Η κατ’ άρθρο συζήτηση του τροποποιητικού νομοσχεδίου που προβλέπει για την κατάργηση του θεσμού του Επιτρόπου Εποπτείας του Γενικού Συστήματος Υγείας και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στον Συνήγορο του Ασθενούς και στο Υπουργείο Υγείας ξεκίνησε χθες στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής.
Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας αναμένεται ότι θα συνεχίσει και θα ολοκληρώσει τη συζήτηση στις αρχές Μαρτίου με στόχο την ταυτόχρονη κατάθεση τόσο του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, όσο και του νομοσχεδίου που προνοεί για τη λειτουργία του Συνηγόρου του Ασθενούς στην Ολομέλεια για ψήφιση.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί Γενικού Συστήματος Υγείας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024» αποτελεί μια κομβική αλλαγή για τη βελτίωση του συστήματος υγείας, ενισχύοντας τη δυνατότητα ελέγχου και λογοδοσίας, όπως εκτιμά ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός.
Όπως μας αναφέρθηκε με την προώθηση αυτού του νομοσχεδίου, το Υπουργείο Υγείας ενισχύει το ρόλο του στη διασφάλιση της ορθής λειτουργίας του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), αναλαμβάνοντας τις αρμοδιότητες του Επιτρόπου Εποπτείας. Αυτό σημαίνει ότι το Υπουργείο, μέσω της εξέτασης παραπόνων, έχει πλέον την ευθύνη να ασκεί εποπτεία στις αποφάσεις, τις πράξεις και τις παραλείψεις του ΟΑΥ, καθώς και των παροχέων υπηρεσιών φροντίδας υγείας, διασφαλίζοντας ότι αυτές ευθυγραμμίζονται με την αποστολή και τους στόχους του ΓεΣΥ.
Επιπρόσθετα, το Υπουργείο Υγείας θα μπορεί να εξετάζει αυτεπάγγελτα ζητήματα που αφορούν την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος, επιδιώκοντας τη συνεχή βελτίωση και την εξασφάλιση ποιοτικών υπηρεσιών υγείας για όλους τους πολίτες.
Όσον αφορά τον Συνήγορο του Ασθενούς, ο οποίος πλέον θα επωμιστεί κάποιες από τις αρμοδιότητες που είχε ο Επίτροπος, ήταν ένα από τα ζητήματα που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα εδώ και πολλά χρόνια.
Πλέον οι ασθενείς επίσημα θα μπορούν μέσω των διαφόρων επιτροπών που θα λειτουργούν, μέσω των λειτουργών δικαιωμάτων των ασθενών, σε όλα τα νοσοκομεία να υποβάλλουν τα παράπονά τους, να επιλύουν προβλήματα κατά τη διάρκεια της εξυπηρέτησής τους και πολλά άλλα που θα έχουν να κάνουν κυρίως με την αναβάθμιση και των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Ο Συνήγορος του Ασθενούς θα διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο με βάση κάποια προσόντα, όπως πανεπιστημιακό δίπλωμα και εμπειρία στον τομέα της υγείας, ενώ θα γίνεται διαβούλευση του Υπουργού Υγείας μαζί με την ΟΣΑΚ για κατάρτιση ενός καταλόγου 5 υποψηφίων για τη θέση και το Υπουργικό Συμβούλιο θα αποφασίζει για τον τελικό διορισμό.
Το νομοσχέδιο προνοεί επίσης ότι ο ασθενής, εκτός από την επαρχιακή επιτροπή όπου θα πηγαίνει να εκφράζει το παράπονό του ή οτιδήποτε υποπέσει στην αντίληψή του, μπορεί και απευθείας προς τον Συνήγορο του Ασθενούς να καταθέσει το παράπονό του και σε εύλογο χρονικό διάστημα να έχει εξεταστεί.