Αναγνώριση αξιώνουν παιδιά Τ/κ από μεικτούς γάμους

3 Min Read


Η έφεση της Τουρκοκύπριας Eda Hançer Akkor, η οποία είναι παιδί μει­κτού γάμου και αξιώνει το δικαίωμα αναγνώρισής της ως Κύπριας πολίτη, εκδικάστηκε χθες στο Ανώτατο Συ­νταγματικό Δικαστήριο της Κ.Δ.

Μετά την ακρόαση της υπόθεσης το Δικα­στήριο επιφυλάχθηκε να ανακοινώσει την απόφασή του. Όπως δήλωσε στη «Χαραυγή» η δικηγόρος της κας Akkor, Νικολέττα Χαραλαμπίδου, η περίπτωση της πελάτισσάς της δεν εμπίπτει στα κριτήρια του Υπουργικού Συμβουλίου για παραχώρηση υπηκοότητας.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας η κα Νικολέττα Χαραλα­μπίδου δήλωσε ότι τα κριτήρια ιθαγέ­νειας που έχουν τεθεί είναι αντισυνταγ­ματικά. Η άρνηση της ιθαγένειας με την αιτιολογία ότι ο πατέρας, ο οποίος είναι Τούρκος υπήκοος και εισήλθε παράνο­μα στη χώρα, αποτελεί συνταγματική παραβίαση. Η κα Χαραλαμπίδου επε­σήμανε ότι η πελάτισσά της δεν θα είχε στερηθεί το δικαίωμα στην ιθαγένεια αν είχε γεννηθεί πριν από το 1974 και εξή­γησε ότι η μητέρα της γεννήθηκε στην Κύπρο, ο σύζυγός της είναι Τουρκοκύ­πριος και το παιδί της γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κύπρο.

Επίσης, η κα Χαραλαμπίδου αναφέρ­θηκε σε παραβιάσεις του άρθρου 12 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώ­ματα του Ανθρώπου και του άρθρου 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δι­καιώματα του Ανθρώπου, το οποίο προ­στατεύει το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή κάθε ατόμου, και υπογράμμισε ότι το δι­καίωμα στην ιθαγένεια αποτελεί μέρος του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή.

Η Eda Hançer Akkor δήλωσε ότι υπέβαλε αίτηση για την υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι το συνταγματικό της δικαίωμα, αλλά η διαδικασία συνεχίζεται εδώ και 10 χρό­νια μέσω του Διοικητικού Δικαστηρίου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ανα­φέρθηκε επίσης στη θυματοποίηση που προκαλεί η χρονοβόρα διαδικασία και η αβεβαιότητα. Σε περίπτωση που η από­φαση είναι δυσμενής, θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρω­πίνων Δικαιωμάτων, καθώς θα έχουν εξαντληθεί τα εσωτερικά ένδικα μέσα.

Ο Burak Maviş, Γενικός Γραμματέ­ας της KTÖS, της συντεχνίας των Τ/κ δασκάλων, ανέφερε ότι αυτό που ανα­μένουν από τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι να μη δημιουργούν δυσκολίες στην τουρκοκυπριακή κοι­νότητα, αλλά να κάνουν τη ζωή τους ευκολότερη. Σε ό,τι αφορά τα παιδιά από μεικτούς γάμους σημείωσε ότι «δεν πρέπει να γίνουν μέρος του κυπριακού προβλήματος χωρίς λύση». Την ακρόα­ση παρακολούθησαν εκπρόσωποι των εννέα συνδικαλιστικών οργανώσεων που στηρίζουν την κα Akkor.

Ελένη Κωνσταντίνου



Share This Article