Η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, δήλωσε το Σάββατο ότι η διαγραφή κυβερνητικών στελεχών από το κόμμα δεν ήταν εκδικητική, αλλά «αναγκαία» για την πολιτική συνοχή του κόμματος. Ανέφερε ότι η απόφαση του Συνεδρίου βασίστηκε σε πολιτικά επιχειρήματα και πως οι πρώην υπουργοί μπορούν να επιστρέψουν μετά τη θητεία τους, εφόσον το επιθυμούν.
Ερωτηθείσα μετά το πέρας του Καταστατικού Συνεδρίου του ΔΗΣΥ, στη Λευκωσία, για διαγραφές μελών της Κυβέρνησης, η κα Δημητρίου είπε ότι επικοινώνησε με κάποια άτομα, όχι γιατί ήταν προειλημμένη απόφαση, αλλά γιατί ήταν δεοντολογικά ορθό και για αυτό ενημέρωσε τα μέλη του κόμματος, από τη στιγμή που υπήρξε μια εισήγηση και η θέση της ηγεσίας ήταν ξεκάθαρη.
Πρόσθεσε ότι από εκεί και πέρα δεν υπήρξε οποιαδήποτε προσπάθεια παρέμβασης ή επηρεασμού του Συνεδρίου.
«Αποφάσισαν οι σύνεδροι με πολιτικά επιχειρήματα», ανέφερε.
Ανέφερε παράλληλα ότι χάνουν την ιδιότητα του μέλους οι προϊστάμενοι της εκτελεστικής εξουσίας, αφού, όπως αντιλήφθηκε δύο… χρόνια μετά τις Προεδρικές εκλογές του 2023, ήταν πολιτικά οξύμωρο οι υπουργοί που είναι φορείς της εκτελεστικής εξουσίας να είναι και μέλη του κόμματος που το αντιπολιτεύεται.
«Δεν αναφερόμαστε ούτε στα απλά στελέχη που δικαίωμά τους και έκαναν την όποια επιλογή, ούτε λειτουργούμε εκδικητικά, ούτε και θέλουμε να ανοίξουμε και πάλι ένα νέο κεφάλαιο εσωστρέφειας», ανέφερε.
Υποστήριξε ότι έκλεισε με την πολιτική ορθότητα, η οποία επισφραγίζεται και καταδεικνύεται η πολιτική παραδοξότητα που υπήρχε και έτσι με αυτό τον τρόπο αποκαθίσταται η πλεύση του ΔΗΣΥ η καθαρή και βεβαίως των μελών που την απαρτίζουν.
Ερωτηθείσα κατά πόσο τα μέλη αυτά χάνουν την ιδιότητα του μέλους για πάντα, είπε ότι μετά την ολοκλήρωση της θητείας τους, βεβαίως μπορούν να ακολουθήσουν τη διαδικασία που παράλληλα υπάρχει στο καταστατικό για να επιστρέψουν, αν και εφόσον το επιθυμούν στον πολιτικό χώρο που θεωρούν ότι τους εκπροσωπεί.
«Αλλά πραγματικά δεν χρειάζεται να μεγιστοποιούμε τα ζητήματα περισσότερο απ΄ό,τι είναι. Όντως και νομίζω το βλέπετε και εσείς ήταν πολιτικά παράδοξο ένας υπουργός, υφυπουργός ή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, να βγάζει ανακοινώσεις εναντίον του κόμματος, του οποίου είναι μέλος, αφού βρίσκεται στην αντιπολίτευση, που δεν το κακίζουμε, είναι τη δουλειά του που κάνει», ανέφερε.
Ξεκαθάρισε ότι η απόφαση δεν αφορά ούτε σε μέλη ημικρατικών οργανισμών, ούτε σε απλά στελέχη, ούτε και θα πρέπει το ζήτημα να παρουσιάζεται ούτε ως δίπολο, ούτε ως διχαστικό, ούτε άλλως πως.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το ίδιο θέμα, είπε ότι «εδώ τα θέματα δεν είναι καθόλου προσωπικά. Είναι για τους φορείς, τους πολιτικούς προϊστάμενους της εκτελεστικής εξουσίας, και για κανέναν άλλο», συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για υπουργούς, υφυπουργούς, και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.
Σημείωσε ότι αυτό δεν ήταν το μόνο θέμα που απασχόλησε το Συνέδριο, «και κακώς θεωρώ, ότι προσπάθησαν κάποιοι να παρέμβουν ή να επηρεάσουν την κοινή γνώμη, παρουσιάζοντας ότι σήμερα εμείς κάνουμε διαγραφή των στελεχών που αποφάσισαν – και δικαίωμά τους – την οποιαδήποτε επιλογή». «Εμείς θέλουμε αυτή τη στιγμή στα πλαίσια της πολιτικής ορθότητας και το επαναλαμβάνω, να μπορέσουμε απρόσκοπτα να προχωρήσουμε με τη δική μας πολιτική», σημείωσε.
Ερωτηθείσα αν δέχθηκε κάποιες εκκλήσεις από στελέχη τα οποία χάνουν την ιδιότητα του μέλους για να μην διαγραφούν, είπε «όχι σε καμία περίπτωση, και νομίζω ότι απλά θεώρησα σωστό και ηθικό να τους ενημερώσω για κάτι το οποίο σήμερα τέθηκε ως εισήγηση της ηγεσίας και εμένα προσωπικά. Τουλάχιστον η δική μου πολιτική ηθική αυτό επιτάσσει».