Το εργασιακό μέλλον των νέων χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα και επισφάλεια λέει η ΓΓ ΠΕΟ

11 Min Read


Σήμερα η πλειοψηφία των νέων στην Κύπρο έχει καλύτερη μόρφωση από τις προηγούμενες γενιές, είναι εξοικειωμένοι με τις σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες, εντούτοις το εργασιακό τους μέλλον χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα και επισφάλεια, δήλωσε η ΓΓ της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

Σε χαιρετισμό στην παγκύπρια συνδιάσκεψη του Γραφείου Εργατικής Νεολαίας ΠΕΟ υπό τον τίτλο «Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ! Οργανωμένα και διεκδικητικά – Για αξιοπρεπή ζωή και εργασία!» που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, στην αίθουσα ΕΤΚΑ/ΠΕΟ στη Λευκωσία, η κ. Χαραλάμπους είπε ότι «το δύσκολο και αβέβαιο εργασιακό περιβάλλον έρχεται να συμπληρωθεί με το αυξημένο κόστος ζωής, λόγω της παρατεταμένης ακρίβειας, το δυσθεώρητο κόστος απόκτησης στέγης και το ανεπαρκές πλαίσιο στήριξης των νέων οικογενειών».

«Το αίσθημα που νοιώθουν οι νέοι μας ότι η δική τους γενιά σήμερα ζει χειρότερα από τις προηγούμενες είναι απολύτως δικαιολογημένο όπως και ο θυμός που πολλές φορές νοιώθουν», ανέφερε και πρόσθεσε πως «η δική μας απάντηση σε αυτά  τα αισθήματα είναι οργάνωση και ο αγώνας για να αλλάξουμε τα πράγματα».

Η ΓΓ της ΠΕΟ είπε ακόμη ότι η ανεργία είναι ψηλότερη ανάμεσα στους νέους και η ετεροαπασχόληση αποτελεί τη μοναδική επιλογή για χιλιάδες νέους, προσθέτοντας ότι «χιλιάδες νέοι ακόμα και σε επαγγέλματα που απαιτούν πανεπιστημιακή μόρφωση εγκλωβίζονται στον κατώτατο μισθό των €900- €1000».  

«Η ψευδοαπασχόληση με τα συμβόλαια αγοράς υπηρεσιών, μορφή εργασίας που χρησιμοποίησε κατά κόρον η Κυβέρνηση Αναστασιάδη και συνεχίζεται και από την παρούσα Κυβέρνηση, η εργασία στις ψηφιακές πλατφόρμες διανομής φαγητού με την μορφή της αυτοαπασχόλησης, τα συμβόλαια ορισμένου χρόνου είναι μερικά από τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν το πόσο ευάλωτοι είναι οι νέοι σήμερα στην επισφαλή απασχόληση», πρόσθεσε. 

Αναφερόμενη στις διεκδικήσεις και στους στόχους της ΠΕΟ που αφορούν και τη νέα γενιά, η κ. Χαραλάμπους είπε μεταξύ άλλων ότι «αγωνιζόμαστε για επαρκή κατώτατο μισθό, για τροποποίηση των διατάγματος έτσι που να διαλαμβάνει την ΑΤΑ, ωριαία απόδοση, 13ο μισθό, αργίες, υπερωριακή αποζημίωση» και «θεσμικά μέτρα που να υποχρεώνουν τους εργοδότες, να εφαρμόζουν τους βασικούς όρους των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, περιλαμβανομένων των μισθών πρόσληψης».

Αναφέρθηκε επίσης σε πληρωμένη από τον εργοδότη υποχρεωτική κατάρτιση σε θέματα Ασφάλειας και Υγείας  την πρώτη μέρα εργασίας, ιδιαίτερα σε επαγγέλματα ψηλής επικινδυνότητας και σε τερματισμό της αγοράς υπηρεσιών και θεσμοθέτηση των κριτηρίων που χαρακτηρίζουν την εξαρτημένη μισθωτή εργασία.

