ΥΠΑΜ στον Άστρα: Από τον Οκτώβριο η κατάταξη γυναικών στην Ε.Φ

3 Min Read


Τη βεβαιότητα ότι θα είναι δυνατή η κατάταξη γυναικών στον στρατό από τον Οκτώβριο, εξέφρασε μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο Υπουργός Άμυνας Βασίλης Πάλμας.

Η εθελοντική κατάταξη των γυναικών θα μπορεί να γίνεται είπε, από την ηλικία των 18 μέχρι 26 χρόνων και η θητεία κατ επιλογή από 6 έως 14 μήνες.

Ερωτηθείς ο κος Πάλμας διαβεβαίωσε ότι οι υποδομές θα είναι έτοιμες για να καταταγούν από τον Οκτώβριο γυναίκες στην Ε.Φ.

Ανέφερε επίσης ότι η απόφαση λήφθηκε ύστερα από επαφές και ανταλλαγή απόψεων με κόμματα και οργανώσεις, μέσω της επιτρόπου ισότητας. Πρόσθεσε ότι θα υπάρχουν και κίνητρα τα οποία θα καθιστούν ελκυστική την κατάταξη των γυναικών, όπως η παροχή υποτροφιών από πανεπιστήμια.

Διαφωνία ΠΟΓΟ – «Ο στρατός είναι ο τελευταίος χώρος που μπορεί να επιτευχθεί η ισότητα των φύλων»

Τη διαφωνία της για την εθελοντική κατάταξη γυναικών στο στράτευμα πριν διασφαλιστεί η ισότητα των δυο φύλων στην Κύπρο, εξέφρασε μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ η Κεντρική Οργανωτική Γραμματέας της ΠΟΓΟ, Ελένη Ευαγόρου.

Επισήμανε ότι δεν έγινε καμία διαβούλευση με τις γυναικείες οργανώσεις για το θέμα της εθελοντικής κατάταξης των γυναικών στο στρατό, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να καταστήσει το στράτευμα ένα χώρο φιλικό για τις γυναίκες.

Βλέπουμε, πρόσθεσε , τι γίνεται με τους πολέμους και ίσως να καταταγούν άτομα που είναι μιλιταριστικά προσκείμενα.Ο στρατός, σημείωσε, είναι ο τελευταίος χώρος που μπορεί να επιτευχθεί η ισότητα των φύλων.

Διερωτήθηκε κατά πόσον η κυβέρνηση βρίσκεται σε θέση να δημιουργήσει τις απαραίτητες δομές και διαδικασίες που να μπορούν να δεχτούν τις γυναίκες στο στρατό χωρίς να παρατηρούνται φαινόμενα διακρίσεων, σεξουαλικής βίας κ.λπ..

Επίσης, είπε η κα Ευγόρου, τι κάνει η κυβέρνηση και ο πρόεδρος για την ενασχόληση με το «χάσμα αμοιβών και συντάξεων, με την έμφυλη βία που καταγράφει χιλιάδες περιστατικά κάθε χρόνο, με την απλήρωτη εργασία, με τους πολλαπλούς ρόλους που καλούνται να επιτελέσουν οι γυναίκες, με τις παροχές υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, με τη γυναικεία φτώχεια που ολοένα κι αυξάνεται».



Share This Article