Η έφεση της Τουρκοκύπριας Eda Hançer Akkor, η οποία είναι παιδί μεικτού γάμου και αξιώνει το δικαίωμα αναγνώρισής της ως Κύπριας πολίτη, εκδικάστηκε χθες στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Κ.Δ.
Μετά την ακρόαση της υπόθεσης το Δικαστήριο επιφυλάχθηκε να ανακοινώσει την απόφασή του. Όπως δήλωσε στη «Χαραυγή» η δικηγόρος της κας Akkor, Νικολέττα Χαραλαμπίδου, η περίπτωση της πελάτισσάς της δεν εμπίπτει στα κριτήρια του Υπουργικού Συμβουλίου για παραχώρηση υπηκοότητας.
Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας η κα Νικολέττα Χαραλαμπίδου δήλωσε ότι τα κριτήρια ιθαγένειας που έχουν τεθεί είναι αντισυνταγματικά. Η άρνηση της ιθαγένειας με την αιτιολογία ότι ο πατέρας, ο οποίος είναι Τούρκος υπήκοος και εισήλθε παράνομα στη χώρα, αποτελεί συνταγματική παραβίαση. Η κα Χαραλαμπίδου επεσήμανε ότι η πελάτισσά της δεν θα είχε στερηθεί το δικαίωμα στην ιθαγένεια αν είχε γεννηθεί πριν από το 1974 και εξήγησε ότι η μητέρα της γεννήθηκε στην Κύπρο, ο σύζυγός της είναι Τουρκοκύπριος και το παιδί της γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κύπρο.
Επίσης, η κα Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε σε παραβιάσεις του άρθρου 12 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του άρθρου 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το οποίο προστατεύει το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή κάθε ατόμου, και υπογράμμισε ότι το δικαίωμα στην ιθαγένεια αποτελεί μέρος του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή.
Η Eda Hançer Akkor δήλωσε ότι υπέβαλε αίτηση για την υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι το συνταγματικό της δικαίωμα, αλλά η διαδικασία συνεχίζεται εδώ και 10 χρόνια μέσω του Διοικητικού Δικαστηρίου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Αναφέρθηκε επίσης στη θυματοποίηση που προκαλεί η χρονοβόρα διαδικασία και η αβεβαιότητα. Σε περίπτωση που η απόφαση είναι δυσμενής, θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς θα έχουν εξαντληθεί τα εσωτερικά ένδικα μέσα.
Ο Burak Maviş, Γενικός Γραμματέας της KTÖS, της συντεχνίας των Τ/κ δασκάλων, ανέφερε ότι αυτό που αναμένουν από τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι να μη δημιουργούν δυσκολίες στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, αλλά να κάνουν τη ζωή τους ευκολότερη. Σε ό,τι αφορά τα παιδιά από μεικτούς γάμους σημείωσε ότι «δεν πρέπει να γίνουν μέρος του κυπριακού προβλήματος χωρίς λύση». Την ακρόαση παρακολούθησαν εκπρόσωποι των εννέα συνδικαλιστικών οργανώσεων που στηρίζουν την κα Akkor.
Ελένη Κωνσταντίνου