«Απαιτούμε από την κυβέρνηση ριζική αναδιαμόρφωση της κοινωνικής πολιτικής τόσο σε ό,τι αφορά το ύψος των κοινωνικών επιδομάτων όσο και με την δημιουργία επαρκών ποιοτικών κοινωνικών δομών φροντίδας για βρέφη, νήπια και παιδιά», πρόσθεσε. 

Σε σχέση με την αντιμετώπιση του κόστους στέγης, η κ. Χαραλάμπους είπε ότι «εισηγηθήκαμε εισαγωγή σχεδίου επιδότησης ενοικίου με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια και επαναπροσδιορισμό των στεγαστικών σχεδίων σε προγράμματα κοινωνικής στέγης από το κράτος και την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Κυπριακό

————

Εξάλλου, η ΓΓ της ΠΕΟ είπε ότι όσο το Κυπριακό παραμένει άλυτο, αποτελεί μια εστία κινδύνου για τον κυπριακό λαό και την περιοχή μας, προσθέτοντας ότι «όσο η πατρίδα μας παραμένει διαιρεμένη οι δυνατότητες και οι προοπτικές μας για ασφάλεια, πρόοδο και ευημερία χωλαίνουν».

«Η ΠΕΟ εδώ και χρόνια σημειώνει ότι δεν μπορεί να αποτελεί λύση η σημερινή κατάσταση και ότι η παρατεταμένη στασιμότητα στο κυπριακό μας φέρνει ολοένα και πιο κοντά στην διχοτόμηση», πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι «η αποστολή της κ. Ντι Κάρλο στην Κύπρο και γενικά η κινητικότητα από πλευράς Ηνωμένων Εθνών πρέπει να αξιοποιηθεί ουσιαστικά από τους δύο ηγέτες προς μια και μοναδική κατεύθυνση: Να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από το σημείο που έμειναν στο Κράν Μοντανά, με πλήρη προσήλωση στο διαπραγματευτικό κεκτημένο, με αποδοχή των μέχρι σήμερα συγκλίσεων και με στόχο να οδηγηθούμε σε λύση στη συμφωνημένη βάση της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα».

Επιπλέον, η κ. Χαραλάμπους είπε ότι «ο αυξημένος ανταγωνισμός μεταξύ των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων για έλεγχο των πηγών ενέργειας και του παγκόσμιου πλούτου οδηγεί στην υποδαύλιση συνεχώς και νέων πολεμικών συρράξεων», που είναι «κατάφωρα ενάντια στις αρχές του διεθνούς δικαίου και οδηγούν εκατομμύρια ανθρώπους στην φτώχεια και το ξεριζωμό».  

Πρόσθεσε ότι «η πρόταση του Τράμπ για εκδίωξη των Παλαιστινίων από τη Γάζα και μετεγκατάσταση τους σε γειτονικές αραβικές χώρες αποδεικνύει την πλήρη συμπόρευση Ισραήλ και ΗΠΑ στην προσπάθεια εθνοκάθαρσης του Παλαιστινιακού λαού». 

«Ακριβώς γιατί η θέση του Τράμπ αποτελεί επικίνδυνη οπισθοδρόμηση από τη διεθνή νομιμότητα αναμέναμε ότι η κυπριακή Κυβέρνηση θα ήταν πρώτη στην καταδίκη αυτών των θέσεων αφού ουσιαστικά τέτοιες θέσεις υποσκάπτουν το μοναδικό και βασικό όπλο του δικού μας αγώνα για την επίλυση του Κυπριακού που είναι η επίκληση του διεθνούς δίκαιου και του σεβασμού των ψηφισμάτων του ΟΗΕ», πρόσθεσε. 

Φαίνεται όμως, όπως είπε η ΓΓ της ΠΕΟ, «ότι η απόλυτη πρόσδεση της Κυβέρνησης μας στις ΗΠΑ και στις πολιτικές τους, κάτι που διαλαλούν συνεχώς με περηφάνεια δεν τους αφήνει να δουν τη ζημιά που τέτοιες θέσεις προκαλούν και στο δικό μας πρόβλημα».

