Υγεία δηµόσια, δωρεάν και ποιοτική

4 Min Read


Ένα από τα σηµαντικά θέµατα που απασχόλησαν τους ευρωβουλευτές στην πρόσφατη ολοµέλεια ήταν η ανάγκη να αντιµετωπιστούν οι επείγουσες ελλείψεις εργατικού δυναµικού και να διασφαλιστούν ποιοτικές θέσεις εργασίας στον τοµέα της υγειονοµικής περίθαλψης.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της η Επίτροπος ανέφερε ότι υπάρχει έλλειψη 1,2 εκατοµµύριων γιατρών, µαιών και νοσηλευτικού προσωπικού. Ποσοστιαία µεταφράζεται ως 23% ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και 61% σε νοσηλευτικό. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στο ποσοστό του νοσηλευτικού προσωπικού που είναι πάνω από το διπλάσιο σε σχέση µε τον µέσο όρο των ελλείψεων. Επεσήµανε ότι για να αντιµετωπιστεί το πρόβληµα θα πρέπει να αυξηθεί η συµµετοχή των υποεκπροσωπούµενων οµάδων και ιδιαίτερα των γυναικών, να δοθεί σηµασία στην αναβάθµιση δεξιοτήτων και να υπάρξει βελτίωση των εργασιακών συνθηκών, συµπεριλαµβανοµένης της προστασίας από παράγοντες που επιβαρύνουν την υγεία των επαγγελµατιών υγείας. Ως µορφή λύσης προτάθηκε ακόµα και η προσέλκυση ταλέντων από τρίτες χώρες.

Αρκετές πολιτικές οµάδες σηµείωσαν ότι η συζήτηση αυτή είναι επαναλαµβανόµενη, αφού και κατά τη διάρκεια της πανδηµίας του κορονοϊού προβληµάτιζε όλους. Συµφώνησαν στην πολυεπίπεδη διάσταση του προβλήµατος και δόθηκε έµφαση στη γήρανση του πληθυσµού που δηµιουργεί περισσότερες ανάγκες. Αναφέρθηκε ακόµα η ανάγκη για σύγχρονο εξοπλισµό και αξιοποίηση της τεχνητής νοηµοσύνης. Σηµειώνεται, όµως, ότι παρά την αναγνώριση των προβληµάτων, αρκετές από τις οµάδες προώθησαν ή ανέχτηκαν τις πολιτικές της ΕΕ που έφεραν τα συστήµατα υγείας των κρατών-µελών στην κατάσταση αυτή.

Η ευρωβουλεύτρια Leila Chaibi, µιλώντας εκ µέρους της οµάδας της Αριστεράς, υπενθύµισε ότι «στη Γαλλία, πριν από λίγες ηµέρες, µια 20χρονη γυναίκα πέθανε µετά από ώρες αναµονής σε φορείο στα επείγοντα» και τόνισε ότι «αυτή η τραγωδία είναι αποτέλεσµα πολιτικών επιλογών». Σηµείωσε ότι «εδώ και χρόνια η δηµόσια υγεία δέχεται επίθεση ως κόστος που πρέπει να µειωθεί, ως µια αγορά προς ιδιωτικοποίηση» και υπογράµµισε ότι «πρέπει να αποµακρυνθούµε από τη λογική της λιτότητας που καταστρέφει τις δηµόσιες υπηρεσίες µας. Η επένδυση στη δηµόσια υγεία πρέπει να είναι απόλυτη προτεραιότητα, να γίνουν µαζικές προσλήψεις µε σταθερό καθεστώς, βελτιώνοντας τις συνθήκες εργασίας όσων µας φροντίζουν. Η υγεία δεν είναι αγορά, είναι θεµελιώδες δικαίωµα».

Συµπληρώνοντας ο ευρωβουλευτής της οµάδας Pernando Barrena Arza, είπε ότι «παλαιότερες και σηµερινές πολιτικές λιτότητας και περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες έχουν προκαλέσει την κατακόρυφη πτώση της ποιότητας πολλών συστηµάτων δηµόσιας υγείας που κάποτε ήταν υποδειγµατικά και τώρα διατηρούνται χάρη στον επαγγελµατισµό των εργαζοµένων τους» και ότι «αυξηµένες δηµόσιες επενδύσεις στην υγειονοµική περίθαλψη, βελτιωµένες συνθήκες εργασίας και πιο ισορροπηµένη και ρεαλιστική πρόσβαση στις ιατρικές σχολές: είναι οι συνταγές για ανατροπή της κατάστασης» και έκλεισε λέγοντας ότι «έχουµε τα χρήµατα να το κάνουµε. Αλλά η δεξιά πτέρυγα αυτού του Σώµατος προτιµά να τα ξοδεύει για όπλα».



Share This Article