Μία τρύπα στο νερό για την προστασία και ευημερία των ζώων

9 Min Read


Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο εντοπίστηκε μαζικός τάφος σκύλων στον Κόρνο. Κάποια σκυλιά ήταν μέσα σε σακούλες και άλλα πεταμένα μέσα στο χώμα.

Του Κυριάκου Λοΐζου

Στις αρχές Φεβρουαρίου, σε συνάντη­ση μεταξύ της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και Ευημερίας των Ζώων, της Κυπριακής Εταιρείας Προστασίας των Ζώων (ΚΕΠΖ) και εκπροσώπων των Υπουργείων Εσω­τερικών και Γεωργίας, Αγροτικής Ανά­πτυξης και Περιβάλλοντος συζητήθηκαν τα ζητήματα προστασίας και ευημερίας των ζώων, καθώς και οι πρόνοιες της σχετικής σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ σε περίπου δύο μήνες αναμένεται να κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση η τροποποίηση του Περί Σκύλων Νόμου, η οποία αφορά κυρίως τη ρύθμιση της υφιστάμενης πρό­νοιας για την ευθανασία των σκύλων.

Στο πλαίσιο της επικείμενης τροποποί­ησης προγραμματίζεται η άμεση εφαρμο­γή μέτρων όπως η υποχρεωτική σήμαν­ση των σκύλων, η έκδοση βεβαιώσεων κατοχής, η ενίσχυση των προγραμμάτων στείρωσης αδέσποτων ζώων και η δια­μόρφωση στρατηγικών για την αποφυγή εγκατάλειψης σκύλων.

Μία τρύπα στο νερό – Πέρσι εντοπίστηκε ομαδικός τάφος σκύλων στον Κόρνο

Για τον Τροποποιητικό Περί Σκύλων Νόμο, αλλά και για τα προβλήματα που ακόμα υφίστανται σε ό,τι αφορά την προ­στασία τους, συνομιλήσαμε με την Κυπρι­ακή Εταιρεία Προστασίας των Ζώων, με την Τούλλα Πογιατζή να υπογραμμίζει αρχικά πως ο νόμος για την προστασία των σκύλων υπάρχει από το 2002 τον οποίο ακόμη δεν αγγίξαν οι αρμόδιες Αρ­χές.

«Οι άνθρωποι που ασχολούνται με τις εν λόγω αλλαγές δεν είναι εμπλεκόμενοι επί της ουσίας και δεν είναι σίγουροι για το τι ψηφίζουν, ενώ εμάς… λίγη σημασία μας δίνουν», τονίζει η κα Πογιατζή, επι­σημαίνοντας για πολλοστή φορά πως κάθε χρόνο εγκαταλείπονται περίπου 200.000 σκύλοι.

Στόχος των Αρχών είναι να ανεγεί­ρουν πέντε υποστατικά -ένα σε κάθε επαρχία- για να στεγάσουν τα αδέσποτα, ενώ θα απαγορεύσουν την ευθανασία. Σε αυτά τα καταφύγια θα φιλοξενηθούν το πολύ 1.000 σκυλιά, δηλαδή 200 στο κα­θένα. «Αν και για εμάς το καταφύγιο και ο εγκλωβισμός του ζώου είναι μια μορφή κακοποίησης, ας το ξεπεράσουμε αυτό. Το κόστος για αυτό το σχέδιο θα είναι πολλές χιλιάδες ευρώ -κάτι που θα αποτελέσει μεγάλο ζήτημα», εξήγησε και διερωτάται πού θα πάνε οι υπόλοιποι 190.000 σκύ­λοι που δεν θα μπορούν να φιλοξενηθούν βάσει του σχεδίου.

Αντί να στοχεύσουν στην αιτία του κακού (ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή που οδηγεί στην εγκατάλειψη και η σήμανση που επι­βάλλεται όπως προνοεί ο νόμος), τονίζει η Τούλλα Αντωνίου, αγγίζουν ζη­τήματα δευτερεύουσας σημασίας. «Έπρεπε με ένα διάταγμα, το Υπουρ­γείο Εσωτερικών να υποχρεώσει τον κόσμο εντός συγκεκριμένης προθεσμίας να βάλει τη σήμανση στα σκυλιά του, και όποιος δεν συμμορ­φώνεται να του επιβάλ­λεται πρόστιμο. Επιπλέ­ον, όλα τα σκυλιά πρέπει να είναι καταγραμμένα, έτσι ώστε να γνωρίζουμε ποιοι τα εγκαταλείπουν», σημείωσε και είπε πως στη συνάντηση με την Επίτροπο, ο εκπρόσωπος του Ταμείου Θήρας πα­ραδέχθηκε ότι υπάρχουν κυνηγοί που έχουν στην κατοχή τους… 50 σκύλους και πολλοί από αυτούς δεν θέ­λουν να τα στειρώσουν διότι, όπως λένε, «δεν θα αποδίδουν στο κυνήγι».

«Τα κυριότερα προβλήματα τα δη­μιουργούν οι κυνηγοί και οι ιδιοκτήτες φάρμας και όχι τόσο οι ιδιοκτήτες κατοι­κίδιων στις πόλεις», υπέδειξε.

Επιπλέον, η κα Πογιατζή επιμένει πως η στείρωση είναι απαραίτητη για να στα­ματήσει σε μεγάλο βαθμό αυτό το κακό και να γίνουν αυστηρότερα τα μέτρα και οι ποινές, έτσι ώστε να συμμορφωθούν οι ιδιοκτήτες.

