίνα. Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν ο κ. Tατάρ έχει προτάσεις με περιεχόμενο πέραν των σημείων διέλευσης ή αν θα υποβάλει αντιπρόταση μετά την αξιολόγηση των υφιστάμενων. Κατά την άποψή μας, τα σημεία διέλευσης σε Μια Μηλιά και Λουρουτζίνα θα μπορούσαν να ανοίξουν άμεσα, ενώ το άνοιγμα των άλλων δύο θα μπορούσε να προγραμματιστεί για μεταγενέστερη ημερομηνία. Ζητούμε, επίσης, άνοιγμα σημείου στην περιοχή της πύλης Αμμοχώστου στη Λευκωσία», αναφέρει.
Πέραν όμως από τα σημεία διέλευσης, ο Μπ. Μαβίς προκρίνει και μια σειρά από άλλα μέτρα που είναι αναγκαία για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων, όπως η λειτουργία Τεχνικών Επιτροπών.
«Πιστεύουμε ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί η Τεχνική Επιτροπή Εκπαίδευσης. Επιπλέον, πρέπει να επεξεργαστούν προτάσεις όπως η σύσταση Τεχνικής Επιτροπής Νεολαίας, Επιτροπής Αλήθειας και Συμβουλευτικής Επιτροπής για το Κυπριακό με βάση την Κοινωνία των Πολιτών. Το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης είναι ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και αποτελεί ευκαιρία για τη δημιουργία θετικού κλίματος ενόψει της Γενεύης. Δεν θέλουμε να χαθεί αυτή η ευκαιρία λόγω των εγωισμών των ηγετών ή των προτάσεων που αποσκοπούν στην αλληλοαπόρριψη. Είναι ζωτικής σημασίας και οι δύο ηγέτες να ενεργήσουν υπεύθυνα», σημειώνει.
Ελένη Κωνσταντίνου