Προϋπόθεση για την έναρξη μιας νέας διαπραγματευτικής διαδικασίας είναι η αποδοχή της πολιτικής ισότητας, της εκ περιτροπής προεδρίας και της αρχής ότι τα όργανα του ομοσπονδιακού κράτους δεν μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις χωρίς τη θετική ψήφο τουλάχιστον ενός Τουρκοκύπριου, πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Ο τουρκοκυπριακός Τύπος πρόβαλε χθες ανάρτηση του ηγέτη της τ/κ αντιπολίτευσης στην οποία τονίζεται ότι τα ΗΕ είναι υποχρεωμένα να διασφαλίσουν την πολιτική ισότητα που αποτελεί και δική τους υπόσχεση.

Ανέφερε, επίσης, ότι η δήλωση Ακιντζί για το Κραν Μοντανά είναι σωστή, υπογραμμίζοντας ότι «το κύριο ζήτημα που σχετίζεται με το Κυπριακό, το οποίο έχει μεγάλο αντίκτυπο στο εσωτερικό και ακόμη και στο εξωτερικό πεδίο, είναι η πολιτική ισότητα».
Η πολιτική ισότητα, η εκ περιτροπής προεδρία και η μία θετική ψήφος, ανέφερε, είναι σαφείς στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στο κεκτημένο των πολυετών διαπραγματεύσεων.
Ακιντζί: Η πολιτική ισότητα θα απάλλασσε τους Τ/κ από την Τουρκία
Η κυβέρνηση θα αποτελείτο από 7 Ελληνοκύπριους και 4 Τουρκοκύπριους υπουργούς και αντί του βέτο του 1960 αναπτύχθηκε η αρχή της αποτελεσματικής συμμετοχής στις αποφάσεις με την έγκριση τουλάχιστον ενός Τουρκοκύπριου υπουργού, ανέφερε σε ανάρτησή του το Σάββατο ο τέως Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί. Πρόσθεσε ότι η συμφωνία αυτή «δαιμονοποιήθηκε αργότερα από την ε/κ ηγεσία και η έννοια της πολιτικής ισότητας επιδιώχθηκε να εκμηδενιστεί με το σκεπτικό ότι ακόμη και όταν σχηματιζόταν ένα ομοσπονδιακό κράτος, οι Τουρκοκύπριοι υπουργοί θα παρέλυαν το κράτος ενεργώντας σύμφωνα με τις οδηγίες της διοίκησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας».
Πρόσθεσε ότι με την πολιτική ισότητα οι Τ/κ θα απαλλάσσονταν από την κατάσταση να ζητιανεύουν από την Τουρκία. Κατέληξε λέγοντας ότι μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν και την αποτυχία του Κραν Μοντανά, «η διαίρεση του νησιού έγινε πιο μόνιμη, η πληθυσμιακή δομή στο βορρά άλλαξε περαιτέρω και η εξάρτηση από την Τουρκία αυξήθηκε από κάθε άποψη. Αντί να κυβερνηθεί αυτό το όμορφο νησί από κοινού με ειρήνη, προτιμήθηκε να είμαστε γείτονες με την Τουρκία επί του νησιού».
Ειλικρίνεια…
Ο κ. Ερχιουρμάν επανέλαβε ότι το ΑΚΕΛ και ο ΔΗΣΥ τούς ενημέρωσαν στις συναντήσεις που είχαν ως κόμματα ότι έχουν αποδεχθεί την πολιτική ισότητα με αυτό το περιεχόμενο. Διερωτήθηκε εάν «ο κ. Χριστοδουλίδης συντάσσεται με το ΑΚΕΛ και τον ΔΗΣΥ ή με τον κ. Αναστασιάδη; Είναι στην ίδια γραμμή με τον κ. Αναστασιάδη; Και δεδομένου ότι η πολιτική ισότητα αποτελεί θεμελιώδες ζήτημα, ο κ. Χριστοδουλίδης, ο οποίος δήλωσε ότι “είμαι έτοιμος να ξεκινήσω διαπραγματεύσεις για μια λύση στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας”, θα πρέπει πρώτα να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα. Αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά τεστ που θα δείξει αν είναι ειλικρινής για λύση».