Καινούργιο ξεκίνημα για την Εργατική Νεολαία της ΠΕΟ, με νέες ιδέες και όρεξη

10 Min Read


Η Εργατική Νεολαία της ΠΕΟ ανασυγκροτείται και κάνει νέα αρχή, με το βλέμμα στραμμένο στην αύξηση της συνδικαλιστικής οργάνωσης των νέων εργαζομένων, στην καταγραφή και ανάδειξη των προβλημάτων τους και στην προσπάθεια επίλυσής τους. Το πρώτο βήμα έγινε με την Παγκύπρια Συνδιάσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 11/2/25, για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια.

Ο Σταύρος Αγαθού, επικεφαλής της Εργατικής Νεολαίας της ΠΕΟ, μιλά στη «Χαραυγή» για τους στόχους και το όραμα αυτής της προσπάθειας, σκιαγραφεί το περιβάλλον και καταγράφει τους στόχους έτσι όπως τέθηκαν από τη Συνδιάσκεψη.

Ποια είναι η αποστολή του Γραφείου Εργατικής Νεολαίας;

Το Γραφείο Εργατικής Νεολαίας της ΠΕΟ ιδρύθηκε το 1958 με απόφαση του 11ου Συνεδρίου της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας. Σε αυτά τα 67 χρόνια ύπαρξής του το Γραφείο αναπτύσσει δράση που αφορά τους νέους εργαζόμενους.

Βασικοί διαχρονικοί στόχοι του Γραφείου Εργατικής Νεολαίας ανέκαθεν αποτελούσαν η ανάδειξη ζητημάτων που απασχολούν την εργαζόμενη νεολαία του τόπου, η εξειδίκευση της ΠΕΟ σε επίπεδο θέσεων και δράσεων για τα ζητήματα αυτά, όπως και το να φέρνει τους νέους και τις νέες πιο κοντά στο συνδικαλισμό.

Έχοντας λοιπόν αυτούς ως τους πιο βασικούς του στόχους, το Γραφείο διαχρονικά αναπτύσσει τη δράση του σε διάφορους άξονες:

•Αναπτύσσει δραστηριότητες διαφόρων μορφών, από μορφωτικού περιεχομένου, μέχρι πολιτιστικού, συνδικαλιστικού, κ.α.

•Βασική ευθύνη και δράση του Γραφείου αποτελεί η διεξαγωγή της ετήσιας Παιδικής Κατασκήνωσης της ΠΕΟ κάθε καλοκαίρι, η οποία δίνει σε παιδιά οικογενειών με χαμηλά ή και καθόλου εισοδήματα, σε παιδιά ανέργων ή και ληπτών ΕΕΕ, την ευκαιρία να περάσουν ποιοτικό χρόνο συμμετέχοντας με πολύ χαμηλό ή και με καθόλου κόστος. Την ίδια στιγμή, η κατασκήνωση είναι χώρος συναναστροφής και συνεργασίας παιδιών από την ε/κ και τ/κ κοινότητα, παιδιών πολιτικών προσφύγων και μεταναστών.

•Το Γραφείο συμμετέχει ενεργά σε φορείς και οργανισμούς που αφορούν τη νεολαία. Συγκεκριμένα, συμμετέχει στα Σώματα, τις Επιτροπές και δραστηριότητες του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου, όπως και του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου. Επιπρόσθετα, παρακάθεται και τοποθετείται σε διάφορες κοινοβουλευτικές επιτροπές, εκεί και όπου συζητούνται και αποφασίζονται ζητήματα που αφορούν την εργαζόμενη νεολαία.

Τι σας οδήγησε στην πραγματοποίηση Παγκύπριας Συνδιάσκεψης, κάτι που δεν έχει γίνει εδώ και αρκετά χρόνια;

Αντιλαμβανόμενοι ότι οι εργασιακές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες αλλάζουν από καιρό σε καιρό, όπως και οι απαιτήσεις και οι ανάγκες των νέων εργαζόμενων, στους οποίους και απευθύνεται η δράση του Γραφείου, αποφασίσαμε φέτος να πραγματοποιήσουμε την Παγκύπρια μας Συνδιάσκεψη μετά από 18 χρόνια.

Ανταποκρινόμενοι λοιπόν σε αυτές τις σύγχρονες ανάγκες της εργαζόμενης νεολαίας του τόπου μας, και σε μια συνεχή προσπάθεια αναβάθμισης και εμπλουτισμού της δράσης μας, προχωρήσαμε σε αυτό το βήμα. Στη Συνδιάσκεψη οι πέραν των 100 νέων εργαζόμενων από κάθε γωνιά της Κύπρου και από κάθε κλάδο δουλειάς που συμμετείχαμε, μετά από συλλογικό προβληματισμό, συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, συναποφασίσαμε για το σήμερα και το αύριο της νεολαίας της ΠΕΟ, της νεολαίας του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος της Κύπρου.

Με λίγα λόγια, η Συνδιάσκεψη αποτελεί για εμάς το «φρέσκο» ξαναξεκίνημα της δράσης του Γραφείου, με νέες ιδέες και όρεξη, ούτως ώστε να μπορεί αυτό να ανταποκριθεί και να εξυπηρετεί καλύτερα το σκοπό του.

Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι σήμερα;

Μέσα από τη συζήτηση που αναπτύχθηκε στη Συνδιάσκεψη, επιβεβαιώθηκε η ορθότητα των εκτιμήσεων και των αναλύσεών μας σχετικά με τα πολλά και σύνθετα προβλήματα και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι και οι νέες σήμερα. Προβλήματα και προκλήσεις που αποτελούν απόρροια της οικονομικής δομής της κοινωνίας μας, αλλά και αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ακολουθούνται στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια.

Πρώτα απ’ όλα, το πρόβλημα της ανεργίας και της υποαπασχόλησης παραμένει έντονο. Πολλοί νέοι εργάζονται σε χαμηλόμισθες και επισφαλείς θέσεις, χωρίς προοπτική επαγγελματικής εξέλιξης. Παράλληλα, η εισαγωγή ευέλικτων μορφών εργασίας (π.χ. τηλεργασία, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ατομικά συμβόλαια κτλ) έχει αυξήσει την εργασιακή ανασφάλεια.

Ένα δεύτερο σημαντικό ζήτημα είναι οι χαμηλοί μισθοί και οι κακές συνθήκες εργασίας. Οι νέοι απασχολούνται κυρίως στον τριτογενή τομέα (κυρίως στο εμπόριο και τις υπηρεσίες), όπου τα εργασιακά δικαιώματα είναι περιορισμένα και οι εργοδότες εκμεταλλεύονται την απουσία συλλογικών συμβάσεων. Σε πολλούς κλάδους η πίεση για παραγωγικότητα και η εντατικοποίηση της εργασίας είναι ασφυκτικές.

Επιπλέον, το υψηλό κόστος ζωής και ιδιαίτερα το ζήτημα της στέγασης επιβαρύνει τους νέους, σε σημείο που οι ίδιοι παραδέχονται ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν, να τα βγάλουν πέρα. Τα ενοίκια στις πόλεις έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα, ενώ η απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας είναι σχεδόν αδύνατη για έναν νέο εργαζόμενο. Η απουσία ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής από το κράτος δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Τέλος, ένα μεγάλο πρόβλημα που αναδείχθηκε είναι η χαμηλή συνδικαλιστική οργάνωση των νέων. Η εργοδοσία και το σύστημα προωθούν την αποξένωση των εργαζομένων από τα συνδικάτα, καλλιεργώντας την αίσθηση ότι ο καθένας πρέπει να βρει ατομικές λύσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι νέοι να είναι πιο ευάλωτοι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και να στερούνται συλλογικής δύναμης και διεκδίκησης.

Όλα αυτά τα ζητήματα κάνουν ξεκάθαρη την ανάγκη για οργανωμένη διεκδίκηση και αγώνα από τη νεολαία.

Ποιες προτεραιότητες και ποιους στόχους έθεσε η Συνδιάσκεψη;

Η Συνδιάσκεψη έθεσε τρεις βασικούς στόχους για τα επόμενα χρόνια, οι οποίοι αφορούν:

•Αναζωογόνηση και ενίσχυση της δράσης του Γραφείου με τη διοργάνωση εκδηλώσεων σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο, αλλά και σε κλαδικό, με την αναβάθμιση και εμπλουτισμό της συμμετοχής μας σε φορείς νεολαίας, όπως το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου (ΣυΝΚ) και ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ) και με τη διεύρυνση της συνεργασίας με τις συντεχνίες της ΠΕΟ και την ΕΔΟΝ για κοινές δράσεις και παρεμβάσεις.

•Ανάδειξη ζητημάτων και διαμόρφωση εξειδικευμένων θέσεων για τη νεολαία. Συγκεκριμένα, την καταγραφή και ανάδειξη των προβλημάτων της νεολαίας με κάθε διαθέσιμο μέσο και παράλληλα την προβολή των θέσεων και διεκδικήσεων της ΠΕΟ στους νέους εργαζόμενους, αφού οι διεκδικήσεις αυτές αφορούν κυρίως τη νέα γενιά.

•Οργανωτική αναδιάρθρωση του Γραφείου Εργατικής Νεολαίας με τη δημιουργία Επαρχιακών Γραφείων Νεολαίας, που θα λειτουργούν αυτοτελώς και θα αναπτύσσουν δράση σε τοπικό και κλαδικό επίπεδο με τη σύσταση Συντονιστικού Γραφείου, που θα φροντίζει για το συντονισμό των δράσεων σε όλη την Κύπρο και με την ενίσχυση της επαφής με τους νέους στους χώρους εργασίας, ώστε να αυξηθεί η συνδικαλιστική συμμετοχή.

Παράλληλα με αυτούς τους στόχους, η Συνδιάσκεψη έθεσε και συγκεκριμένες δευτερεύουσες κατευθύνσεις για τα επόμενα χρόνια, όπως τη διατήρηση και αναβάθμιση της Παιδικής Κατασκήνωσης της ΠΕΟ, την ενίσχυση της διεθνούς μας δράσης ως Γραφείο Νεολαίας κ.α.

Η κεντρική μας κατεύθυνση συνοψίζεται στο ίδιο το σύνθημα της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης: «Η Νεολαία Μπροστά! Οργανωμένα και διεκδικητικά – Για αξιοπρεπή ζωή και εργασία!»

Η Συνδιάσκεψη αυτή είναι το πρώτο βήμα. Από εδώ και πέρα, η πρόκληση είναι να μετατρέψουμε τις αποφάσεις σε πράξη, οργανώνοντας τους νέους, δυναμώνοντας τη φωνή τους και διαμορφώνοντας ένα καλύτερο μέλλον για την εργαζόμενη νεολαία της Κύπρου.



Share This Article