Ομιλία Υπεύθυνου Εργατικής Νεολαίας ΠΕΟ

——————

Εξάλλου, σε εισηγητική ομιλία ο υπεύθυνος Εργατικής Νεολαίας της ΠΕΟ Σταύρος Αγαθού είπε ότι «οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν τα τελευταία 12 χρόνια, οι οποίες ευθυγράμμισαν πλήρως την Κύπρο με αντιδραστικές και αποτυχημένες πολιτικές που ακολουθούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχουν προκαλέσει την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και την αύξηση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων» και πρόσθεσε πως «πρώτο και μεγαλύτερο θύμα των πολιτικών αυτών, αποτελεί η νέα γενιά, και ειδικότερα οι νέοι και νέες που δεν απασχολούνται σε χώρους ρυθμισμένης εργασίας».

«Η ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πλούτου, η μείωση των δημόσιων επενδύσεων, η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, η μείωση των εισοδημάτων και η κοινωνική ανασφάλεια αποτελούν χαρακτηριστικά της κυπριακής πραγματικότητας, ενισχύοντας την εκμετάλλευση των εργαζομένων και τα κέρδη των κεφαλαιοκρατών», πρόσθεσε.

Ο κ. Αγαθού είπε ότι «αποτελεί πραγματικότητα ότι οι εργαζόμενοι νέοι και νέες σήμερα, ως μια από τις ευάλωτες κατηγορίες εργαζομένων, βιώνουν καθημερινά τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης  και των νεοφιλελεύθερων αντεργατικών πολιτικών».

Αναφέροντας ότι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των νέων εργαζομένων είναι στις προτεραιότητες  της ΠΕΟ, ο κ. Αγαθού είπε ότι «η πλειοψηφία της νεολαίας σήμερα απασχολείται κυρίως στον τριτογενή τομέα (εμπόριο και υπηρεσίες), στους οποίους «οι νέοι και οι νέες αντιμετωπίζουν χαμηλούς μισθούς, στέρηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων, ανασφάλεια, αυστηρά ωράρια και έντονη εργασιακή πίεση για την επίτευξη στόχων εντός στενών χρονικών πλαισίων».

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι η ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη δημιούργησε τα τελευταία νέους κλάδους και μορφές εργασίας (τηλεργασία, ψηφιακά επαγγέλματα, κτλ), κλάδοι και μορφές που στην πλειοψηφία τους απασχολούν νέους ηλικιακά εργαζόμενους και πρόσθεσε ότι «στους τομείς αυτούς, όχι μόνο παρατηρούνται δυσμενείς εργασιακές συνθήκες, αφού οι εργαζόμενοι είναι απροστάτευτοι στις επιβουλές ενός – συχνά – ‘αόρατου’ ψηφιακού εργοδότη, αλλά και προωθείται η αποστασιοποίηση και αποξένωση των εργαζομένων αυτών από την οργανωμένη και συλλογική διεκδίκηση».

Τέλος, ο κ. Αγαθού είπε ότι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και τη στήριξη της εργαζόμενης νεολαίας, η ΠΕΟ διεκδικεί – μεταξύ άλλων – μια σειρά από μέτρα που στοχεύουν στην προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, όπως είναι η ανάγκη υπεράσπισης του κοινωνικού χαρακτήρα και ρόλου του κράτους, καθώς και της προστασίας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Ανέφερε επίσης ότι προτείνεται η λήψη θεσμικών μέτρων για την υποχρεωτική εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων από όλους τους εργοδότες που δραστηριοποιούνται σε τομείς καλυπτόμενους από συμφωνημένες, κλαδικές συλλογικές συμβάσεις και «ζητείται η εισαγωγή νομοθετικών μηχανισμών που θα διασφαλίζουν τα ελάχιστα βασικά δικαιώματα για εργαζόμενους που δεν προστατεύονται από συλλογικές συμβάσεις και καλύπτονται από τον κατώτατο μισθό, ο 13ος μισθός, το ταμείο προνοίας και οι πληρωμένες άδειες».



Share This Article