Το ΑΚΕΛ καταδικάζει τις πρόσφατες διώξεις πολιτών που συμμετείχαν σε ειρηνικές διαδηλώσεις, κάνοντας λόγο για κρατικό αυταρχισμό και υπονόμευση των δημοκρατικών ελευθεριών.
Διώξεις για ειρηνικές κινητοποιήσεις
Όπως αναφέρει το κόμμα σε ανακοίνωσή του, πολίτες κλήθηκαν σε αστυνομικό σταθμό με αόριστες και αβάσιμες κατηγορίες για διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε πριν από 20 ημέρες, παρά το γεγονός ότι αυτή ολοκληρώθηκε ειρηνικά.
Οι διώξεις αυτές προστίθενται σε περιστατικά όπως η σύλληψη δύο πολιτών κατά την παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου λόγω ανάρτησης πολιτικού πανό, αλλά και στις συνεχιζόμενες νομικές ενέργειες εναντίον ατόμων που συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις κατά την πανδημία, παρά τη σχετική απόφαση του ΕΔΑΔ που έκρινε αντισυνταγματική την καθολική απαγόρευση διαδηλώσεων.
Κάλεσμα προς την κυβέρνηση
Το ΑΚΕΛ τονίζει πως δεν θα δεχθεί την υπονόμευση συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων και ζητά άμεσες απαντήσεις από την κυβέρνηση. Παράλληλα, ανακοινώνει ότι θα θέσει εκ νέου το ζήτημα του δικαιώματος ειρηνικής συνάθροισης και της ελευθερίας έκφρασης στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής.
Η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ έρχεται μετά από τη δημοσιοποίηση του περιστατικού από τον Ορέστη Μάτσα ο οποίος κλήθηκε από την Αστυνομία για πρόσαψη κατηγοριών που σχετίζονται με την διαμαρτυρία της 19ης Ιανουαρίου 2025, η οποία αφορούσε τον θάνατο του 24χρονου Shoaib Khan, από σφαίρα αστυνομικού:
Οι εποχές για το κράτος είναι ξανά σκοτεινές και αυταρχικές κι αυτό είναι ένα βαθιά πολιτικό ζήτημα. Πριν από λίγο, πήγα με ένα ακόμα άτομο και τους δικηγόρους μας στον Αστυνομικό Σταθμό Λυκαβηττού μετά από κλήση της Αστυνομίας για να μας προσαφθούν κατηγορίες που σχετίζονται με την παρουσία μας στη διαμαρτυρία της 19ης Ιανουαρίου 2025, η οποία αφορούσε τον θάνατο του 24χρονου Shoaib Khan, από σφαίρα αστυνομικού. Είμαστε το 5ο και 6ο άτομο, αντίστοιχα, στα οποία προσάπτονται κατηγορίες από τη συγκεκριμένη διαμαρτυρία κι ας έχουν περάσει 3 εβδομάδες. Οι κατηγορίες αφορούν 1) εξύβριση και 2) διασάλευση της ειρήνης. Όλα αυτά σε μια διαμαρτυρία που ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε ειρηνικά.
Καταρχάς, στα ειδικά και αυτονόητα: σε ότι με αφορά απορρίπτω κατηγορηματικά και με τρόπο απόλυτο τις κατηγορίες που μου αποδίδονται, γιατί γνωρίζω τι έκανα και τι δεν έκανα την μέρα της διαμαρτυρίας. Αισθάνομαι σίγουρος ότι σε καμία χρονική στιγμή δεν προέβηκα στις πιο πάνω ή οποιεσδήποτε άλλες έκνομες πράξεις ή συμπεριφορές. Για όσο χρόνο ήμουν παρών -τουλάχιστον- και στον βαθμό που είναι ανθρωπίνως δυνατόν, μπορώ να πω το ίδιο και για τα υπόλοιπα πέντε άτομα που κατηγορούνται, αλλά επειδή πλέον ο αυταρχισμός της Αστυνομίας έχει ξεφύγει και υπάρχει διαδικασία σε εξέλιξη, δε θα μπω σε λεπτομέρειες.
Το μόνο που θα αναφέρω είναι ότι υπάρχει άφθονο υλικό σε βίντεο και φωτογραφίες, που συγκεντρώθηκε από αλληλέγγυους διαδηλωτές/ριες που όχι απλώς επιβεβαιώνει τη στάση και συμπεριφορά των 6 ατόμων που κατηγορούμαστε μέχρι σήμερα αλλά υποδεικνύει και το αυταρχικό και αλαζονικό κλίμα που είχε δημιουργήσει η αστυνομία. Ενδεικτικά παραδείγματα, που υπάρχουν καταγεγραμμένα με ήχο και εικόνα, είναι η άσεμνη χειρονομία αστυνομικού προς τους διαδηλωτές, καθώς και η προσπάθεια αστυνομικού να χτυπήσει με γκλόπ διαδηλώτρια που επιχείρησε να σηκώσει 65χρονο τον οποίο η αστυνομία έριξε στο έδαφος. Τα δύο περιστατικά έχουν καταγγελθεί εδώ και αρκετές μέρες στην Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.
Τώρα σε ότι αφορά την ευρύτερη εικόνα γιατί προφανώς είναι κάτι που υπερβαίνει το ατομικό: Είναι τρομακτικό το γεγονός ότι οποιοδήποτε άτομο βρεθεί σε διαμαρτυρία είναι εν δυνάμει υπό κατηγορία για αδικήματα. Ναι, είναι τόσο αυθαίρετες οι κατηγορίες. Ανάγονται σε μια ευρύτερα προβληματική κατάσταση και αυτή αφορά την προσπάθεια της Αστυνομίας να εκφοβίσει όσους πολίτες κατεβαίνουν στο δρόμο, όσους πολίτες ασκούν κριτική στη δράση της ή στην Κυβέρνηση και να περιορίσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους στη διαμαρτυρία.
Από την άλλη, τα περιστατικά βίας και αυθαίρετης επιχειρησιακής δράσης της Αστυνομίας αυξάνουν και πληθύνονται, αλλά δυστυχώς οι έρευνες και κάθε περιστατικό που «διερευνάται» μπαίνουν στα συρτάρια. Σε μια διαμαρτυρία που έλαβε χώρα ακριβώς για να εκφραστεί η αντίθεση για τον δολοφονικό χειρισμό που είχε η Αστυνομία στο περιστατικό της Ποταμιάς και το οποίο κόστισε τη ζωή σε έναν άνθρωπο, η Αστυνομία απέδειξε ότι σωστά η κοινωνία την επικρίνει. Αντί να είναι πολλαπλά προσεκτική στη στάση της, συμπεριφέρθηκε και πάλι με αυθαιρεσία, καταστολή και τραμπουκισμούς.
Τη στάση της αστυνομίας την τροφοδοτεί η πολιτική ανοχή, ενίοτε και η πολιτική παρότρυνση. Κι όταν λέμε πολιτική δεν εννοούμε μονάχα τη στάση του εκάστοτε πολιτικού προσώπου αλλά και τη στάση του καθενός από εμάς στον αυταρχισμό κάθε μορφής. Αν η επιδίωξη της Αστυνομίας είναι ο εκφοβισμός μας, να ξέρουν πως η πρακτική τους θα είναι αναποτελεσματική. Θα είμαστε στο δρόμο σε κάθε επόμενη φορά που θα χρειαστεί να υπερασπιστούμε τα δίκαια τα δικά μας και τα δίκαια καθενός που το κράτος και η κοινωνία πετούν στο περιθώριο.
PS: στη φωτογραφία διασαλεύουμε την ειρήνη.