Αντιμετώπιση απορρύθμισης αγοράς εργασίας ζήτησε ο Ανδρέας Καυκαλιάς στις Βρυξέλλες

3 Min Read


Η αντιμετώπιση της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας και της διεύρυνσης του κοινωνικοοικονομικού χάσματος αποτελεί επιτακτική ανάγκη, είπε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς, ο οποίος συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Κοινοβουλευτική Εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Οι εργασίες της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας, η οποία συνδιοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την τρέχουσα πολωνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, σε παρέμβασή του στο πλαίσιο των εργασιών της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL) του ΕΚ, όπου συζητήθηκε ο ρόλος των κοινωνικών πολιτικών και των πολιτικών απασχόλησης στο αναθεωρημένο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, ο κ. Καυκαλιάς επισήμανε ότι η οικονομική διακυβέρνηση δεν πρέπει να επικεντρώνεται μόνο στη δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά και στην ενίσχυση της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δημιουργίας ποιοτικών θέσεων εργασίας. Παράλληλα, ανέδειξε την επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας και της διεύρυνσης του κοινωνικοοικονομικού χάσματος.

Σε ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, σημειώνεται ότι ο κ. Καυκαλιάς έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ανάλυση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου της Κύπρου, η οποία, όπως ανέφερε, εντοπίζει συστηματική μεροληψία στη μεθοδολογία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον καθορισμό των οικονομικών δεικτών της Κύπρου, κατά 1% προς τα κάτω. Όπως σημείωσε, αυτή η απόκλιση οδηγεί σε περιορισμό των δημόσιων δαπανών και της χρηματοδότησης κοινωνικών πολιτικών, πλήττοντας την κοινωνική συνοχή και την ευημερία των Κυπρίων πολιτών.

Περαιτέρω, ο κ. Καυκαλιάς είπε ότι η οικονομική διακυβέρνηση πρέπει να ενισχύει τα δικαιώματα των εργαζομένων και να διασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Παράλληλα, εξέφρασε ανησυχία για την καθυστέρηση ενσωμάτωσης στην κυπριακή έννομη τάξη των διατάξεων της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/2041/ΕΕ, η οποία αφορά τους κατώτατους μισθούς και τη συλλογική διαπραγμάτευση, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο περαιτέρω υπονόμευσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Καταληκτικά, ο κ. Καυκαλιάς αναφέρθηκε ειδικότερα στις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος, οι οποίες αποτυπώνονται στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κοινή Έκθεση για την Απασχόληση, όπως η αναντιστοιχία δεξιοτήτων, το υψηλό ποσοστό των νέων εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης (NEETs), το χαμηλό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και η αύξηση της πρόωρης εγκατάλειψης της εκπαίδευσης, επισημαίνοντας ότι οι προκλήσεις αυτές καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για άμεσες και στοχευμένες παρεμβάσεις.



Share This Article