Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συµφωνία του Παρισιού για το Κλίµα

3 Min Read


Στις 12 Φεβρουαρίου η ολοµέλεια του Ευρωκοινοβουλίου συζήτησε τις επιπτώσεις από την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη Συµφωνία του Παρισιού για το Κλίµα. Ως γνωστό, στις 27 Ιανουαρίου οι ΗΠΑ ενηµέρωσαν τον ΟΗΕ για την απόφασή τους να αποσυρθούν από τη Συµφωνία του Παρισιού για το Κλίµα. Η αποχώρηση θα τεθεί σε ισχύ την 27η Ιανουαρίου του 2026.

Ο αρµόδιος Επίτροπος της ΕΕ, Βόπκε Χούκστρα, δήλωσε πως είναι ατυχές που ο Αµερικανός Πρόεδρος αποσύρει για άλλη µια φορά τις ΗΠΑ από τη Συµφωνία του Παρισιού για το Κλίµα.

Ωστόσο την ίδια στιγµή η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ετοιµάζεται να καταργήσει µια σειρά από περιβαλλοντικούς κανονισµούς. Πρόκειται για µια επικίνδυνη υπαναχώρηση από τους στόχους που θέτει η πράσινη ατζέντα. Ο πυρήνας του σχεδίου θα είναι η νοµοθεσία που θα απλοποιήσει τους κανόνες για το πώς οι εταιρείες θα αναφέρουν τη συµµόρφωση τους µε τις περιβαλλοντικές ρυθµίσεις της ΕΕ. Η βασική ιδέα είναι η µείωση της γραφειοκρατίας, ώστε οι επιχειρήσεις να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη, την καινοτοµία και την ανταγωνιστικότητα.

Η απλούστευση των κανονισµών αποτελεί επί της ουσίας την αρχή µιας γενικότερης απορρύθµισης των περιβαλλοντικών κανόνων της ΕΕ.

Κατά τη συζήτηση στην ολοµέλεια οι ευρωβουλευτές της οµάδας της Αριστεράς υποστήριξαν πως η απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συµφωνία για το Κλίµα πρέπει να αντιµετωπιστεί µε ενίσχυση των µέτρων που λαµβάνει η ΕΕ για προστασία του περιβάλλοντος, αύξηση της χρηµατοδότησης εκ µέρους της Ένωσης και ένταση των προσπαθειών για µετριασµό των επιπτώσεων της κλιµατικής κρίσης. Σηµείο καµπής για τη Συµφωνία του Παρισιού είναι η COP30 τον επόµενο Νοέµβριο, όταν και θα παρουσιαστούν τα αναθεωρηµένα Σχέδια Κλιµατικών Στόχων, στο πλαίσιο του µηχανισµού αναπροσαρµογής για τον περιορισµό της υπερθέρµανσης.

Για την οµάδα της Αριστεράς είναι ξεκάθαρο πως απαιτούνται νέες πολιτικές οικονοµικής και κοινωνικής ανάπτυξης, µε στόχο την αειφόρο ανάπτυξη προς όφελος των λαών και τον τερµατισµό της εκµετάλλευσης του περιβάλλοντος προς εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συµφερόντων. Ο πράσινος καπιταλισµός που εξοντώνει οικονοµικά τους λαούς και επιβραβεύει µε πακτωλό χρηµάτων τους κύριους ρυπαντές, ως «πράσινα µονοπώλια», δεν µπορεί να συνεχιστεί.



Share This Article