ΦΙΚΒ: Εκατομμύρια ευρώ για σχέδια στήριξης των προσφύγων καταλήγουν ως εξοικονομήσεις πίσω στην κυβέρνηση
Πέραν των €55 εκατομμυρίων μένουν αδιάθετα από τον προϋπολογισμό του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών και αντί να αξιοποιούνται για τον προσφυγικό κόσμο, καταγράφονται ως εξοικονομήσεις, οι οποίες αργότερα παραχωρούνται ως δωρεές.
Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων εξέτασε χθες τον Προϋπολογισμό του ΦΙΚΒ για το 2025, με τον πρόεδρο της Επιτροπής να σημειώνει πως για ακόμη μια χρονιά η υλοποίηση του προϋπολογισμού μόλις που ξεπερνά το 60%.
Όπως υπέδειξε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, «στο σύνολο του προϋπολογισμού φαίνεται να μη δαπανούνται πέραν από €55 εκατομμύρια, τα οποία ουσιαστικά επιστρέφουν στα κρατικά ταμεία και καταγράφονται ως εξοικονομήσεις, οι οποίες αργότερα παραχωρούνται ως δωρεές σε σωματεία και σε άλλες δράσεις. Αυτά τα χρήματα, τα οποία θα έπρεπε να αξιοποιούνται για τον προσφυγικό κόσμο και τους ιδιοκτήτες κατεχόμενων περιουσιών, επιστρέφουν πίσω για να γίνονται “χουβαρνταλίκια” από τις εξοικονομήσεις».


Σημείωσε ότι ο Φορέας θα έπρεπε να έχει τέτοια σχέδια τα οποία να μπορούν να αξιοποιηθούν από περισσότερους εκτοπισμένους, υπογραμμίζοντας πως «εάν μάλιστα τα 55 εκατομμύρια που αφορούν σε εξοικονομήσεις προστεθούν με τα 50 εκατομμύρια ευρώ που αφορούν στο τέλος 0,4% που επιβάλλεται στις αγοραπωλησίες ακινήτων, τότε θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα αξιοπρεπές σχέδιο για την αποζημίωση της απώλειας χρήσης. Ούτε αυτό έχει γίνει και για να είμαστε δίκαιοι είναι από την περίοδο της διακυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη που φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί το συγκεκριμένο σχέδιο».
Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα σε σχέση με τα σχέδια του ΚΦΙΚΒ είναι ο μεγάλος αριθμός αιτήσεων που εκκρεμούν για εξέταση από το 2022, με τον Ν. Κέττηρο να επισημαίνει ότι υπάρχουν οικογένειες που κατέθεσαν αιτήσεις για σπουδαστικό δάνειο και εκκρεμούν εδώ και ένα χρόνο, ενώ καλούνται να πληρώσουν δίδακτρα, ενοίκια και εισιτήρια και πολλές εξ αυτών σήμερα είναι σε απόγνωση. Ως τον κυριότερο λόγο της καθυστέρησης υπέδειξε τις εκτιμήσεις του Κτηματολογίου, σημειώνοντας ότι θα πρέπει οι αρμόδιοι να απαντήσουν γιατί έχει δημιουργηθεί ένας τόσο μεγάλος κατάλογος αναμονής.
Ο Νίκος Κέττηρος σημείωσε, ακόμη, ότι «όλα τα προηγούμενα χρόνια στηρίζαμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη δουλειά που γίνεται στον Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών. Είναι γι’ αυτό που συνεχώς καταθέτουμε προτάσεις για τον εμπλουτισμό τους με νέα σχέδια».
Πρόσθεσε ότι αναμένονται απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν προς το Υπουργείο Οικονομικών και τον Φορέα και ακολούθως θα ολοκληρωθεί η εξέταση του προϋπολογισμού για να οδηγηθεί στην Ολομέλεια.
Να σημειωθεί ότι η καθυστέρηση στην υποβολή του προϋπολογισμού δεν έγινε με ευθύνη της Βουλής και σίγουρα δεν θα αποτελέσει λόγο για ελλιπή συζήτησή του στην Επιτροπή.