Η επόμενη μέρα των συμφωνιών

6 Min Read


Σημαντικές οι χθεσινές συμφωνίες στο Κάιρο, ωστόσο υπάρχει πολύς δρόμος για να υλοποιηθούν, δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο εμπειρογνώμονας για θέματα ενέργειας Χαράλαμπος Έλληνας, δίδοντας ένα χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2030.

Σημείωσε ότι «η συμφωνία που ανακοινώθηκε με την κοινοπραξία της οποίας ηγείται η Chevron είναι για να προχωρήσει με τον λεπτομερή σχεδιασμό για το “Αφροδίτη”. Ο κος Έλληνας ξεκαθάρισε ότι δεν έχει υπογραφεί συμβόλαιο για την έναρξη του έργου αλλά να προχωρήσουν οι σχεδιασμοί. Το κατά πόσον θα προχωρήσει το έργο θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα της αναλυτικής μελέτης για το κόστος του και την κερδοφορία του και τότε η Chevron θα πάρει την τελική επενδυτική απόφαση, είπε.

Ανέφερε ακόμη ότι δεν είναι επίσης βέβαιο ότι η αναλυτική μελέτη για το έργο θα καταλήξει σε θετική επενδυτική απόφαση. Εάν η απόφαση θα είναι θετική, σημείωσε, θα χρειαστούν περίπου άλλα 4-5 χρόνια για να ολοκληρωθεί το έργο, οπότε πάμε μετά το 2030. Για το “Κρόνος”, ο κος Έλληνας είπε ότι τα πράγματα μπορούν να προχωρήσουν με πιο γρήγορο τρόπο, ωστόσο θα πρέπει η διαχειρίστρια εταιρεία ΕΝΙ να καταθέσει το πλάνο της στην κυβέρνηση για να μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία ώστε να μεταφερθεί το ακατέργαστο το φυσικό αέριο με αγωγό στις υποδομές του Αιγυπιακού Ζορ, κάτι που θα πάρει περίπου 3 χρόνια.

Κυβέρνηση: Από την Αίγυπτο σε διάφορες αγορές το κυπριακό αέριο

Οι χθεσινές συμφωνίες στο Κάιρο στοχεύουν να ρυθμίσουν πρακτικά ζητήματα ώστε το κυπριακό φυσικό αέριο να στέλνεται στην Αίγυπτο και από εκεί και πέρα σε διάφορες αγορές, ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου. Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε αναμένονται τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη από τις εταιρείες. Ο κος Αντωνίου σημείωσε ότι στόχος είναι η Κύπρος να αξιοποιήσει το φυσικό αέριο για παραγωγή ενέργειας τόσο από την Κυπριακή ΑΟΖ όσο και από αλλού. Ανέφερε ότι στόχος είναι να ολοκληρωθεί και το τερματικό στο Βασιλικό το τέλος του 2025, ώστε οι τουρμπίνες της ΑΗΚ ή και άλλων εταιρειών να εργάζονται με φυσικό αέριο. Διαβεβαίωσε ότι έχουν τεθεί δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα από όλες τις πλευρές τόσο από πλευράς κρατών όσο και από πλευράς εταιρειών για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

ΑΚΕΛ: Η σημερινή κυβέρνηση εξετάζεται, και θα ήταν φρόνιμο να περιοριστεί στις απολύτως απαραίτητες ανακοινώσεις

Οι εμπορικές συμφωνίες αποτελούν ένα βήμα, ωστόσο παρά τις υπογραφές που έπεσαν στο Κάϊρο για να προχωρήσει η εμπορική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων θα μεσολαβήσουν πάρα πολλές διαδικασίες, επισήμανε στον ΑΣΤΡΑ, ο επικεφαλής του τομέα ενέργειας του ΑΚΕΛ Βάκης Χαραλάμπους. Έπονται, είπε, τεχνοοικονομικές μελέτες ενώ θα πρέπει να ληφθούν και πολιτικές αποφάσεις για να προχωρήσουν, όπως και πολλές άλλες παράμετροι που πρέπει να εξεταστούν. Υπάρχουν επίσης, πρόσθεσε, γεωοπολιτικές εξελίξεις που δεν μπορούν να προβλεφθούν.

Ο κος Χαραλάμπους σημείωσε ότι η σημερινή κυβέρνηση εξετάζεται, και θα ήταν φρόνιμο να περιοριστεί στις απολύτως απαραίτητες ανακοινώσεις και να μην ακολουθήσει τα βήματα της προηγούμενης κυβέρνησης που μέσα από τεχνάσματα δημιούργησε ψευδαισθήσεις στους πολίτες. Χρειάζεται είπε ενημέρωση και διαφάνεια για το περιεχόμενο των συνομιλιών σε σχέση με τα κοιτάσματα. Διερωτήθηκε εάν υπάρχει σχεδιασμός ή το θέμα του φυσικού αερίου εντάσσεται στις παλινωδίες που είδαμε τα περασμένα 14 χρόνια όταν ανακαλύφθηκε το κοίτασμα στην Αφροδίτη και εκ τότε δεν έγινε τίποτε. Ο κος Χαραλάμπους υπέδειξε ακόμη ότι η ενεργειακή φτώχεια στην Κύπρο βρίσκεται σε πολύ ψηλά επίπεδα και κάλεσε την κυβέρνηση να εστιάσει τις πολιτικές της και σε αυτό το ζήτημα.

Θεοπέμπτου: Η χώρα μας έπρεπε να κάνει απλά πράγματα για να παράξει φτηνή ενέργεια για τους πολίτες της

Δεν μπορεί να χαίρεται κάποιος όταν ανακοινώνονται συμφωνίες που για να υλοποιηθούν χρειάζονται δεκάδες χρόνια ενώ η χώρα μας έπρεπε να κάνει απλά πράγματα για να παράξει φτηνή ενέργεια για τους πολίτες της, επισήμανε στον ΑΣΤΡΑ ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.

Έπρεπε να είχαν γίνει χίλια πράγματα μέχρι τώρα τα οποία δεν έγιναν, είπε, σημειώνοντας ότι το πρώτο που συστήνει η ΕΕ είναι να εξεταστεί που υπάρχει η μεγαλύτερη ενεργειακή κατανάλωση και να ληφθούν μέτρα, κάτι που ποτέ δεν έγινε. Ο κος Θεομπέμπτου διερωτήθηκε πως μπορεί να πανηγυρίζει κάποιος όταν υπάρχουν σπίτια που είναι κτισμένα χωρίς ενεργειακή αναβάθμιση, ενώ όταν γίνονται φωτοβολταϊκά πάρκα αντί να μειώνεται ο κόστος της ενέργειας πλουτίζουν μόνο συγκεκριμένοι ιδιώτες.    



Share This Article