Πάντως, προχώρησε και σε μία σοκα­ριστική καταγγελία: Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο εντοπίστηκε μαζικός τά­φος σκύλων στον Κόρνο· κάποια σκυλιά ήταν μέσα σε σακούλες και άλλα πεταμέ­να μέσα στο χώμα. Ο αριθμός ήταν μεγά­λος και περιμένουμε από τότε το πόρισμα των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για το τι συνέβη και πώς πέθαναν τα σκυλιά αυτά.

Το πρώτο νομοθέτημα σε επίπεδο ΕΕ

Τον Ιούνιο του 2024, οι πρέσβεις των κρατών-μελών στην ΕΕ (ΕΜΑ) συμφώ­νησαν επί της διαπραγ­ματευτικής εντολής του Συμβουλίου σχετικά με πρόταση για τη βελτί­ωση της διαβίωσης γα­τών και σκύλων με τον καθορισμό ελάχιστων κανόνων σε επίπεδο ΕΕ για πρώτη φορά.

«Σήμερα, η ΕΕ δείχνει ότι και η καλή διαβίωση των ζώων μπορεί να βρίσκεται στο προσκή­νιο της χάραξης πολι­τικής της. Πάρα πολλοί Ευρωπαίοι έχουν αδυ­ναμία στα ζώα και η εν λόγω διαπραγματευτική εντολή αποτελεί φανερή απόδειξη. Αυτή τη στιγ­μή θέτουμε γερά θεμέ­λια για την περαιτέρω ανάπτυξη μιας πολιτι­κής για τα ζώα σε ευ­ρωπαϊκό επίπεδο κατά τα προσεχή έτη», είπε τότε ο Ben Weyts, αντιπρόεδρος και Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού, Καλής Διαβίωσης των Ζώων και Περιφέρειας της Φλάνδρας.

Η πρόταση αποσκοπεί στη βελτίωση της διαβίωσης των γατών και σκύλων που διατηρούνται σε εκτροφεία, εγκατα­στάσεις πώλησης και καταφύγια, βελτι­ώνοντας παράλληλα την προστασία των καταναλωτών, διασφαλίζοντας τον θεμιτό ανταγωνισμό και καταπολεμώντας το πα­ράνομο εμπόριο.

Η πρόταση δεν επηρεάζει μεμονωμέ­νους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς. Ωστό­σο, όποιος επιθυμεί να διαθέσει γάτα ή σκύλο στην αγορά της ΕΕ θα πρέπει να διασφαλίσει ότι το ζώο φέρει μικροτσίπ για σκοπούς ιχνηλασιμότητας.

Οι απαιτήσεις της πρότασης νοούνται ως ελάχιστα πρότυπα με σκοπό την εναρ­μόνιση της αγοράς της ΕΕ. Τα κράτη-μέ­λη, αν το επιθυμούν, έχουν το δικαίωμα να διατηρούν ή να θεσπίζουν αυστηρότε­ρους κανόνες.

Η διαπραγματευτική θέση του Συμ­βουλίου διατηρεί τις κύριες αρχές καλής διαβίωσης που προτείνει η Επιτροπή:

• να ρυθμίζεται η αναπαραγωγή, με όρια επί της συχνότητας και της ελάχι­στης και μέγιστης ηλικίας αναπαραγω­γής,

• να απαγορεύονται ορισμένες πρακτι­κές αναπαραγωγής, όπως η ενδογαμική αναπαραγωγή (αναπαραγωγή μεταξύ γο­νέων και απογόνων, μεταξύ αδελφών και ετεροθαλών αδελφών, καθώς και μεταξύ παππούδων και εγγονών)· η θέση του Συμβουλίου διευκρινίζει ότι η ενδογαμική αναπαραγωγή μπορεί, ωστόσο, να χρη­σιμοποιηθεί για τη διαφύλαξη τοπικών φυλών ζώων με περιορισμένη γενετική ομάδα,

• να απαγορεύονται οι επώδυνοι ακρω­τηριασμοί, όπως η κοπή των αυτιών, η κοπή της ουράς ή η αφαίρεση νυχιών, εκτός εάν πρόκειται για ιατρική ένδειξη,

• να παρέχονται επαρκές καθαρό και πόσιμο νερό, επαρκής τροφή και κατάλ­ληλες συνθήκες στέγασης,

• να έχουν οι σκύλοι καθημερινή πρό­σβαση σε εξωτερικό χώρο ή να βγαίνουν βόλτα καθημερινά· το Συμβούλιο διευκρι­νίζει ότι η ανωτέρω αρχή ισχύει για σκύ­λους ηλικίας άνω των 12 εβδομάδων.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 84% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η ευημερία των ζώων συντροφιάς πρέπει να προστατεύεται καλύτερα στη χώρα τους από ό,τι τώρα. Παρόμοιος αριθμός (83%) υποστηρίζει τον περιορισμό του χρόνου μεταφοράς των ζώων. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων (74%) υποστηρίζουν την καλύτερη προστασία της ευημερίας των ζώων συντροφιάς στη χώρα τους και το 90% των Ευρωπαίων θεωρεί ότι οι πρακτικές εκτροφής πρέπει να πληρούν τις βασικές ηθικές απαιτή­σεις.



Share This Article