Σε μπάχαλο έχει εξελιχθεί και η εφαρμογή του σχεδίου που αφορά τα αντισταθμιστικά μέτρα του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα, αφού άλλοι πήραν πολύ περισσότερα από όσα δικαιούνταν και πολλοί πήραν πολύ λιγότερα από όσα τους υποσχέθηκαν.
Το σχέδιο αφορά την οικονομική στήριξη των ιδιοκτητών γης στην περιοχή του Ακάμα, ως επιβράβευση για το γεγονός ότι διατηρούν τα τεμάχιά τους σε φυσική κατάσταση, συμβάλλοντας στη διαφύλαξη του τοπίου και στην προστασία της μοναδικής βιοποικιλότητας της περιοχής. Για την εφαρμογή του μέτρου υποβλήθηκαν αιτήσεις κατά την περίοδο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 2024.
Σε όσους υπέβαλαν αίτηση για συμμετοχή στο σχέδιο η κυβέρνηση τούς υποσχέθηκε επιδότηση 60 ευρώ ανά δεκάριο (ήτοι 600 ευρώ ανά εκτάριο), με οροφή τις 6.600 ευρώ ανά δικαιούχο. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι κατά την υποβολή της αίτησης το Υπουργείο Γεωργίας ενημέρωσε τον κάθε δικαιούχο για το ποσό το οποίο δικαιούται.
Παρά ταύτα, όταν ήρθε η ώρα για την εφαρμογή του σχεδίου, ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ), ο οποίος ανέλαβε να διεκπεραιώσει τη διαδικασία, τα έκανε μαντάρα με αποτέλεσμα άλλοι να πάρουν πολύ περισσότερα από όσα δικαιούνταν και πολλοί να πάρουν πολύ λιγότερα από όσα τους υποσχέθηκαν.
Το Υπουργείο Γεωργίας, στο οποίο απευθυνθήκαμε για να σχολιάσει τις καταγγελίες οι οποίες έφτασαν στην εφημερίδα μας, επιβεβαίωσε το γεγονός και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «το σφάλμα οφείλεται σε τεχνικούς λόγους που έχουν προκύψει κατά την επεξεργασία των δεδομένων, σε επιμέρους αρχεία και έχει διορθωθεί». Ανέφερε, επίσης, ότι «έγινε πλήρης και λεπτομερής αξιολόγηση του συνόλου των αιτήσεων των δικαιούχων και έχουν ήδη αποσταλεί επιστολές σε κάθε ένα λήπτη επιδότησης που έχει λάβει ποσό, υψηλότερο του προβλεπόμενου ώστε να προβεί άμεσα στη σχετική διευθέτηση επιστροφής του, στη βάση των εν ισχύι διαδικασιών, που εφαρμόζονται σε αντίστοιχες περιπτώσεις». «Σε εκείνες τις περιπτώσεις που λήφθηκε μικρότερο ποσό», πρόσθεσε, «θα προωθηθεί άμεσα η καταβολή του συμπληρωματικού ποσού στους αιτητές». Δόθηκε, επίσης, η διαβεβαίωση ότι «το ΥΓΑΑΠ σε συνεργασία με τον ΚΟΑΠ θα συνεχίσει την καταβολή των επιδοτήσεων με στόχο την ολοκλήρωση της διαδικασίας το συντομότερο δυνατόν».
Ποιους αφορά το σχέδιο
Το σχέδιο έχει συνολικό προϋπολογισμό 25 εκατ. ευρώ μέχρι το 2028 και απευθύνεται σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που κατέχουν τεμάχια ιδιωτικής γης εντός των ορίων του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα, με εκτάσεις που εμπίπτουν σε πολεοδομικές ζώνες προστασίας, καθώς και σε γεωργικές και κτηνοτροφικές ζώνες, οι οποίες συνολικά ανέρχονται γύρω στα 93.460 δεκάρια. Αναφέρεται, επίσης, ότι μετά την ολοκλήρωσή του το σχέδιο θα επανεξεταστεί, λαμβάνοντας υπόψιν την απόδοση και τα οφέλη που προκύπτουν από τα επιπρόσθετα κοινωνικο-οικονομικά μέτρα που έχουν ήδη δρομολογηθεί για την περαιτέρω ενίσχυση της περιοχής.
Οι προϋποθέσεις για συμμετοχή στο σχέδιο
Για τη συμμετοχή στο σχέδιο το οποίο αφορά τα αντισταθμιστικά μέτρα του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα, οι ιδιοκτήτες πρέπει να πληρούν προϋποθέσεις επιλεξιμότητας και να τηρούν τις υποχρεώσεις που αφορούν διατήρηση της περιουσίας τους στην υφιστάμενη φυσική της κατάσταση, ως ακολούθως:
• Συνέχιση γεωργικής δραστηριότητας: Εάν η ιδιοκτησία παρουσιάζει ήδη γεωργική δραστηριότητα, αυτή μπορεί να συνεχιστεί κανονικά.
• Διατήρηση φυσικής βλάστησης: Εάν το τεμάχιο βρίσκεται σε αδράνεια, πρέπει να διατηρηθεί η φυσική του βλάστηση, χωρίς επεμβάσεις που θα διαταράξουν το τοπίο, προάγοντας την προστασία των οικοτόπων, των ειδών και των οικοσυστημικών υπηρεσιών.
• Απαγόρευση περίφραξης και επεμβάσεων: Οι ιδιοκτήτες δεν επιτρέπεται να περιφράξουν το τεμάχιο ή να παρέμβουν με οποιονδήποτε τρόπο που θα αλλοιώσει τη φυσική του κατάσταση.
• Ευελιξία αλλαγής δραστηριότητας: Υπάρχει δυνατότητα αλλαγής δραστηριότητας εντός του τεμαχίου (π.χ. από εγκαταλελειμμένη γεωργική γη σε καλλιεργήσιμη), υπό την προϋπόθεση ότι θα υποβληθεί σχετικό αίτημα.
• Εξαιρέσεις από την επιδότηση: Τεμάχια με παράνομες αναπτύξεις ή δραστηριότητες εξαιρούνται από την επιδότηση.
• Συμπληρωματικότητα επιδοτήσεων: Τεμάχια με γεωργική δραστηριότητα δύναται να συνεχίσουν να συμμετέχουν στα εκταρικά σχέδια του ΚΟΑΠ και να επιδοτούνται από το Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027.
Κωνσταντίνος Ζαχαρίου